Activitatea de dezvoltare de locuințe nu se mai concentrează doar pe orașe, localitățile limitrofe intrând tot mai mult în vizorul dezvoltatorilor în condițiile în care terenurile sunt mai ieftine, iar suprafețele disponibile în aglomerările urbane sunt din ce în ce mai puține şi tot mai scumpe.
Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanță imobiliară, DTZ Echinox, trei orașe din județul Ilfov (Bragadiru, Popești – Leordeni și Otopeni) sunt în Top 15 la capitolul livrări de locuințe noi în 2014, depășind orașe mari, precum Iași, Ploiești, Galați sau Sibiu.
În Popești – Leordeni s-au construit anul trecut la fel de multe locuințe ca în București – 3.269. Prețurile mai mici ale terenurilor și dorința multor locuitori din Capitală de a se muta de la bloc la casă sunt principalele motive pentru care piața rezidențială din apropiere este mai activă. Un alt factor important fără de care aceste localități nu s-ar putea dezvolta este infrastructura care permite un acces ușor către București.
Potrivit studiului, în timp ce în București și Timișoara, de exemplu, locuințele finalizate anul trecut reprezintă doar 0,4% din stocul locativ, în Șelimbăr și în Popești – Leordeni 20% din locuințe au fost date în folosință în 2014.
Sectorul rezidențial a intrat de anul trecut pe o nouă curbă de creștere, ca urmare a stabilizării prețurilor și a îmbunătățirii situației economice, dar această tendință se manifestă cu precădere în orașele mari, precum București, Cluj Napoca, Timișoara sau Iași, și în jurul lor, în timp ce un sfert din țară aproape că nu există pe piața locuințelor noi.
În orașul administrat din 2008 de Vasile Cimpoeru, Bragadiru, au fost construite anul trecut 366 de locuințe, iar în Otopeni – 336. Iar trendul va continua, spune primarul din Bragadiru, pentru că infrastructura din oraș a fost modernizată, siguranța pe străzi a crescut, iar apa și canalizarea nu mai reprezintă o problemă pentru mulți locuitori ai urbei. – C. D.