Acasă Info Local Caravana de depistare a tuberculozei, la Brănești și astăzi

Caravana de depistare a tuberculozei, la Brănești și astăzi

DISTRIBUIȚI

Consiliul Județean Ilfov, în parteneriat cu Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” și Asociația Română Anti-SIDA (ARAS), a organizat, în comuna Brănești, în zilele de 27 și 28 ianuarie 2022, în intervalul orar 10.00 -15.00, în fața Dispensarului (str. Slt. Petre Ionel), activități de depistare precoce (screening) a tuberculozei în cadrul grupurilor vulnerabile, din județul Ilfov. În prima zi a programului au fost 55 de persoane care au apelat la consultațiile de specialitate, iar în cea de-a doua 50 de persoane.

Având în vedere interesul crescut al persoanelor care s-au prezentat la evaluare, caravana este prezentă și luni, 31 ianuarie 2022, între orele 10:00-15:00, în același loc.

Aceste activități se derulează în baza protocolului de cooperare semnat în luna august a anului curent, prin care Consiliul Județean Ilfov, alături de partenerii săi, își propune realizarea unor acțiuni concrete pentru a facilita accesul cetățenilor din Ilfov la servicii de sănătate. Activitățile presupun deplasarea unei caravane, prin care ilfovenii vor beneficia de acces facil, gratuit, aproape de casă, la consultații medicale puse la dispoziție de un cabinet mobil, dotat cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid.

Inițiativa se adresează cu precădere persoanelor din grupuri vulnerabile, însă pot participa toți locuitorii județului Ilfov care au domiciliul în mediul rural, atât persoanele fără posibilități financiare, care doresc să acceseze servicii de sănătate specifice, cât și oricare alte persoane interesate de o evaluare medicală pulmonară preventivă.

Caravana de screening este dotată și cu un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat, iar în contextul pandemiei de COVID-19, cu ajutorul testelor efectuate în mod gratuit, pot fi detectate inclusiv eventuale sechele post-COVID-19 și se poate face o recomandare pentru continuarea investigațiilor la un medic specialist.

Accesul către serviciile medicale va fi completat de activități de informare, educare și conștientizare, desfășurate inclusiv prin intermediul medicilor de familie, la nivelul județului Ilfov, iar persoanele diagnosticate vor beneficia de activități de sprijin în vederea facilitării participării la tratament (ex. consiliere psihologică, suport individual personalizat, subvenții și alte servicii adaptate și necesare).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here