Distribuția cardurilor de energie va începe la 1 februarie, iar ajutorul financiar va fi acordat în două tranșe (câte 700 lei) pentru acoperirea cheltuielilor de încălzile aferente perioadelor 20 februarie – 30 iunie 2023 și septembrie- decembrie 2023. Cu voucherele pentru încălzire vor putea fi achitate facturile pentru electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.
Potrivit ministrului Marcel Boloș, sprijinul financiar pentru persoanele vulnerabile este acoperit din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional și Programul Operațional Capital, în limita economiilor identificate la nivelul acestor programe și a sumelor considerate în risc de dezangajare în cadrul perioadei de programare 2014-2020.
”De această măsură vor beneficia 2,8 milioane de locuințe din România, în contextul creșterii prețurilor pentru utilități și pentru toate produsele de consum, care afectează în primul rând pe cei mai vulnerabili dintre români. De la 20 februarie vor putea fi făcute plăți cu cardurile de energie”, a anunțat Boloș.
Potențialii beneficiari vor fi înștiințați dacă s-au descoperit situații care îi fac neeligibili. În acest caz, ei pot suna la 0319966, numărul de call center-ul pentru care Poșta a mobilizat peste 50 de angajați, unde vor primi informații suplimentare și vor fi îndrumați, dacă situația poate fi corectată.
De ajutorul pentru încălzire beneficiază
- pensionarii cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum și pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
- persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
- familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei;
- familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.
Venitul net per coabitant, la nivelul unui loc de consum, nu trebuie să depășească 2.000 lei.
Listele cu beneficiari sunt stabilite după identificarea persoanelor care se încadrează în categoriile stabilite în ordonanță, li se verifică veniturile. se verifică numărul de locuitori pentru fiecare punct de consum și media venitului pentru fiecare loc de consum, pentru a vedea dacă se depășește pragul de 2.000 de lei.
Plata facturilor cu cardul de energie se face prin mandat poștal, direct la poștașul de care aparține beneficiarul ajutorului de încălzire, direct la oficiul poștal în raza căruia își are domiciliul beneficiarul sau prin servicii electronice de mandat poștal. La fiecare plată se poate vizualiza soldul contului beneficiarului. Banii nu pot fi retrași numerar de pe card. Nu se pot face plăți pentru alte nevoi, cardul nu poate fi vândut sau donat.
La 1 ianuarie 2024, toate cardurile își încetează valabilitatea, indiferent dacă banii au fost cheltuiți integral sau nu. Sprijinul nu poate fi utilizat în afara termenului de valabilitate prevăzut.
[…] Distribuția cardurilor de energie va începe la 1 februarie, iar ajutorul financiar va fi acordat în două tranșe (câte 700 lei) pentru acoperirea cheltuielilor de încălzile aferente perioadelor 20 februarie – 30 iunie 2023 și septembrie- decembrie 2023. Cu voucherele pentru încălzire vor putea fi achitate facturile pentru electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat […] » Vezi detalii […]