Acasă Politic București/Liber pentru hârburi în continuare

București/Liber pentru hârburi în continuare

DISTRIBUIȚI

Pentru a câștiga încă un mandat la primărie, Firea renunță la taxa de poluare

 Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat, marți, renunțarea la vinieta Oxigen pentru mașini, care urma să intre în vigoare, efectiv, de la 1 martie și a pasat Guvernului responsabilitatea de a găsi soluții pentru combaterea poluării în București și în marile orașe ale țării. Trebuie precizat faptul că Primăria Capitalei a cheltuit bani pentru implementarea măsurii.

”În urma avalanșei de mesaje, în luna martie voi veni în fața Consiliului General, vom anula proiectul. Dar proiectul mare Oxigen va merge în continuare. (…) Nu mă consider înfrântă, mă consider un pic întoarsă din drum”, a spus Firea, într-o conferință de presă.

Ea a precizat, de asemenea, că, dacă va fi aleasă pentru un nou mandat de primar, nu va propune din nou introducerea vinietei. Introducerea vinietei ar fi fost ”o pedeapsă” pentru bucureșteni, pentru că primarii din alte orașe cu poluare ridicată nu au luat astfel de măsuri, consideră Firea, care anul trecut avea altă părere.

”Lupta trebuie să continue. De aceea ne vom intensifica presiunea legitimă asupra Guvernului pentru centura ocolitoare a Capitalei”, a spus Firea.

”Vinieta este o măsură, a funcționat în alte țări, la noi nu funcționează. (…) Este responsabilitatea Guvernului să ia măsuri pentru toate orașele poluate din România, iar Bucureștiul nu e cel mai poluat oraș. Solicit Guvernului să ia măsuri împotriva poluării”, a mai spus Firea.

Întrebată care au fost costurile pentru amplasarea camerelor video în cadrul acestui proiect, Gabriela Firea a spus că ”detaliile tehnice” vor fi discutate ulterior.

Primarul a precizat că 1.600 de bucureșteni au achiziționat vinieta până acum și toți își vor primi banii înapoi.

Firea a susținut că pot fi generate alte venituri la bugetul Capitalei pentru a completa suma de 200 de milioane de lei prevăzută în buget din vinieta Oxigen.

Consilierii generali ai Capitalei au adoptat în 24 octombrie 2019 proiectul conform căruia toate maşinile cu normă de poluare sub Euro 4 vor plăti vinieta ”Oxigen” de acces şi circulaţie în Bucureşti, începând cu 1 ianuarie 2020. Ulterior, în decembrie anul trecut, Gabriela Firea a anunțat că va amâna intrarea în vigoare a taxei până la 1 martie 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here