Acasă Editorial Când votează, contează

Când votează, contează

DISTRIBUIȚI

Cătălin DRAGOMIR

 Alocațiile pentru copii par să fi devenit o pârghie electorală pentru guvernanți. În timp ce autoritățile au condamnat măsurile luate de Austria referitoare la plafonarea alocațiilor pentru copiii nerezidenți ai emigranților români, politicienii români s-au jucat, din păcate, cu ocazia adoptării bugetului pentru anul 2019, cu acest drept al copiilor, lăsând impresia că aceștia contează doar dacă măsura are și oarece beneficii electorale.

Creșterea alocațiilor pentru copii a fost promisă în fiecare an, și în 2017, și în 2018, fără să se facă nimic, iar Parlamentul a lăsat în sertar și în cele din urmă a clasat un proiect de lege depus în 2016 privind majorarea alocației de stat pentru copii. Pentru că, nu-i așa, nici în 2017, nici în 2018 nu am avut alegeri, iar copiii nu votează. Atât doar că 2019 este un an cu două rânduri de alegeri – europarlamentare și prezidențiale -, deci tinerii care în acest an ajung la majorat pot deveni interesanți pentru politicieni. Orice vot contează, nu-i așa? La începutul acestui an, numărul adolescenților care aveau 17 ani este de aproape 400.000, ceea ce înseamnă că în 2019 această categorie de populație va căpăta drept de vot, deci poate fi luată în calcul ca un potențial electorat. În contextul în care declinul demografic pare să se accentueze, orice votant intrat în sistem devine interesant.

Da, majorarea alocațiilor de stat pentru copii este o măsură bună și necesară. Multe familii, mai ales în zonele rurale, iau în calcul acești bani, mulți-puțini, cât sunt ei. Pe de altă parte, creșterea alocației este și o măsură de protecție suplimentară pentru copiii românilor plecați la muncă în străinătate. Dar pentru a arăta că, într-adevăr, copiii contează, era bine să fi fost ruptă de anii electorali. Altfel, dacă guvernanții flutură ”efortul” bugetar pe care îl fac pentru copii și riscul de a crește deficitul bugetar pe seama alocațiilor copiilor, măsura are un aer populist și nu lasă decât gustul amar că, și de această dată, copiii capătă o miză în lupta politică.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here