Acasă Editorial Bomba ecologică avizată de Ninel Peia este încă activă

Bomba ecologică avizată de Ninel Peia este încă activă

DISTRIBUIȚI

Unul dintre cei mai bogaţi parlamentari români este deputatul PSD de Ilfov Ninel Peia, care a acumulat o avere uriaşă, între anii 2005 – 2008. Înainte de a deveni parlamentar, Peia a fost şef al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Ilfov, în perioada iunie 2009 – decembrie 2012. În această calitate, a supervizat activitatea unor firme care aveau ca obiect de activitate colectarea, decontaminarea, reciclarea sau distrugerea deşeurilor periculoase.

În firme a fost asociat fratele său, Daniel Peia. Firmele respective au plasat mii de tone de deşeuri periculoase, colectate de la mari producători, pe terenuri din Bucureşti, Ilfov, Ialomiţa, potrivit DC News. Asociaţii lui Daniel Peia au fost arestaţi, în 2010. Fratele deputatului a fost audiat în calitate de martor. Ninel Peia nu a fost cercetat pentru autorizarea firmelor respective. Arestaţii au fost eliberaţi după câteva luni. O mare parte a deşeurilor toxice a rămas la locul lor.

Ca şef al Agenţiei de Mediu Ilfov, Ninel Peia a autorizat firma Clean Field Ecologic SRL, înfiinţată în anul 2010. La această firmă era asociat Daniel Peia, fratele lui Ninel Peia. Asociatul principal al firmei Clean Field este Nelu Găină. Găină, alături de Maricel Bartic şi de Constantin Furtună au înfiinţat firme care, ca şi Clean Field Ecologic, aveau ca obiect de activitate colectarea, decontaminarea, reciclarea sau distrugerea deşeurilor periculoase. Cei trei au colectat mii de tone de deşeuri periculoase, printre care mercur, arsenic, cianuri si uleiuri cancerigene, de la mari producători (Electroputere, CFR, Azomures Targu Mures, Amonil Slobozia etc), în baza unor contracte de ordinul milioanelor de euro.

Deşeurile respective au fost depozitate în condiţii improprii, sau aruncate pe câmp, spun anchetatorii. La finele anului 2010, Găină, Bartic şi Furtună au fost arestaţi şi acuzaţi pentru periclitarea sănătăţii publice. Investigatorii au descoperit circa 2.250 de tone de deşeuri toxice aruncate în Chitila, Jilava, Bucureştii Noi şi Albeşti, judeţul Ialomiţa. Deşeurile fuseseră colectate de firma Petromar Intermed SRL, controlată de cei trei şi avându-l ca asociat minoritar pe acelaşi Daniel Peia.

La Chitila au fost găsite, între altele, 52 de kilograme de mercur şi 100 de tone de deşeuri infestate cu arsen precum şi 133 de tone de condensatori infestaţi cu bifenil policloruraţi. La Jilava s-ar fi găsit 4.000 de tone de deşeuri toxice, alte cantităţi la Popeşti-Leordeni, Ştefăneşti şi în curţile unor case din cartierele bucureştene Berceni, Ferentari şi 23 August. O parte din acestea au fost aruncate efectiv în gropile de gunoi Ochiul Boului şi Bragadiru din judeţul Ilfov. Procurorii au descoperit, îngropate în pământ, în incinta fostului CAB Albeşti – Ialomiţa, patru rezervoare metalice. Acestea conţineau zece tone de reziduuri. De asemenea, anchetatorii au descoperit gropi în care a fost vărsat pământ infestat cu arsen provenit de la un combinat chimic din Slobozia.

Deputatul Ninel Peia s-a ocupat de afaceri imobiliare, încă din 1991. Potenţa sa financiară a escaladat uimitor între anii 2005 – 2008, când şi-a construit un adevărat imperiu imobiliar, valorând zeci de milioane de euro.

În perioada respectivă (2005 – 2008), Ninel Peia a fost, pe rând, consilier personal al ministrului mediului Speranţa Ianculescu, consilier personal al secretarului de stat pentru mediu, Constantin Popescu, consilier personal al viceprim-ministrului Bogdan Pascu (Peia a coordonat Direcţia mediul de Afaceri), consilier local al oraşului Voluntari.

Înainte de a deveni, în 2004, consilier al ministrului Mediului, Peia nu a avut, conform propriului CV, nicio activitate sau studii de specialitate în domeniu. Ulterior, a obţinut mai multe diplome, inclusiv în domeniul Apărării şi Siguranţei Naţionale.

Între anii 2005 – 2008, Peia a achiziţionat aproape 90 de hectare în intravilanul unor localităţi din judeţele Ilfov şi Dâmboviţa, 27,6 de hectare de teren agricol, plus 500 mp la Sinaia şi 1050 mp la Costineşti.

Peia are o casă de 750 de metri pătraţi construită în regie proprie, în Pipera, în anul 2005, un apartament de 110 mp în Bucureşti şi o casă de vacanţă de 100 mp, în judeţul Olt, de asemenea construită în regie proprie, în anul 1994.

În anul 2007, Peia şi-a cumpărat şi două limunzine Mercedes. Între 1997 şi 2008 soţii Peia au achiziţionat bijuterii şi tablouri în valoare de 300.000 de euro. În conturi, Peia are 60 de mii de lei, în schimb şi-a împrumutat firmele cu peste 2,3 milioane de lei. Peia este asociat la şase firme, soţia fiind angajată la una dintre acestea (Peia Group).

Din investigaţiile celor de la DC News, reiese că deşeurile au rămas la faţa locului, fiind doar izolate şi plasate pe o rampă de beton. Perimetrul aparţine, în prezent, altei firme (care a preluat activele de la City Gate), iar administratorii acesteia nu ne-au permis accesul în zona în care erau depozitate deşeurile, motivând cu faptul că acestea aparţin Petromar Intermed şi constituie obiectul unui litigiu cu statul român. După arestarea celor trei (Găină, Bartic şi Furtună), scandalul s-a stins. Deşeurile au fost inventariate de comisii în care au avut reprezentanţi Agenţia de Mediu (sic!) autorităţile locale, Garda de Mediu, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

Adrian Tomescu, şeful serviciului administrativ din Primăria oraşului Chitila a participat la comisia constituită în data de 20 decembrie 2010. El spune că aproximativ 1120 de metri cubi de deşeuri toxice solide şi 300 metri cubi de uleiuri au fost găsite „lăsate de izbelişte” în perimetrul de circa 11 hectare administrat de City Gate, cu care a colaborat Petromar Intermed.

Conform lui Tomescu, Garda de Mediu a avut sarcina de a superviza, mai departe, neutralizarea deşeurilor, o parte dintre acestea urmând a fi transportate la groapa Glina.

Solicitarea adresată comisarului Adi Samoilă, care a participat la inventarierea din data de 20 decembrie 2010, din partea Gărzii de Mediu, de a preciza ce măsuri au fost luate ulterior, a rămas fără răspuns. Deşeurile par să fi rămas la faţa locului, fără a fi neutralizate, ci doar izolate şi plasate pe o rampă de beton.

În decursul anului 2011, Găină, Bartic şi Furtună au fost eliberaţi şi procesul lor continuă, cu ei în stare de libertate. (sursa – DC News)

DISTRIBUIȚI
Articolul următorWhat’s New in 1.5?

2 COMENTARII

  1. Desi a fost un caz intens mediatizat iar justitia pare sa-si fi spus cuvântul, povestea merge mai departe. Unii dintre cei implicati isi continua afacerile nestingheriti. Oprea Elena (fost director/administrator la Petromar Intermed)isi deschide in 2010 o noua afacere cu acelasi obiect de activitate. Societatea „SC Eco Ela Import Export SRL” il are Administrator pe Stan Francisc Mihail (fost asociat la Petromar Intermed si fiul dnei Oprea. Firma isi are sediul in Bucuresti si punctul de lucru la Glina si a fost autorizata de Agentia Pentru Protectia Mediului Ilfov!!!! Societatea are cateva contracte importante dar uita de obicei sa-si plateasca atat darile la stat cat si furnizorii de servicii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here