Acasă Interne Tot mai mulți inconștienți pe șosele

Tot mai mulți inconștienți pe șosele

DISTRIBUIȚI

Poliţiştii Brigăzii Autostrăzi şi Misiuni Speciale a Poliției Române au depistat, săptămâna trecută, 68 de persoane care conduceau cu viteze de peste 180 km/h. Cea mai mare viteză înregistrată a fost de 223 km/h, pe autostrada București-Brașov.

De asemenea, polițiștii au depistat 8 șoferi sub influența băuturilor alcoolice. Au fost întocmite 2 dosare penale și aplicate 6 sancțiuni contravenționale, fiind reținute și permisele de conducere.

În perioada 18 – 24 iunie a.c., poliţiştii Brigăzii Autostrăzi şi Misiuni Speciale a Poliției Române au acționat pentru prevenirea accidentelor de circulație și creșterea siguranței traficului rutier. Astfel, 68 de șoferi care circulau cu viteze de peste 180 km/h pe autostrăzi au fost depistați de polițiști, 10 dintre aceștia fiind înregistrați de aparatul radar conducând cu viteze de peste 200 km/h.

Cea mai mare viteză, 223 km/h, a fost înregistrată în după-amiaza zilei de 23 iunie a.c., când polițiștii Biroului Autostrăzi și Misiuni Speciale au depistat un bărbat care conducea, pe Autostrada A3 București-Brașov, cu viteza de 223 km/h.

Acesta a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.900 de lei și i-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile.

De asemenea, polițiștii Brigăzii Autostrăzi şi Misiuni Speciale a Poliției Române au depistat 8 conducători auto ce se aflau sub influența băuturilor alcoolice. Astfel, în 2 cazuri au fost întocmite dosare penale, iar în celelalte 6 cazuri au fost aplicate sancțiuni contravenționale, fiind luată totodată măsura complementară a reținerii permisului de conducere și eliberarea unei dovezi fără drept de circulație.

Poliția Română reamintește că depăşirea limitelor legale de viteză şi viteza neadaptată la condiţiile de trafic reprezintă unele din principalele cauze ale accidentelor rutiere grave produse pe drumurile publice!

Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, viteza maximă admisă pe autostradă este de 130 km/h. De asemenea, trebuie ținut cont de faptul că limita maximă se poate modifica, pentru motive legate de siguranța rutieră, atunci când se circulă în condiții meteo nefavorabile sau pe anumite segmente de drum, acest lucru fiind semnalizat prin indicatoare rutiere.

Depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni, respectiv de la 9 la 20 de puncte-amendă (în prezent, între 1.305 şi 2.900 de lei).

Totodată, se aplică sancțiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru 90 de zile.

Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.

 

Persoana care conduce un autovehicul sau tramvai, testată de polițistul rutier cu un mijloc tehnic certificat și depistată ca având o concentrație de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, poate solicita acestuia să i se recolteze probe biologice de către unitățile sau instituțiile medicale prevăzute la alin. (1), în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge.

Conducerea sub influența băuturilor alcoolice constituie contravenție și se sanctionează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here