Laura Maria Cojocaru, psiholog
Cine sunt EU? Ce este “Eu”? Ce este SINELE meu? Nici ştiinţa, nici psihologia, nici religia sau orice drum spiritual nu-ţi va răspunde! Nimeni şi nimic nu-ţi rezolva o problemă ci doar o înlocuieşte cu alta până în momentul în care te decizi cu adevărat să afli cine eşti TU. Atâta timp cât rămâi blocat în reguli, în teorii care nu sunt ale tale crezând că o persoană deţine adevărul absolut şi-l asculţi uitând să te asculţi pe TINE, nu ai şansa să ajungi la TINE, este de părere psihologul Laura Maria Cojocaru.
În opinia specialistului, drumul pâna la tine este un efort personal, celălalt, oricine ar fi el, nu-ţi oferă decât nişte unelte, în cel mai bun caz. “Atâta timp cât îl asculţi pe celălalt fără să-ţi propui, reacţionând la ceea ce auzi, să te întrebi de unde din interiorul tău vine reacţia şi ce semnificaţie are ea pentru tine, nu faci decât să accepţi o “spălare de creier”. Conceptele sunt statice, Tu eşti într-o continuă schimbare. Nicio teorie nu înglobează cu adevărat realitatea, realitatea este o construcţie mentală personală, care începe din fragedă copilărie, atunci când suntem învăţaţi să ne exprimăm în limba maternă conform unor simboluri, atunci când atribuim aceste simboluri lucrurilor din jurul nostru şi învăţăm clipă cu clipă cum “trebuie” să fim pentru a fi acceptaţi, iubiţi, respectaţi, fericiţi” explică psihologul psihologul Laura Maria Cojocaru, preşedintele Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI).
De mic copil începi să trăieşti în construcţiile altora
Psihologul consideră că omenirea nu a putut avansa deoarece generaţii după generaţii, copiii au început să trăiască în construcţiile altora, iar viaţa noastră s-a derulat, la un nivel profund al conştiinţei, identific ca acum sute de ani. “În afară de tehnologie, care a explodat în ultimii 20 de ani, mentalităţiile au rămas aceleaşi deoarece oamenii nu au fost lăsaţi, încă de mici, să-şi trăiască propria viaţa, propriile idei, propriile gânduri, propriile experimente, ci întotdeauna au fost în concordanţă cu sistemele de valori trecute. Este timpul să-ţi dai voie să afli unde eşti TU în toate acestea! Învaţă să asculţi mai mult cu inima decât cu mintea înainte de a accepta tot ce auzi şi mai ales învaţă să-ţi asculţi SINELE înainte de a-ţi dori să fii acceptat de ceilalţi doar dintr-un orgoliu nesatisfăcut”, declară psihologul.
În istorie, mulţi au murit pentru ideile altora
Adevărul nu este exprimat în cuvinte, el este observat dintr-o dată ca rezultat al unei anumite atitudini. Uneori eşti gata să mori pentru o idee care nu a fost niciodată a ta, iar istoria ne-a demonstrate acest lucru.
“Primul semn că ai fost supus unei spălari de creier este atunci când trăieşti pentru a îndeplini aşteptările altora, atunci când crezi că felul în care te porţi, vorbeşti, te îmbraci, asculţi etc. este mai important decât tine. Când EU nu se identifică sau aseamănă cu trebuie să…, SINELE nu este ameninţat! Ne deosebim de oamenii răi nu prin ceea ce suntem, ci prin ceea ce facem şi prin ceea ce acceptăm”.
Tranxu, un înţelept chinez, vorbind despre străduinţa de a fi “în conformitate” şi ce aduce asta în viaţa noastră, spunea: “Când arcaşul ţinteşte fără să aştepte vreo răsplată, dispune de toată îndemânarea; când ţinteşte ca să câştige o cataramă de alamă, devine deja nervos, când ţinteşte pentru a obţine un trofeu din aur, începe să nu mai vadă bine – vede două ţinte în loc de una şi mintea i-o ia razna. Îndemânarea lui nu s-a schimbat, dar premiul îl face să vadă dublu. Premiul îl interesează! Se gândeste mai mult să câştige decât să ţintească, iar nevoia de a câştiga îi seacă puterile”. Suferinţa ta apare atunci când iluziile tale (construite de ce-ţi spun ceilalţi că “trebuie” şi de teama că nu corespunzi) se izbesc de realitatea ta interioară. Treci pe lângă Tine, pentru că ai impresia că ştii! Sau parazitezi pe lângă oameni care-ţi spun că ştiu…”, explică Laura Maria Cojocaru.
Fereşte-te de cei care-ţi spun că ştiu!
Îţi iei o casă nouă, o maşină nouă, un job nou, o parteneră nouă, un partener nou, urmezi o nouă cale spirituală, imaginându-ţi că asta va schimba ceva în viaţa ta, în TINE. Nimeni nu poate căuta, înţelege şi face o schimbare pentru tine. Doar tu o poţi face luând cu atenţie din ceea ce auzi şi folosind cu măsura bunului-simţ natural cu care ne naştem şi pe care nu-l putem auzi decât într-o convorbire cu noi înşine.
“Fereşte-te de cei care îti spun că ŞTIU, începând cu părinţii şi până la cel care te ghidează spiritual! Fereşte-te de cei care îţi spun că doar la ei este adevărul şi în altă parte este o problemă! Fereşte-te de cei care îţi construiesc iluzia că eşti cel ales, că faci parte dintr-o elită specială în care vei ajunge cu greu! Oricine ajunge acolo unde este locul lui şi nimeni nu este mai special decât altul! Toţi suntem aleşi! Fereşte-te de cei care se feresc de cei nealeşipentru că se tem că le pot strica construcţiile! Deschide mai mult ochii inimii, ai sufletului, decât ai ego-ului! Informaţia vine spre tine pe toate căile, nu ai nevoie de vreun guru pentru asta! Nu acel guru te va ajuta ci modul în care-ţi iei informaţia! Cum ştii? Întreabă-te pentru ce eşti acolo!”, conchide psihologul.