Acasă Economie Campanie națională de educație pentru colectarea selectivă a deșeurilor

Campanie națională de educație pentru colectarea selectivă a deșeurilor

DISTRIBUIȚI

Sub sloganul “Unele lucruri merg mai bine separate. La fel și deșeurile. Colectează separat”, Ministerul Mediului derulează începând cu 1 decembrie campania națională de informare și educare “Reciclăm în România”. Din 15 decembrie campania va începe și în celelalte medii de difuzare și vizează informarea cetățenilor asupra colectării separate a deșeurilor.

”Dacă suntem cinstiți cu noi înșine și știm că avem o problemă, atunci putem începe să o rezolvăm. Prețul necolectării separate se plătește de fiecare dată de cetățeni. Anual, autoritățile publice locale sunt obligate să plătească acele contribuții la AFM, în cazul în care nu realizează țintele pe care le impune Comisia și indirect, Ministerul Mediului”, spune ministrul Barna Tánczos.

În 2020, comunităţile, prin primării, au plătit peste 110 milioane de lei, pentru nerealizarea ţintelor la nivel de comună sau oraş. Această sumă a crescut la 224 milioane de de lei, în 2021.

Campania își propune să schimbe comportamentul cetățenilor, astfel încât separarea deșeurilor să devină un demers firesc în majoritatea familiilor din România. Potrivit unui sondaj IRES comandat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și efectuat în 2021, aproape jumătate (45%) dintre cetățeni nu au fost niciodată informați despre obligativitatea colectării selective, dar 94% dintre respondenți spun foarte clar – mai multă informație și educație i-ar face pe oameni să colecteze separat deșeurile. De asemenea, 92% dintre respondenți au spus că o infrastructură mai bună ar determina un grad de colectare separată mai bun. Totodată,  aproximativ jumătate dintre români declară că la acest moment nu colectează separat deșeurile, de nici un fel.

Bugetul campaniei este de 10 milioane lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here