Acasă Social Cât de gravă e varianta Omnicron și cât de mult contează dacă...

Cât de gravă e varianta Omnicron și cât de mult contează dacă ești vaccinat anti-COVID cu două sau trei doze?

DISTRIBUIȚI

Autoritățile din România se așteaptă la un număr mare de cazuri de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului, dar cu simptomatologie mai ușoară, a afirmat medicul Călin Alexandru, directorul Direcției Generale Urgențe Medicale din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență.

Deși un consens la nivel global nu s-a format, unele informații preliminare ar arăta că severitatea simptomelor cazurilor Omicron e mai redusă față de alte tulpini, însă transmisibilitatea e mult mai mare.

Pe de altă parte, un studiu britanic recent publicat susține că nu a identificat dovezi cum că varianta Omnicron ar avea o gravitate diferită.

Totuși, rămâne în discuție dacă vaccinurile actuale anti-COVID oferă sau nu un grad ridicat de protecție împotriva noii tulpini.

Studiul britanic susține că eficacitatea vaccinării cu două doze ar fi de sub 20%, însă aceste cifre au totuși un grad enorm de incertitudine.

Cel mai mare studiu realizat până acum pe varianta Omicron a arătat în schimb că vaccinarea cu două doze de vaccin Pfizer-BioNTech contra Covid-19 pare să fi oferit o protecție de 70% împotriva spitalizării.

 

Studiul a fost făcut în Africa de Sud în ultimele săptămâni și s-a bazat pe peste 211.000 de rezultate pozitive la testul COVID-19 din perioada 15 noiembrie – 7 decembrie 2021, dintre care aproximativ 78.000 au fost atribuite Omicron.

Medicul Octavian Jurma susține că din datele de până acum vaccinurile oferă protecție față de boala cu forme grave. ”Vestea bună este ca protecţia oferită de vaccin faţă de boala grava si deces rămâne bună şi în cazul Omicron”, a spus Jurma. „În momentul în care faci schema completă cu 3 doze, probabilitatea de a face o formă severă este categoric mică și pentru Omicron”, a explicat și infecționist Adiran Marinescu.

„Datele din lunile următoare ne vor spune mai exact, dar deocamdată vaccinul este soluția pe care o avem la îndemână”, a mai adăugat doctorul Marinescu. – sursa: Hotnews.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here