Acasă Educatie CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC – CAPODOPERE ALE CINEMATOGRAFIEI NAŢIONALE AJUNGE LA FĂLTICENI

CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC – CAPODOPERE ALE CINEMATOGRAFIEI NAŢIONALE AJUNGE LA FĂLTICENI

DISTRIBUIȚI

Afis Caravana la Falticeni 2014webPiaţa Nada Florilor din Fălticeni va fi din nou, în această vară, gazda Caravanei filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale, în perioada 22 – 24 august. Anul trecut, Caravana filmului romanesc a făcut ca acest spaţiu să fie, timp de câteva seri, loc de întâlnire pe marele ecran cu mari actori ai teatrului şi filmului românesc, în roluri de excepţie.

Şi pentru că este vară, şi pentru că avem nevoie de optimism, de speranţă, şi pentru că niciodată nu vom renunţa la lupta de a fi fericiţi, filmele din portofoliul clasic românesc ce vor fi prezentate aici se centrează în jurul dragostei. Ea ne însoţeşte poveştile de viaţă, este cauză, pretext, motiv de reflecţie sau de acţiune. Ea determină sau impune.

Inspirat din opera lui Camil Petrescu, filmul lui Mircea Veroiu, Între oglinzi paralele, pleacă de la romanul lui Camil Petrescu: „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”. Intriga are, însă, un fundal amplu, povestea de iubire fiind prinsă în mijlocul frământărilor din preajma Primului Război Mondial din mediul intelectual românesc, în mijlocul căutărilor şi a aspiraţiei tinerilor intelectuali către ideile şi deciziile absolute.

Poveste de iubire dintre Dan şi Angela, protagoniştii filmului lui Andrei Blaier, Divorţ din dragoste, plasată cu mai mult de jumătate de secol mai târziu decât povestea din Între oglinzi…, capătă dimensiuni absurde. Şi nu din cauza unor sentimente scăpate în zone incontrolabile, ci din cauza absurdului vieţii sociale din anii comunismului. Ce stă în faţa împlinirii acestei iubiri? Spaţiul locativ. Instituţia statului ce îi obligă pe tineri să cedeze o cameră din apartamentul pe care îl aveau… şi de aici, bulgărele începe să se rostogolească către un iminent dezastru…

Tot despre absurdul unei epoci, ce are repercursiuni, de data aceasta, tragice, intervenind în destinul unei alte tinere iubiri, este vorba şi în producţia semnată de Horaţiu Mălăele, Nuntă mută.  Moarte lui Stalin, motiv de doliu obligatoriu în întregul spaţiu satelitar sovietic, intervine asupra unei nunţi dintr-un sat românesc. Nevrând să renunţe la sărbătoarea care le legitima iubirea, ei desfăşoară ritualul în tăcere, nunta lor transformându-se într-o nuntă mută, până când casa începe să se cutremure, iar prin pereți pătrunde țeava unui tanc sovietic…

            Aşadar, trei seri de film despre iubire, trei seri de film despre viaţă ce vor prilejui întâlnirea cu Horaţiu Mălăele, Emilia Popescu, Dorina Lazăr, Gheorghe Dinică, Coca Bloos, Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan, Elena Albu, George Constantin, Victor Rebengiuc, Meda Victor, Tamara Buciuceanu ş.a.

Proiecţiile vor avea loc în perioada 22 – 24 august, ora 21.00, în Piaţa Nada Florilor.

În cazul unor condiţii meteorologice nefavorabile, proiecţiile vor avea loc în interior, la Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”.

VIITORUL ILFOVEAN este partener media al evenimentului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here