Acasă Anchete CAB a schimbat parțial încadrarea juridică a faptelor în cazul inculpaților din...

CAB a schimbat parțial încadrarea juridică a faptelor în cazul inculpaților din cazul Colectiv

DISTRIBUIȚI

Completul de trei judecători de la Curtea de Apel București a decis astăzi schimbarea parțială a încadrării juridice a faptelor pentru care primarul Cristian Popescu Piedone este judecat în dosarul Colectiv. Magistrații au decis că Piedone va fi judecat pentru abuz în serviciu, eliminând „consecințe deosebit de grave”. Această schimbare poate duce la o pedeapsă mai ușoară, în cazul unei condamnări.

Judecătorii Adina Dumitrache, Andrei Iugan şi Carmen Găină au decis azi că funcţionarii de la Primăria Sectorului 4, dar și fostul primar al sectorului 4, vor fi judecaţi pentru abuz în serviciu. Altfel spus, a fost schimbată încadrarea juridică – de la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

În prima decizie de condamnare din dosarul Colectiv, Tribunalul București a decis că Piedone a comis două infracţiuni de abuz în serviciu, una cu consecinţe deosebit de grave. A fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare;
Aurelia Iofciu, fosta şefă a Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4, va fi judecată pentru complicitate la două infracţiuni de abuz în serviciu, ambele fără consecinţe deosebit de grave. În ianuarie 2015, cu câteva luni înainte de tragedie, Iofciu a semnat acordul de funcționare pentru clubul Colectiv.

Tribunalul Bucureşti a condamnat-o pe Iofciu la 8 ani de închisoare, pentru complicitate la două infracţiuni de abuz în serviciu, una cu consecinţe deosebit de grave, şi ambele cu majorarea cu o treime a limitelor speciale ale pedepsei, pentru că „funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”.

Acuzaţia pentru Luminiţa Larisa Ganea, angajata Serviciului autorizări comerciale care a întocmit acordul de funcţionare pentru clubul Colectiv, se schimbă, din complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în complicitate la abuz în serviciu fără consecinţe deosebit de grave. În primă instanţă, Ganea a fost condamnată la 7 ani de închisoare. Şi angajații ISU care au mers în control la clubul Colectiv, Antonina Radu şi George – Petrică Matei, vor fi judecați pentru abuz în serviciu şi uzurpare a funcţiei, fără consecinţe deosebit de grave. Tribunalul Bucureşti i-a condamnat pe cei doi la 9 ani și 2 luni de închisoare, pentru abuz în serviciu şi uzurpare a funcţiei cu consecinţe deosebit de grave şi cu majorarea cu o treime a limitelor speciale ale pedepsei, pentru că „funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”.

DNA s-a opus schimbării încadrării juridice a faptelor La termenul anterior al procesului, DNA a cerut instanţei să respingă toate cererile de schimbare a încadrării juridice a faptelor de care sunt acuzaţi funcţionarii publici.  „Clubul Colectiv a funcţionat fără ca legea să fie respectată, pentru că funcţionarii publici au permis asta, cu bună ştiinţă”, iar „printr-o hotărâre de consiliu local şi-au stabilit propria modalitate de îndeplinire a îndatoririlor de serviciu”, a argumentat procurorul de şedinţă al DNA.

Prin cei trei avocaţi ai lui, Cristian Popescu Piedone a solicitat schimbarea încadrării juridice a faptei din abuz în serviciu, în neglijenţă în serviciu, iar, dacă acuzaţia rămâne de abuz în serviciu, din lista acuzaţiilor să fie eliminat art. 309 din Codul Penal (care prevede că, pentru faptele ce au produs consecințe deosebit de grave, limitele pedepsei se majorează cu jumătate).

Cei care au cerut ca Piedone, dar şi ceilalţi funcţionari publici să fie judecaţi pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă sunt apărătorii părţilor civile de la două case mari de avocatură din Bucureşti.  Următorul termen din apelul la finalul căruia va fi pronunţată decizia definitivă din dosarul Colectiv este 17 noiembrie 2021.

În decembrie 2019, Tribunalul București a pronunțat primele condamnări în dosarul Colectiv: Cristian Popescu – Piedone, fost primar al Sectorului 4 şi actual primar al Sectorului 5: 8 ani şi 6 luni de închisoare; Alin George Anastasescu, patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare Costin Mincu, patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare; Cătălin Paul Gancea, patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare; Antonina Radu, pompier ISU: 9 ani și 2 luni de închisoare; George – Petrică Matei, pompier ISU: 9 ani și 2 luni de închisoare; Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4: 8 ani de închisoare; Luminiţa Larisa Ganea, consilier superior la Primăria Sector 4: 7 ani de închisoare; Sandra Ramona Moţoc, referent superior la Primăria Sector 4: 3 ani de închisoare cu suspendare Daniela Ioana Niţă (decedată), patron al firmei de artificii: 12 ani și 8 luni de închisoare; Cristian Mihai Niţă, administrator al firmei de artificii: 3 ani și 6 luni de închisoare; Viorel Zaharia, pirotehnist: 9 ani si 8 luni de închisoare; Marian Moise, pirotehnist: 10 ani de închisoare; Clubul Colectiv SRL: 470 zile amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 lei pentru ziua de amendă, și confiscarea sumei de 62.298 lei; Golden Ideas Fireworks Artists SRL: 470 zile amendă, cu o suma corespunzătoare de 5.000 lei pentru ziua de amendă SC Noran Prompt Serv SRL: confiscarea sumei de 147.133 lei. Decizia nu este definitivă. Verdictul final va fi dat de Curtea de Apel Bucureşti. – sursa: libertatea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here