Strategia de Dezvoltare a Orașului Bragadiru pentru perioada 2016 – 2022, imperios necesară
Strategia de Dezvoltare a Orașului Bragadiru pentru perioada 2016 – 2022 a fost prezentată public și lansată în consultare în a doua parte a lunii martie, la sediul primăriei. La dezbatere au participat, alături de primarul Vasile Cimpoeru și președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache, locuitori ai orașului interesați de documentul realizat de specialiștii de la Public Research, coordonat și prezentat de Dragoș Dincă, conferențiar în cadrul SNSPA.
Pornind de la temele lansate în dezbatere publică de echipa de specialiști, orice locuitor al orașului poate transmite propriile propuneri, comentarii și observații pentru a contribui la găsirea unei forme finale care să fie adoptată de consilierii locali și care să fie pusă în practică în următorii ani.
Prezentarea a fost structurată pe șase domenii:
ECONOMIE LOCALĂ: Se dorește încurajarea dezvoltării de afaceri locale, susținerea unui incubator de afaceri și a unui cluster, realizarea de întreprinderi sociale.
MEDIU: Utilizarea gazului metan, a energiei electrice și solare, precum și a tehnologiilor nepoluate pentru iluminatul locuințelor, dar și pentru iluminatul public, verificarea practicilor ilegale de depozitare a deșeurilor. Se doresc, de asemenea, extinderea rețelei de apă și canal, montarea unor liziere de protecție pentru limitarea poluării fonice de-a lungul Centurii București și a Șoselei Alexandria, extinderea spațiilor verzi.
URBANISM: Continuarea cadastrării, reabilitarea generală a drumurilor, montarea de indicatoare, monitorizare video, pasaj rutier la Centura București, realizarea unor piste pentru bicicliști, cinci pasarele pietonale și un semafor. Cetățenii au adus în discuție subdimensionarea transportului public în comun și nevoia extinderii acestuia.
INSTITUȚII LOCALE: Un site actualizat săptămânal, trei infochioșcuri, adunări publice pe cartiere, întâlniri cu tinerii, sondaje, plan sectorial anticorupție, sesiuni de formare pentru angajați sunt teme principale ale acestui capitol. Se propune și formarea unor consilieri comunitari voluntari, fără drept de vot, care să participe la ședintele Consiliului Local al orașului Bragadiru.
DEZVOLTARE SOCIALĂ: Burse ale locurilor de muncă, baze de date ale ocupațiilor, construcția de locuințe sociale, ansambluri rezidențiale, policlinică/spital, rezolvarea problemei câinilor comunitari, sprijinirea asociațiilor de proprietari, dotarea Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență și a Poliției Locale, deschiderea unor centre pentru persoane cu dizabilități și pentru persoanele vârstnice.
EDUCAȚIE, CULTURĂ, SPORT ȘI AGREMENT: Acordarea de burse sociale tinerilor proveniți din familii sărace, sesiuni de informare pentru creșterea nivelului de educație civică, realizarea unui corp nou de școală, două grădinițe cu program prelungit în cartierele noi, completarea fondului de carte pentru Biblioteca orașului Bragadiru, organizarea unor competiții sportive și nu în ultimul rând amenajarea parcurilor, a spațiilor verzi și locurilor de joacă.
”Gândim că dacă vrem să dăm un sens, o direcție pe care să se dezvolte acest oraș este bine să-i întrebăm și pe cei care trăiesc aici, pe cei care trebuie să ne spună cum își văd, peste ani, orașul. Consultarea publică pe strategia de dezvoltare a orașului Bragadiru are exact acest scop: să semnaleze locuitorilor direcția în care ne-am gândit noi că este mai bine să se dezvolte orașul, iar pe de altă parte – să dăm posibilitatea fiecăruia care vrea să-și spună punctul de vedere – că ne aprobă sau, dimpotrivă, ne contrazice – asupra acestei direcții. Implicarea locuitorilor din Bragadiru în conturarea și finalizarea acestei Strategii de Dezvoltare este foarte importantă, pentru că dând oamenilor posibilitatea să se exprime, să facă propuneri, chiar să critice, ne va aduce acea masă critică din rândul locuitorilor care să susțină și să contribuie la dezvoltarea orașului”, a declarat pentru Viitorul Ilfovean primarul orașului Bragadiru, Vasile Cimpoeru.
Public Research este o companie care a luat ființă în 2009, având ca obiect principal de activitate realizarea de studii, analize, consultanță și formare specializată pentru instituțiile publice din România. Misiunea acesteia o reprezintă creșterea performanțelor institutiilor publice, dar și sporirea nivelului de educație administrativă a celor care vin în contact cu aceste instituții. În acest fel, susțin reprezentanții companiei, se pot crea premisele unei mai bune funcționări a instituțiilor publice și unei relaționări adecvate între reprezentanții acestora și cetățeni. Aceștia din urmă, la rândul lor, trebuie să înțeleagă modul de funcționare, regulile și constrângerile sistemului administrativ.
În județul Ilfov, această companie a mai lucrat cu primăriile din Popești-Leordeni, Jilava și Afumați. – C.D.