Acasă Economie Bucureștiul trebuie să colaboreze cu Ilfovul pentru a evita o criză majoră...

Bucureștiul trebuie să colaboreze cu Ilfovul pentru a evita o criză majoră a gunoiului

DISTRIBUIȚI

Depozitul Vidra, singurul care preia deșeurile din București și Ilfov, este aproape plin

Capitala este în pragul unei crize a gunoiului menajer fără precedent. Depozitul Vidra, singurul care preia deșeurile din București și Ilfov este aproape plin, iar administratorii societăților de salubrizare cer urgent un comandament cu premierul în capul mesei. Ministrul Mediului confirmă situația și anunță că Bucureștiul trebuie să colaboreze cu Ilfovul pentru a se găsi o rezolvare.

Bucureștiul trimite zilnic pe muntele de deșeuri de la Vidra 2500 de tone de gunoi menajer. Ilfovul, în jur de o mie. Gunoi amestecat, nereciclat. De când s-au închis Glina și Chiajna, Vidra este singurul loc unde Capitala și județul Ilfov își mai pot duce gunoaiele. Problema este că acest ultim bastion al gunoaielor are peste 20 de ani, este aproape suprasaturat și se poate închide oricând.

Dan Ceaușescu, directorul unei societăți de salubrizare, spune că în acest moment Bucureștiul stă pe o bombă cu ceas. Dacă se întâmplă ceva, și din diverse motive, fie tehnice, fie de altă natură, această instalație se închide, Bucureștiul intră automat într-o criză majoră. Nu are altă variantă.

Dacă depozitul de la Vidra s-ar închied, cum pe teritoriul Bucureștiului și în Ilfov nu există niciun fel de capacitate, instalație autorizată, capabilă să preia asemenea cantități, unica variantă rămân județele înconjurătoare.

Ilie Ciuclea, administrator la o societate de salubrizare, declară, la rândul său, că deșeurile dintr-o unitate administrativă, respectiv județ, trebuie să fie depozitate în sistemele proprii ale aceluiași județ. Cele mai apropiate depozite sunt în județul Călărași, în județul Dâmbovița, în județul Prahova. Dar și acestea lucrează astăzi, în momentul de față, la capacitățile aproape pline de colectare zilnică.

Primăria Capitalei știe situația, dar nu a anunțat niciun plan concret. Ca să iasă din impas, Capitala ar avea nevoie de minimum două mari instalații de tratare, depozitare, sortare și reciclare.

Dan Ceaușescu atenționează că numai partea de autorizare, odată ce ai stabilit locația, durează cel puțin un an.

Ilie Ciuclea zice că trebuies cel puțin 15 – 20 de hectare pentru crearea unui complex de tratare a deșeurilor.

Practic, este aproape imposibil ca Bucureștiul să poată evita o criză a gunoaielor în viitorul apropiat. Așa că trebuie să fie pregătit să depoziteze, cumva, undeva, cele 2.500 de tone de gunoi amestecat pe care îl produce zilnic.

Tanczos Barna, Ministrul Mediului, precizează că soluția-minune nu există, pentru că Bucureștiul are foarte mult de recuperat. Gestionarea acestei probleme este de competența Primăriei Generale, care nu are însă posibilitatea să caute soluții în proximitatea Bucureștiului pentru depozitare. Nu vor reuși niciodată fără Ilfov. Soluția ideală pe termen mediu și lung este în colaborare cu Ilfovul. Cea mai mare greșeală este ca această problemă să fie politizată.

Din cele 75.000 de tone de deșeuri menajere pe care le produce lunar, Bucureștiul reciclează 10%. Restul ajunge la groapa de gunoi. – sursa: Digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here