Acasă Info Local Bucureștiul e plin de chinezi, turci și sirieni

Bucureștiul e plin de chinezi, turci și sirieni

DISTRIBUIȚI

sirieniDirecţia pentru Imigrări a Municipiului Bucureşti din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări şi-a evaluat activitatea desfăşurată în anul 2015, pe linie de migraţie, la nivelul municipiului Bucureşti.

La 31 decembrie 2015 aveau reglementat dreptul de şedere un număr de 29.587 cetăţeni străini, dintre care 20.459 cetăţeni din state terţe şi 9.128 cetăţeni ai Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi din Confederaţia Elveţiană. Faţă de anul 2014 se constată o creştere cu 3% a numărului de cetăţeni străini. Aproximativ 30% din numărul total al străinilor înregistraţi în România se află în Bucureşti.

Majoritatea cetăţenilor străini provin din state terţe precum China – 4.234, Turcia – 3.210, Siria – 2.109 şi Irak -1.720. Cei mai mulţi cetăţenii europeni sunt din Italia – 1.748, Franţa – 1.447, Grecia – 813 şi Germania – 810. Principalele scopuri pentru care cetăţenii străini şi-au stabilit reşedinţa în capitală sunt conexe dreptului la unitatea familiei, educaţie şi muncă.

În perioada de referinţă, la nivelul Direcţiei au fost înregistrate 1.184 cereri pentru eliberarea avizelor de angajare, 2.446 pentru prelungirea dreptului de şedere în scop de muncă, 8.351 solicitări pentru admisia şi prelungirea dreptului de şedere temporară sau pe termen lung ori eliberarea permiselor de şedere permanentă. Alte 2.745 de persoane din state U.E/S.E.E./Confederaţia Elveţiană au solicitat înregistrarea rezidenţei şi rezidenţei permanente şi 2.171 de cetăţeni străini au depus cereri în scopul prelungirii sau acordării dreptului de şedere pe termen lung în calitate de membrii de familie ai cetăţenilor români.

În cadrul activităţilor de prevenire şi combatere a şederii ilegale a străinilor, au fost depistate 841 de persoane în situaţii ilegale, care proveneau din 72 de ţări. Dintre aceştia, 281 au primit decizii de returnare, 141 au fost luaţi în custodie publică în vederea îndepărtării de pe teritoriul României, 41 au fost returnaţi la punctele de frontieră, 30 au primit comunicare de  părăsire a teritoriul ţării, 7 au fost predaţi organelor de poliţie, 71 au solicitat accesul la procedura de azil, 106 au fost puşi în legalitate întrucât îndeplineau condiţiile legale de prelungire a dreptului de şedere, 32 au fost toleraţi iar pentru 132 au fost dispuse alte măsuri.

În activitatea specifică, o importanţă deosebită a fost acordată depistării căsătoriilor de convenienţă. Astfel că, în cursul anului 2015 au fost depistate şase căsătorii de convenienţă, în care au fost implicaţi cetăţeni din Turcia, Pakistan, Irak, Cuba şi India.

Pe linia prevenirii şi combaterii muncii ilegale a cetăţenilor străini, pe raza municipiului Bucureşti, au fost efectuate controale la 234 societăţi comerciale dintre care 106 au fost sancţionate contravenţional pentru nereguli constatate la regimul juridic aplicabil străinilor, valoarea totală a amenzilor fiind de 355.700 lei.

Un accent deosebit s-a pus pe activitatea desfăşurată la ghişeele de lucru cu publicul unde s-a urmărit o informare corectă şi eficientă a străinilor cu privire la condiţiile de reglementare a dreptului de şedere şi a altor aspecte de interes pentru aceştia.

Totodată, s-a dezvoltat şi susţinut o cooperare permanentă cu instituţiile de învăţământ care au înregistraţi la studii cetăţeni străini, structuri cu atribuţii în domeniul ordinii publice şi alte instituţii din domeniul de referinţă pentru menţinerea unui climat de siguranţă în rândul comunităţii bucureştene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here