Acasă Info Local Caravana anti-TBC, la Tunari și 1 Decembrie

Caravana anti-TBC, la Tunari și 1 Decembrie

DISTRIBUIȚI

Astăzi, joi, 23 martie 2023, în parcarea de lângă dispensarul din Tunari (intrarea 1 Decembrie), între orele 10.00 și 15.00 și vineri, 24 martie 2023, în parcarea de lângă primăria 1 Decembrie (strada Crișana), între orele14.00 și18.00 va continua campania de depistare precoce (screening) a tuberculozei în cadrul grupurilor vulnerabile din județul Ilfov.

Acțiunea face parte din programul de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, derulat de Consiliul Județean Ilfov, în parteneriat cu Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” și Asociația Română Anti-SIDA (ARAS), pentru facilitarea accesului ilfovenilor la servicii de sănătate.

Programul, finanțat din fonduri europene, presupune deplasarea unui cabinet medical mobil, dotat cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid, prin care ilfovenii vor beneficia de acces facil, gratuit, aproape de casă, la consultații medicale.

Inițiativa se adresează cu precădere persoanelor din grupuri vulnerabile, însă pot participa toți locuitorii județului Ilfov care au domiciliul în mediul rural, atât persoanele fără posibilități financiare, care doresc să acceseze servicii de sănătate specifice, cât și oricare alte persoane interesate de o evaluare medicală pulmonară preventivă.

Caravana de screening este dotată și cu un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat, iar în contextul pandemiei de COVID-19, cu ajutorul testelor efectuate în mod gratuit, pot fi detectate inclusiv eventuale sechele post-COVID-19 și se poate face o recomandare pentru continuarea investigațiilor la un medic specialist.

Serviciile medicale vor fi completate de activități de informare, educare și conștientizare, desfășurate inclusiv prin intermediul medicilor de familie, la nivelul județului Ilfov, iar persoanele diagnosticate vor beneficia de activități de sprijin pentru participarea la tratament (ex. consiliere psihologică, suport individual personalizat, subvenții și alte servicii adaptate și necesare).

,,Strategia de dezvoltare a serviciilor sociale din județul Ilfov 2018-2023” prevede inclusiv accesul eficient al cetățenilor la servicii de prevenție, de urgență, de îngrijire și asistență, de recuperare/reabilitare sau alte servicii specializate de bună calitate, cât mai aproape de domiciliu.

Tuberculoza (TB) este o maladie provocată de un microb, bacilul Koch, care afectează în principal plamânii, dar poate afecta și alte organe (ganglioni, oase, meninge, rinichi etc).

Sursa de bacili este omul bolnav de tuberculoză pulmonară, care încă nu a început tratamentul. El tușește și împrăștie în atmosfera bacili vii, care vor fi inhalați de cei din jur. Cei mai afectați sunt cei care petrec timp în imediata proximitate a bolnavului: familia, mai ales copiii, care sunt expuși mult timp la aerul infectat cu bacili, colegii de serviciu sau prietenii apropiați.

Transmiterea microbului se face aproape întotdeauna prin aer. Cei din jur inhalează bacilii și se infectează. În plamânii lor, bacilii sunt înconjurați de o „barieră” de apărare care îi împiedică să se dezvolte. Infecția cu bacili nu înseamnă neapărat îmbolnăvire de tuberculoză (infecția latentă).

2 COMENTARII

  1. […] Astăzi, joi, 23 martie 2023, în parcarea de lângă dispensarul din Tunari (intrarea 1 Decembrie), între orele 10.00 și 15.00 și vineri, 24 martie 2023, în parcarea de lângă primăria 1 Decembrie (strada Crișana), între orele14.00 și18.00 va continua campania de depistare precoce (screening) a tuberculozei în cadrul grupurilor vulnerabile din județul Ilfov. Acțiunea face […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here