Acasă Anchete Bocanci, chiloți și cârnăciori oltenești din partea Armatei pentru minerii care ”au...

Bocanci, chiloți și cârnăciori oltenești din partea Armatei pentru minerii care ”au curățat” Piața Universității în 1990

DISTRIBUIȚI

Fostul ministru al Apărării, Adrian Țuțuianu, a desecretizat pe 8 august un document care face o dezvăluire cutremurătoare.

Adresa internă a MApN din 18 iunie 1990 a fost desecretizată printr-o Hotărâre de Guvern (566/4 august 2017), semnată de premierul Mihai Tudose și de ministrul Apărării Naționale Adrian Țuțuianu. Documentul consemnează cantitățile de alimente și produsele de igienă oferite muncitorilor și minerilor care au participat la înăbușirea protestelor din iunie 1990.

Un document pe care Ministerul Apărării Naționale (MApN) l-a declasificat luna trecută arată că, din dispoziţia Guvernului, Armata i-a hrănit şi echipat pe minerii implicaţi în evenimentele din 13-15 iunie 1990.

Desecretizarea a fost făcută la cererea Parchetului General și anunţată în Monitorul Oficial. Documentul are 5 file şi a ajuns în posesia PressOne.ro ca urmare a unei solicitări trimise MApN în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informații publice.

Este vorba despre o adresă trimisă în 18 iunie 1990 prin care comandantul Serviciilor Armatei, general-maior Ioniță Botoș, îi solicită prim-adjunctului ministrului Apărării Naționale, generalul Vasile Ionel, să aprobe darea la scădere a unor cantități de alimente și obiecte de igienă oferite civililor care ”au participat la restabilirea ordinei și liniștei în capitala țării” între 14 și 17 iunie 1990.

Potrivit adresei, în perioada menționată, MApN a asigurat, din fonduri publice, hrana minerilor veniți din Valea Jiului să ”curețe” Piața Universității: aceștia au primit conserve de carne, cârnaţi, slănină, unt, ouă, biscuiţi și alte alimente.

În plus, MApN le-a distribuit sute de perechi de salopete, bocanci, chiloţi şi ciorapi, precum și produse de igienă personală. Cheltuielile Ministerului s-au ridicat la valoarea totală de 866.000 de lei.

Ce spune documentul declasificat

”Potrivit dispozițiilor primite din partea Guvernului României în perioada 14 – 19 iunie 1990, Ministrul Apărării Naționale a asigurat hrănirea unor forțe civile ce au participat la restabilirea ordinei și liniștei în capitala țării. În acest scop, au fost distribuite și consumate cantitățile de produse specificate în Anexa nr. 1”, consemnează comandantul Serviciilor Armatei.

Anexa 1, care face parte dintre filele declasificate, arată că minerii au primit, între altele, 5.484 de pâini, 4.200 de conserve cu carne de vită şi tot atâtea cu carne de porc, dar şi 57 de kilograme de cârnăciori olteneşti. Din documentul declasificat reiese că, în iunie 1990, conducerea Serviciilor Armatei s-a gândit și la nevoile neprevăzute ale civililor duşi în Capitală. Potrivit Anexei 2, acestora le-au fost distribuite materiale de echipament şi de igienă personală, printre care peste 1.400 de perechi de ciorapi, 950 de perechi de chiloţi sau 750 de periuţe de dinţi.

Semnatarul documentului, comandantul Serviciilor Armatei, era general-maior Ioniță Botoș. Acesta a fost unchiul generalului Ilie Botoș (52 de ani), procuror general al României între 2003 şi 2006, actualmente director general adjunct al Direcției Generale de Informații a Armatei.

Destinatarul adresei era prim-adjunctul ministrului Apărării Naționale, generalul Vasile Ionel. Școlit la Academia de Artilerie și Rachete de la Moscova între 1949 și 1954, Vasile Ionel a ajuns șef al Direcției de Înzestrare a Armatei, funcţie ocupată timp de 17 ani, din 1963 în 1980. În 1980, pe baza unui dosar întocmit de Direcția de Contrainformații Militare a Securității, Nicolae Ceaușescu l-a trecut pe Vasile Ionel în rezervă, pe motiv că era agent sovietic. La câteva zile după Revoluție, Vasile Ionel a fost numit șef al Marelui Stat Major al Armatei, calitate în care a cumulat și funcția de prim-adjunct al ministrului Apărării. La 1 mai 1991, Ion Iliescu l-a numit șef al Administrației Prezidențiale, poziţie pe care a deţinut-o până în 1994.

În mărturia sa din dosarul mineriadei, consemnată de ziarul România Liberă, Vasile Ionel (care a murit în 2005) susținea că i-ar fi cerut președintelui Ion Iliescu ”să nu implice Armata în această acțiune de restabilire a ordinii în Piața Universității, deoarece legea interzice acest lucru, iar Ministerul de Interne are efective suficiente, de peste 11.000 de militari”.

Documentul desecretizat de MApN mai arată că alocarea acestor resurse s-a făcut ”potrivit dispoziţiilor Guvernului”. În vara lui 1990, prim-ministru era Petre Roman. De-a lungul acestor ani, şi el a negat că ar avea vreo culpă legată de mineriada din iunie 1990.

Oficial, mineriada din 13 – 15 iunie s-a soldat cu 7 morți, peste 700 de răniți și circa 3.500 de oameni bătuți. Asociația Victimelor Mineriadelor susţine însă că numărul morţilor din cele trei zile ar fi de 188.

Dosarul mineriadei din iunie 1990 a ajuns în instanță abia în acest an. Timp de 28 de ani, majoritatea liderilor politici de atunci au negat orice implicare a instituțiilor statului în aducerea minerilor și în violențele de stradă. Printre persoanele trimise în judecată cu acuzația de crimă împotriva umanităţii se numără președintele Ion Iliescu, premierul de atunci, Petre Roman, primul director al Serviciului Român de Informații, Virgil Măgureanu, şi fostul lider al minerilor Miron Cozma.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here