Acasă Social Campania ”Curățăm România!” a ajuns la final   

Campania ”Curățăm România!” a ajuns la final   

DISTRIBUIȚI

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, a anunțat, în cadrul conferinței de presă susținută astăzi, la sediul instituției, bilanțul campaniei ”Curățăm România”. Inițiată la începutul lunii aprilie, campania, care a avut ca slogan „Vrem o țară fără deșeuri abandonate!”, a reușit să mobilizeze zeci de mii de persoane care au participat la activități de ecologizare și educare în spiritul dezvoltării unei atitudini responsabile, a respectului față de mediu și față de comunitatea din care fac parte.

Curățăm România este campania lansată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, împreună cu Administrația Fondului pentru Mediu, în vederea susținerii autorităților locale care au vrut să se implice în ecologizarea suprafețelor unde sunt deșeuri abandonate. Am avut zeci de mii de voluntari și au participat mii de angajați de la instituțiile subordonate. Am fost în foarte multe școli, unde am avut câte două sau trei întâlniri pe săptămână, în cadrul acțiunii intitulate Dialoguri Verzi cu elevii. A fost o experiență unică și trebuie repetată și dusă mai departe. Mă bucur foarte mult că Ministerul Educației și Administrația Prezidențială s-au gândit, în Programul România Educată, și la educația de mediu și vom avea, începând cu anul școlar 2022-2023, Săptămâna Verde în școli”, a subliniat ministrul Barna Tánczos.

Secretarul de stat Bogdan Radu Balanișcu, coordonatorul campaniei, a declarat că „s-au realizat peste 4000 de acțiuni de ecologizare la nivel național și au fost organizate peste 400 de Dialoguri Verzi în școli. Ne-a bucurat să vedem interesul și entuziasmul elevilor pentru această tematică. Acest lucru ne dă speranță că generațiile următoare vor reuși să facă mai mult pentru mediu decât reușește generația noastră(…). Considerăm că a fost o campanie bună, cu un semnal puternic la nivel național și este un tip de acțiune pe care dorim să o repetăm cu o anumită frecvență.”

Printre rezultatele finale ale campaniei ”Curățăm România!” se numără:

✅peste 3 milioane de kilograme de deșeuri abandonate au fost adunate;

✅ peste 20 000 de elevi care au participat la acțiuni;

✅ peste 30 000 de angajați ai instituțiilor aflate în subordinea, în coordonarea și în colaborare cu MMAP au participat la acțiuni;

✅ aproape 35 000 de voluntari;

✅ 4 000 de acțiuni de ecologizare:

✅ aproximativ 400 de dialoguri verzi.

În ceea ce privește implicarea UAT-urilor, un număr de  531 au depus cerere de finanțare la Administrația Fondului pentru Mediu, în valoare de aproximativ 5 milioane lei. Până la 19.05.2022, au fost aprobate 210 dosare, cu o valoare de 1.9 milioane de lei, iar după această dată, au mai fost analizate și urmează a fi aprobate 185 de dosare cu valoarea de 1.6 milioane de lei. De asemenea, 37 de solicitanţi au semnat contractul de finanţare nerambursabilă.

De asemenea, în ceea ce privește numărul de UAT-uri implicate în campanie, printre județele fruntașe se numără Satu Mare, cu 62 de primării, din totalul de 65.

✅ TOP 3 cu județele cu cele mai multe cereri sunt:Ialomița 42, Sibiu 38, Harghita 28.

✅ La coada clasamentului ca număr de cereri depuse: Giurgiu și Bucureștiul cu 1 cerere, Neamț – 2 cereri, Brăila, Tulcea, Mehedinți –  câte 3 cereri.

✅ Primăria Întorsura Buzăului este printre puținele care și-a mobilizat toți angajații la acțiunea de ecologizare a orașului.

✅ Primăria Dobârlău din Covasna a organizat cea mai de succes acțiune, într-o comunitate mică, de numai 1000 de locuitori.

✅ Mai multe primării au inițiat campanii sau proiecte educaționale, care se derulează pe o perioadă mai lungă de timp, relevante fiind ”Joia ecologiei la Râmnicu Sărat” și Proiectele educaționale ”România reciclează” sau ”Tot ce văd mă privește” de la Școala Gimnazială 11, Botoșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here