Acasă Politic Bogdan Aurescu: Nimeni nu trebuie să se teamă de o implicare a...

Bogdan Aurescu: Nimeni nu trebuie să se teamă de o implicare a României într-un conflict militar. Acest lucru nu se va întâmpla

DISTRIBUIȚI

Nu există în acest moment pericolul unei implicări militare a României sau a Alianței Nord-Atlantice în criza din Ucraina, spune ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. El subliniază că niciun român nu trebuie să se teamă de acest lucru.

„România, ca stat membru NATO, beneficiază în acest moment de toate garanțiile de securitate pe care le poate avea. Ca stat aliat, suntem deplin apărați de umbrela aliată de securitate”, a spus ministrul, după audierile de la Parlament. „Niciun cetățean român nu trebuie să se teamă de o implicare a României într-un conflict militar, pentru că acest lucru nu se va întâmpla”, a subliniat el.

„E adevărat că dacă Rusia va porni un conflict militar, o agresiune militară împotriva Ucrainei, situaţia de securitate în general la nivel european va cunoaște o deteriorare și mai puternică. Evident că o astfel de situație va afecta Alianța Nord-Atlantică în ansamblul său, inclusiv România. Dar nu există în acest moment pericolul unei implicări militare a României sau a Alianței Nord-Atlantice”, a mai spus ministrul.

Aurescu a mai spus că a fost finalizată procedura de revenire în România a unei părți din personalul neesențial și a membrilor de familie ai personalului diplomatic din Ucraina.

„Am finalizat procedura de returnare în România a membrilor de familie ai personalului diplomatic de la Ambasada României de la Kiev și de la consulatul general de la Odessa. Celelalte două misiuni consulare nu au fost vizate de această măsură, pentru că nu este nevoie, sunt în regiuni care prezintă un grad mai mare de securitate”, a spus el.

„În ce privește Ambasada României la Kiev, în acest moment avem 15 oameni din personalul ambasadei. Ambasada este pe deplin funcțională. Am retras o parte din personalul neesențial, mai precis doi membri ai personalului ambasadei, care sunt deja în România”, a explicat ministrul.

„Nu este nevoie în acest moment de o reducere suplimentară a personalului și este important să dăm acest mesaj unitar la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene. Toate ambasadele statelor membre ale Uniunii Europene de la Kiev au aceeași logică de funcționare în acest moment”, a mai spus el.

În timpul audierilor în Comisiile pentru politică externă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, ministrul a mai spus că nu sunt încă semne că dezescaladarea situaţiei de securitate din Marea Neagră se produce „în mod real”, după ce Rusia a anunțat că retrage o parte din militarii de la granița cu Ucraina.

„Este foarte important ca demersurile diplomatice să continue, este în egală măsură extrem de important ca această detensionare să se producă în mod concret pe teren”, a adăugat Aurescu. – Digi 24

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here