Acasă Politic Calculele  PNL

Calculele  PNL

DISTRIBUIȚI

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogda, a spus la Digi24 că liberalii își doresc alegeri anticipate în maximum trei-patru luni, iar condițiile puse Guvernului Ludovic Orban de USR sunt obiective pe care le vizează și liberalii. ”Pentru PNL cel mai important lucru este să ajungem la anticipate”, a declarat Rareș Bogdan. ”Dacă fac cvorumul, nu contează dacă ne dau guvernul jos sau nu, ideea e să ajungem la anticipate”, a mai spus el. ”Condițiile USR sunt și condițiile noastre”, a menționat el.

Întrebat dacă, în ipoteza că Guvernul Orban va fi învestit și va obține aprobarea bugetului pe 2020, consideră că ar fi bine ca apoi executivul să-și dea demisia și să meargă astfel către o cale a alegerilor anticipate, Rareș Bogdan a spus că liberalii au o strategie extrem de clară și de simplă: ”Aalegeri anticipate în maxim trei-patru luni de zile”.

Europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al PNL, a declarat miercuri seară la Digi24 că cel mai ”rău” scenariu pe care îl vede, în urma eșecului negocierilor cu Pro România pentru susținerea Guvernului Ludovic Orban, este ca votul de învestire să nu poată fi organizat, din lipsă de cvorum, situație care ar mai putea dura încă patru săptămâni, până după alegerile prezidențiale.

Rareș Bogdan spune că în momentul de față se profilează o refacere a stângii ”care a nenorocit țara timp de 30 de ani” și nu exclude ipoteza ca partidul lui Victor Ponta să nu intre în sală, la fel ca PSD, pentru a nu fi asigurat cvorumul necesar pentru votul în privința guvernului Ludovic Orban. Asta ar face ca situația să treneze, ar trebui reluate proceduri parlamentare complicate, a explicat Rareș Bogdan.

Europarlamentarul este însă optimist. O dată, mizează pe oameni ”mai așezați” din partidul lui Victor Ponta, precum Mihai Tudose și Sorin Câmpeanu, cu care vrea să vorbească. În cazul ”celui mai rău” scenariu, acela al imposibilității obținerii cvorumului, Rareș Bogdan crede că situația nu poate dura decât până după alegerile prezidențiale, când, după modelul situației din 2009, forțele politice se vor repoziționa.

”M-aș fi mirat ca dl. Ponta să fie consecvent până la capăt. Dar încă sper ca domnia sa să se fi maturizat după experiența din 2014 și 2015 și să reușească totuși să fie consecvent măcar acum. Ca fost premier, ar trebui să știe ce înseamnă ca România să intre în iarnă fără un guvern valid”, a comentat Rareș Bogdan decizia lui Victor Ponta de a nu vota guvernul Ludovic Orban.

Zi decisivă, joi, pentru noul guvern. Președintele îl așteaptă pe premierul desemnat Ludovic Orban să îi prezinte lista miniștrilor și programul de guvernare. Prim-ministrul desemnat trebuie să convingă însă urgent cel puțin încă zece parlamentari să îi voteze guvernul.

Noul cabinet se naște greu. Victor Ponta a votat pentru căderea Guvernului Dăncilă, dar nu vrea să îl alunge de la Palatul Victoria. La negocierile de miercuri Ponta a anunțat PNL să nu se bazeze la învestire pe cele 30 de voturi care au contat la doborârea Executivului Dăncilă.

Totuși, Ludovic Orban nu se lasă. Joi merge cu lista miniștrilor la președintele Iohannis și negociază cu membrii PSD nemulțimiți susținerea guvernului său.

Calcule pentru învestirea guvernului

Dacă adunăm parlamentarii PNL, USR, ALDE, UDMR și cei care fac parte din grupul minorităților naționale, ajungem la un total de 204 voturi. Ar fi fost 206, dar doi vor fi absenți (un parlamentar USR lipsește din motive medicale și încă unul din grupul minorităților).

Dacă Ludovic Orban reușește să-i convingă și pe cei de la PMP să voteze noul guvern, atunci se vor mai adăuga 18 voturi și ajungem la 222 de voturi.

Între timp, Ludovic Orban a discutat și cu alți cinci parlamentari independenți și cu doi foști aleși ALDE care în momentul de față au trecut în tabăra PSD. În cazul în care va reuși să bată palma și cu aceștia, ajungem la un total de 229 de voturi, însă în continuare nu e atinsă limita minimă, de 233 de voturi.

Îi mai rămâne lui Ludovic Orban să discute și cu ceilalți trei deputați independenți și cu unii PSD-iști. – Digi24.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here