Acasă Editorial E RĂZBOI, IOANE!

E RĂZBOI, IOANE!

DISTRIBUIȚI

Editorial Cătălin DRAGOMIR

Ce-i scandalul ăsta? A strigat cineva?

Cine-a tras cu pușca de mi-a speriat găina? /

Cine-a stârnit praful ce-mi intră-n ochi acum?

E turcul de-aici sau cel de peste drum? (A. Andries)

­foto clickDeșteptați-vă, oameni buni! E război! Cât ne mai facem că nu înțelegem? Cât îi mai cocoloșim pe cei care ne pun bombe în timp ce Europa le-a deschis granițele? Chiar nu pricepeți că nu vor să accepte regulile acestui teritoriu? Că regulile după care se ghidează nu aparțin civilizației europene?! Că de unde vin ei, în majoritatea cazurilor, nu există noțiunea de apă, curățenie și civilizație? Multora nu le permite religia. Cea pe care o invocă ei, nu cea practicată de populația țării respective. Ei nu vor nimic. Nici economie, nici informații, nici civilizație. Ei vor doar să trăiască într-un loc unde să se ghideze doar după propriile reguli, să se arunce în aer de bucurie, să violeze femeile pe care oricum le desconsideră, să consume și … cam atât… În rest, regulile și legile sunt pentru”occidentali”. Așa cred ei. Adică pentru cei care ”încalcă” religia lor. Care o fi aia.

Scriitorul și filosoful Mihai Nadin arată în ”Civilizația analfabetismului” că ”suntem ceea ce facem”. ”Suntem cu toții analfabeți în relația cu limba experților. Avem însă pretenții și dorințe care ne duc la nevoia creșterii în continuare a eficienței. Procesul ne silește să atingem un nivel de analfabetism ce ar putea afecta coeziunea societății. America de astăzi nu mai știe ce e coeziunea”. Mai are sens să spunem câtă dreptate are? Dacă America nu mai știe, noi mai știm? Noi, europenii…

Avem tot mai multe informații, dar suntem tot mai inculți! Europa e în haos total. Noi îi primim ”pe cei mulți”, care vin din ”lumea lor” unde e numai război și foamete la tot pasul, dar ce facem cu ei? Chiar nu conștientizăm că era digitală va duce la dispariția a milioane de locuri de muncă în viitorul apropiat? Chiar nu conștientizăm că religia supraviețuiește marginal, doar prin tradiții? Fanatismul religios de care ne lovim acum corespunde încercării de reîntoarcere la istorie. Noi, România, Occidentul, ce facem? Stăm doar cu mâinile încrucișate și ne rugăm să nu dea ”cei năpăstuiți” o bombă la metrou să mai omoare niște nevinovați? Cine îi oprește pe dezaxații care se aruncă în aer pentru cauze ”deosebite”? E război, Ioane! Fă ceva!

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here