Acasă Info Local Caravana pentru Monitorizarea Gravidelor si a Mamelor cu risc ajunge în Ilfov

Caravana pentru Monitorizarea Gravidelor si a Mamelor cu risc ajunge în Ilfov

DISTRIBUIȚI

O caravana mobila insotita de doi medici, un asistent medical și un consultant nutritie se va deplasa periodic in zece localitati defavorizate, cu mortalitate infantila ridicata, tinand cont de numarul de sarcini luate in evidenta si de evolutia lor. In cadrul activitatii de monitorizare a sarcinilor, fiecarei femei i se va efectua o ecografie, o cardiotocografie, controlul glicemiei, teste rapide de urina pentru mamele cu risc de hipertensiune.

Caravana va ajunge la 600 de beneficiari directi din judetele Calarasi, Ialomita, Giurgiu, Ilfov si Teleorman.

In cadrul caravanei, va fi organizata lunar cate o sesiune la care viitoarele mame vor primi informatiile legate de ingrijirea in sarcina si ingrijirea nou-nascutului in primele luni de viata, nutritia gravidei si a copilulului, informatii legate de alaptare.

Odata cu deplasarea in mediul rural a acestei, femeile care inregistreaza sarcini cu risc vor primi tratamentul medical necesar. Ecograful achizitionat pentru derularea proiectului este dotat cu sonda abdominala si vaginala, ceea ce permite atat depistarea sarcinilor cu risc de prematuritate, cat si eventuale malformatii ale fatului.

Asociatia Prematurilor si-a propus ca in 12 luni sa reduca cu 25% decesele inregistrate la nou nascutii din zece localitati cu mortalitate infantila ridicata. In plus, depistarea din timp a eventualelor probleme va permite echipei de proiect sa indrume femeia la nastere catre o maternitate de nivel III, unde nou-nascutul poate fi ingrijit in sectia de terapie intensiva. Mai mult, medicul neonatolog va avea acces la istoricul sarcinii si la intrega evolutie.

Aproximativ 18.000 de copii se nasc in Romania inainte de termen, unul la fiecare 30 de minute.

Conform datelor Centrului National pentru Statistica si Informatica in Sanatatea Publica cu privire la mortalitatea infantila la nivelul anului 2017, 13.60 de nou-nascuti au murit in Romania inainte de a implini varsta de un an. Din totalul acestora, doar in 129 din cazuri (9.5%), mamele au beneficiat de toate controalele pe perioada sarcinii. In cazul a 285 mame (22%), au fost efectuate mai putin de patru controale, iar alte 358 femei (26.3%), nu au fost consultate niciodata de un medic pe perioada sarcinii.

Desi studiul releva ca majoritatea deceselor au avut loc in spital, in lipsa monitorizarii sarcinilor, maternitatile nu pot sa modifice aceasta situatie decat in mica masura. In plus, prematuritatea s-a dovedit un diagnostic favorizant pentru 32% din copiii care nu au spravietuit primului an de viata. Foto: Facebook

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here