Acasă Info Local Bilanț la șase luni de la începerea campaniei de depistare precoce a...

Bilanț la șase luni de la începerea campaniei de depistare precoce a tuberculozei în Ilfov

DISTRIBUIȚI

În contextul Zilei Mondiale a luptei împotriva tuberculozei, Consiliul Județean Ilfov a făcut bilanțul campaniei de screening pentru depistarea precoce a TBC.

În luna septembrie a anului trecut, Consiliul Județean Ilfov împreună cu Institutul de Pneumoftiziologie ,,Marius Nasta” și Asociația Română Anti-SIDA (ARAS) au început campania de depistare precoce (screening) a tuberculozei în cadrul grupurilor vulnerabile, din județul Ilfov.

De la startul campaniei și deplasarea primei caravane pe teritoriul județului nostru, au beneficiat de consultații gratuite 752 de ilfoveni.

Caravana medicală a parcurs 13 localități din județ – Ciolpani, Tâncăbești, Domnești, Snagov, Periș, Petrăchioaia, Vidra, Gruiu, Jilava, Brănești, Glina, Afumați, Mogoșoaia și a ajuns și în trei centre rezidențiale pentru persoane adulte – Centrul de Îngrijire și Asistență Ciolpani, Centrul de Abilitare și Reabilitare Tâncăbești și Centrul Județean de Asistență Medico-Socială pentru bolnavi cronici Domnești.

Proiectul va continua până în luna aprilie 2023.

Campania se desfășoară în baza unui parteneriat semnat de CJ Ilfov cu celelalte instituții, cu scopul facilitării accesului ilfovenilor la servicii de sănătate, prin deplasarea unei caravane (cabinet mobil, dotat cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid) prin intermediul căreia cetățenii să aibă acces ușor, aproape de casă, la consultații medicale gratuite.

Inițiativa se adresează cu precădere persoanelor din grupuri vulnerabile, însă pot participa toți locuitorii județului Ilfov care au domiciliul în mediul rural, atât persoanele fără posibilități financiare, care doresc să acceseze servicii de sănătate specifice, cât și oricare alte persoane interesate de o evaluare medicală pulmonară preventivă.

Caravana de screening este dotată și cu un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat, iar în contextul pandemiei de COVID-19, cu ajutorul testelor efectuate în mod gratuit, pot fi detectate inclusiv eventuale sechele post-COVID-19 și se poate face o recomandare pentru continuarea investigațiilor la un medic specialist.

Accesul către serviciile medicale este completat de activități de informare, educare și conștientizare, inclusiv prin intermediul medicilor de familie, la nivelul județului Ilfov, iar persoanele diagnosticate sunt sprijinite să primească tratament (ex. consiliere psihologică, suport individual personalizat, subvenții și alte servicii adaptate și necesare).

Ce este tuberculoza?

Tuberculoza este o boală infecțioasă, cauzată de un bacil – Mycobacterium tuberculosis și care afectează cel mai adesea plămânii (tuberculoză pulmonară). Rar se poate localiza și în alte părți ale corpului.

Se transmite de la om la om prin picături foarte mici de salivă sau de secreții bronșice. Cel mai adesea, la persoanele sănătoase, contactul cu aceste picături nu este urmat de îmbolnăvire, deci nu determină semne și simptome, ci numai o stare de sensibilitate denumită infecție latentă. Se estimează că circa o treime din populația lumii are infecție latentă tuberculoasă. Cu toate acestea, bacteria respectivă rămâne în corpul persoanei și poate să inducă apariția bolii (tuberculoza activă) la un timp variabil după infecție (luni – ani), când persoana respectivă trece printr-o perioadă mai solicitantă și îi scade imunitatea (capacitatea proprie a corpului de a se apăra de boli/microbi).

Cum poate scădea transmiterea tuberculozei?

Cel mai eficient mod în care se poate scădea transmiterea tuberculozei este identificarea cât mai precoce (rapidă), tratarea și vindecarea surselor de infecție (a pacienților cu tuberculoză). Există numeroase studii care au arătat că după începerea tratamentului, pacienții nu mai infectează contacții familiali, chiar dacă rămân în mediul lor și nu sunt izolați în spitale. În plus, spitalizarea poate crește riscul de infectare încrucișată între pacienți sau către personalul medical, în cazul în care nu se respectă măsurile de control al transmiterii infecției tuberculozei în unitatea sanitară.

Având în vedere numărul mare de bolnavi de tuberculoză neidentificați, trebuie intensificate eforturile de diagnosticare a persoanelor cu simptome sugestive pentru tuberculoză.

Proiectul derulat de CJ Ilfov este una din principalele direcții de acțiune ale Consiliului Județean Ilfov, stabilite prin ,,Strategia de dezvoltare a serviciilor sociale din județul Ilfov 2018-2023”, privind accesul eficient al cetățenilor la servicii de prevenție, de urgență, de îngrijire și asistență, de recuperare/reabilitare sau alte servicii specializate de bună calitate, cât mai aproape de domiciliu.

Toate aceste activități se derulează în cadrul proiectului POCU/4.9/225/117426 „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”, cofinanțat din Fondul Social Eurpean prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here