Acasă Info Local Dispute pe Studiourile Buftea

Dispute pe Studiourile Buftea

DISTRIBUIȚI

Grupul de investitori americani și din Hong Kong care deține Studiourile Buftea acuză administratorul judiciar și echipa de conducere a Studiourilor de obstrucționarea unui plan de relansare care poate asigura un profit de aproximativ 63 de milioane de lei pe termen de trei ani.

Studiourile Buftea (Bucharest Film Studios SA) au fost achiziționate în 2016 de la Central European Media Enterprises de un grup de producători de cinema cu o filmografie importantă. La vremea respectivă, Studiourile se aflau într-o situație problematică, iar ulterior, în 2018, au intrat în insolvență. Proprietarii afirmă că aceasta a survenit ca urmare a managementului defectuos asigurat de Bobby Păunescu, desemnat director executiv după preluarea din 2016, în timp ce planul de reorganizare întocmit de Dinu, Urse și Asociații nu include elementele necesare pentru o relansare de succes, se arată într-un comunicat de presă semnat de Donald Kushner și Jen Ching Chang, cu mandat de reprezentare de la proprietarii Bucharest Ffilm Studios SA.

David Kushner, producător american cu o filmografie de peste 100 de titluri, care face parte din grupul de investitori, declară: „Actualul manager nu se mai bucură din partea noastră de încrederea pe care i-am acordat-o în 2016, fiindcă în loc de relansare, am obținut insolvența. Iar dincolo de insolvență din punctul nostru de vedere surprinzătoare și de proiecțiile de venituri neconvingătoare considerăm că investițiile făcute pentru relansare sunt discutabile și oneroase. Din cauza acestei situații, am contestat în justiție actuala echipă de management și planul de afaceri al acesteia, într-o serie de litigii care sunt în curs”.

În prezent, Bucharest Film Studios sunt deținute în proporție de 92,2% de un grup de investitori din SUA și Hong Kong, în asociere cu statul român, prin AVAS (4,5%), SIF Muntenia (2,3%) și o listă de acționari care întrunește sub 1%. Printre proprietarii americani și din Hong Kong se numără Donald Kushner, Elie Samaha și George Shu.

 

Exemplu de decizie de management greu de explicat

Amenajări și renovări discutabile, fără o destinație clară, în valoare de aproximativ 5 milioane de euro

 

Un exemplu de decizie de management pe care proprietarii îl consideră greu de explicat este contractul de asociere în participație cu Phoenix Residence, compania lui Dan Besciu, prin care aceasta a ajuns să realizeze amenajări și renovări discutabile, fără o destinație clară, în valoare de aproximativ 5 milioane de euro. Bucharest Film Studios sunt obligate să suporte aceste costuri fără ca administratorul judiciar sau managerul Bobby Păunescu să propună o soluție convingătoare în privința veniturilor. În plus, acesta din urmă a mai încheiat, fără autorizarea proprietarilor Studiourilor, contracte cu companiile controlate de familia sa, care nasc suspiciuni prin faptul că generează beneficii pentru el însuși și pentru companiile menționate, și nu pentru Bucharest Film Studios.

„Am venit la Studiourile Buftea ca să facem ceea ce am făcut și la Castel Studios, și în alte locuri: să creăm valoare culturală și de business, aducând producții de lung-metraj de mare calibru, care să poată beneficia de expertiza și dotările existente în Buftea și nu numai, la o capacitate apropiată de cea maximă”, afirmă Kushner. „În momentul de față, Studiourile Buftea funcționează mult sub această capacitate, se produc aproape fără excepție emisiuni TV și clipuri publicitare, dar administratorul judiciar și managementul existent au grevat compania cu contracte oneroase. Din cauza unor complicații juridice legate de regimul de insolvență, am fost nevoiți să opunem în justiție acestei false linii de business un plan propriu de relansare, printre ale cărui proiecții se află un profit de 63 de milioane de lei românești pe o perioadă de trei ani. Nu numai eu, ci și partenerii mei avem toată încrederea în justiția din România, deși mersul acesteia a fost până acum destul de lent”.

Proprietarii subliniază că 2020 este un an foarte propice pentru relansarea producției cinematografice din România, ca urmare a facilităților fiscale acordate de guvern producțiilor de film, care beneficiază de un regim de rambursare a costurilor de producție de 35-45%, până în 2023. „Este exact gura de oxigen de care producția de film locală avea nevoie, și în același timp, un gen de facilitate care va dinamiza piața”, declară Kushner. „România are dotări materiale și un grad de expertiză umană greu de întâlnit în alte țări – așa cum s-a dovedit în anii 2000, prin producția unor filme precum «Cold Mountain», pe care l-am adus la Castel Studios. Pentru ca ea să fie competitivă pe piața producțiilor de amploare, mai era nevoie doar de facilități fiscale competitive față de cele din Bulgaria sau Cehia, lucru care a fost realizat. În ciuda complicațiilor juridice, suntem convinși că vom putea relansa în viitorul apropiat Bucharest Film Studios, iar starurile hollywoodiene vor reîncepe să vină în România”.

Studiourile Buftea au fost fondate în 1957 și sunt cea mai mare facilitate de acest tip din Europa de Est. Până în 1989, aici au fost produse filme premiate la Cannes, ca „Scurtă istorie” (Ion Popescu Gopo) sau „Pădurea spânzuraților” (Liviu Ciulei), dar și coproducții româno-străine. Au fost relansate prin privatizarea din 1998, când Media Pro a preluat controlul societății comerciale, pentru a produce aici un număr de titluri printre care „Amen” (Costa Gavras) sau „Callas Forever” (Franco Zefirelli). După criză, Central European Media Enterprises, proprietarul american al Media Pro, a renunțat la studiourile devenite nerentabile. Mandatul cu care noii proprietari l-au învestit pe Bobby Păunescu, începând din 2016, a dus la intrarea în insolvență a Studiourilor, în 2018. La ora actuală, la Studiourile Buftea sunt în desfășurare mai ales producții de mic calibru (emisiuni TV și clipuri publicitare). Foto – Facebook

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here