Acasă Politic Buget mai mic pentru SRI în 2021

Buget mai mic pentru SRI în 2021

DISTRIBUIȚI

În ședința din 25 februarie, membrii Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații (SRI) au analizat proiectul legii bugetare pentru anul 2021, în prezența conducerii SRI și a reprezentantului Ministerului Finanțelor.

În urma dezbaterilor, Comisia a data viz favorabil proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021 pentru SRI.   Necesarul minim de fonduri al SRI, pentru buna funcționare a acestuia, este de 2.828,06 mil. lei, iar prin proiectul de buget de asigură 2.708,06 mil.lei (din care de la bugetul de stat 2.700,31 mil.lei).

Propunerile pentru proiectul de buget 2021, cu încadrare în plafonul de cheltuieli stabilit Serviciului, reprezintă 0,242% din PIB. Comparativ cu bugetul anului anterior, pentru anul curent, alocațiile de la bugetul de stat sunt mai mici cu 0,84%. În urma analizei naturilor de cheltuieli din fondurile alocate SRI de la bugetul de stat,  o pondere majoră o dețin cheltuielile cu drepturile salariale (56,38%) și pensiile (25,46%).

”Asigurarea parțială a necesarului minim de resurse al SRI pe anul 2021 nu împiedică desfășurarea activităților specifice în condiții de normalitate, în primele unsprezece luni, dar impune suplimentarea fondurilor la naturile de cheltuieli deficitare pe parcursul execuției bugetare. Cu toate acestea, Serviciul va dispune măsuri de prioritizare a obiectivelor și sarcinilor de finanțat, inclusiv de economisire a unor categorii de cheltuieli, în vederea utilizării cu maximă eficacitate a resurselor bugetare alocate în anul curent fără să afecteze derularea în condiții de normalitate a activităților specifice. Pe parcursul exercițiului bugetar 2021, Comisia va monitoriza și controla modul de utilizare a banului public de către Serviciul Român de Informații și, în funcție de îndeplinirea obiectivelor asumate de instituție, precum și de evoluția indicatorilor macroeconomici, va întreprinde demersurile legale pentru susținerea propunerilor de suplimentare a bugetului, astfel încât lipsa fondurilor să nu afecteze misiunile Serviciului pentru apărarea securității naționale”, se arată într-un comunicat de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here