Acasă Social Ce înseamnă vaccinarea anti-Covid pentru copiii mici

Ce înseamnă vaccinarea anti-Covid pentru copiii mici

DISTRIBUIȚI

Un comitet consultativ al Administrației de Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a recomandat ca agenția să acorde o autorizație de utilizare de urgență pentru vaccinul Pfizer pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani.

Urmează ca FDA să decidă dacă autorizează sau nu vaccinul, iar apoi comitetul consultativ pentru vaccinuri al Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) se va reuni pentru a analiza dacă ar trebui să fie recomandat pentru această grupă de vârstă. În cazul în care directorul CDC, Dr. Rochelle Walensky, semnează această recomandare, copiii mai mici ar putea fi vaccinați săptămâna viitoare, potrivit CNN.

Mulți părinți și copii au întrebări cu privire la ceea ce va însemna acest vaccin. Copiii vaccinați mai trebuie să poarte măști de protecție în școli? Pot să se vadă mai mulți prieteni și să doarmă la prieteni acum? Și copiii mici chiar se îmbolnăvesc atât de tare din cauza Covid-19?

Dr. Leana Wen, analist medical la CNN, medic de urgență și profesor de politică și management în domeniul sănătății la Școala de Sănătate Publică Milken Institute de la Universitatea George Washington, a vorbit despre aceste aspecte.

Vaccinarea anti-Covid la copiii mici

CNN: Ce știm despre eficacitatea vaccinului Covid-19 pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani?

Dr. Leana Wen: „Conform datelor analizate de FDA, vaccinul Covid-19 are o eficacitate de peste 90% împotriva bolii simptomatice pentru copiii din această grupă de vârstă mai mică. Acest lucru este foarte bun și oferă multă liniște părinților, care sunt siguri că ai lor copii lor mai mici vor avea un strat excelent de protecție odată ce vaccinul va fi autorizat și vor putea fi vaccinați”.

CNN: Asta înseamnă că odată ce copiii sunt vaccinați, pot înceta să mai poarte măști în școli?

Dr. Leana Wen: „Așa cum a precizat CDC, copiii ar trebui să poarte în continuare măști în școli, chiar și după ce sunt vaccinați. Cred că aceasta este o poziție care ar trebui să fie modificată în timp, în funcție de circumstanțele locale. Ne putem gândi la toate măsurile de protecție ca la niște accesorii – la fel cum purtați accesorii atunci când este frig afară. Cu cât este mai frig, cu atât mai multe trebuie să purtați pentru a vă menține cald. Unele accesorii sunt mai bune decât altele”.

Dr. Leana Wen: „Dacă există o mulțime de viruși în comunitate, riscul este ridicat și avem nevoie de mai multe niveluri de protecție. Dacă nivelul de virus este scăzut, avem nevoie de mai puține straturi de protecție. Vaccinul este cel mai bun strat pe care îl avem, așa că, odată ce copiii mai mici sunt vaccinați, ar fi rezonabil să discutăm ce alte straturi poate înlocui. În zonele în care transmiterea comunitară este scăzută și, în special, dacă există și alte straturi, cum ar fi testarea, ar putea fi rezonabil să se reconsidere purtarea măștii. Acest lucru este valabil în special dacă se știe că toți copiii dintr-o clasă sunt vaccinați”.

„Acestea fiind spuse, va dura ceva timp până când copiii vor primi vaccinul. Există, de asemenea, multe părți ale țării care au o transmitere comunitară ridicată. Nu m-aș aștepta ca măștile să dispară brusc odată ce vaccinurile pentru copiii mai mici sunt puse la dispoziție. Unele școli deja nu cer măști și, desigur, doar pentru că nu sunt necesare măștile nu înseamnă că elevii trebuie să renunțe la ele”, a mai precizat medicul.

CNN: Ce se întâmplă cu alte activități sociale? Pot copiii mai mici vaccinați să participe la mai multe activități, inclusiv să înnopeteze la prieteni și să meargă la cinematograf?

Dr. Leana Wen: „Asta depinde de părinți și de nivelul de toleranță la risc din familie. O mulțime de familii nu au permis copiilor mai mici să participe la activități cu risc mai mare de infectare, deoarece copiii nu sunt încă vaccinați. Odată ce copiii sunt complet vaccinați, mulți părinți ar putea decide să reintroducă anumite activități. Amintiți-vă că pentru a fi complet vaccinat este nevoie de două doze și apoi de așteptarea a două săptămâni după a doua doză”.

Dr. Leana Wen: „Poate că părinții și-au retras copiii de la baschet sau fotbal pentru că aceste antrenamente sportive se desfășurau în interior. Odată ce copiii sunt vaccinați, aceștia ar putea decide că riscul de expunere este acum mult mai mic și că, prin urmare, merită beneficiul pentru copil. În cazul în care copilul este vaccinat și merge la o petrecere în pijamale cu alți copii vaccinați, riscul ar fi, de asemenea, mult mai mic acum decât înainte de a fi vaccinați copiii”.

Medicul mai spune că, după vaccinare, toate activitățile – inclusiv mersul la film – vor fi mult mai sigure. Părinții ar trebui să evalueze riscurile medicale din gospodăria lor și să poarte o conversație cu copiii lor despre ceea ce poate face fiecare după ce este vaccinat.

Dr. Leana Wen: „O familie care are bebeluși sau copii de 4 ani și mai mici, sau care locuiește cu o rudă în vârstă imunocompromisă, poate decide totuși să continue să ia măsuri de precauție, inclusiv să evite mediile interioare aglomerate cu persoane cu statut vaccinal necunoscut. Pe de altă parte, o familie care este acum toată vaccinată complet și în general sănătoasă poate alege să reia multe dintre activitățile de dinaintea pandemiei”.

Vaccinul este sigur pentru copiii mici, spune expertul

CNN: Este vaccinul sigur pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani? La ce fel de efecte secundare ar trebui să se aștepte?

Dr. Leana Wen: „Într-un studiu efectuat pe mai mult de 2.000 de copii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, s-a constatat că vaccinul este sigur, cu aceleași tipuri de efecte secundare ca și la adulți. Aceste efecte secundare includ dureri la nivelul brațului, roșeață la locul injecției, oboseală, febră, frisoane și dureri de cap. În general, acestea sunt cele mai grave în cele 24 de ore care urmează vaccinului și dispar în câteva zile”.

Ce efecte adverse s-au raportat

Dr. Leana Wen: „Este important de menționat că în cadrul studiului nu au existat cazuri de miocardită, sau inflamație a mușchiului cardiac. Cu toate acestea, miocardita este rară și este posibil să nu fie observată într-un studiu de această dimensiune. Este posibil ca, pe măsură ce mai mulți copii sunt vaccinați, să fie detectate unele cazuri de miocardită, deoarece boala inflamatorie a fost legată de vaccinul Pfizer, în principal în rândul bărbaților mai tineri, cu vârsta sub 30 de ani. Este esențial să rețineți că miocardita apare, de asemenea, în cazul Covid-19, iar riscul potențial de miocardită asociat cu vaccinul trebuie să fie pus în balanță cu beneficiul vaccinului de a preveni o serie întreagă de probleme asociate cu boala”.

CNN: Cum rămâne cu efectele secundare pe termen lung ale vaccinului?

Dr. Leana Wen: „Vaccinurile anti-Covid-19 au fost administrate la sute de milioane de oameni din întreaga lume începând cu luna decembrie. Efectele secundare sunt observate în primele săptămâni de administrare, nu la câteva luni după aceea. Avem, de asemenea, experiență cu multe alte vaccinuri pentru copii, care urmează același model. Prin urmare, nu există niciun motiv științific sau fiziologic pentru a crede că vaccinurile ar provoca efecte secundare pe termen lung. Pe de altă parte, știm că coronavirusul în sine duce la probleme pe termen lung, inclusiv la copii”.

CNN: Ce se întâmplă cu copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani care locuiesc cu frați mai mici care încă nu sunt eligibili pentru vaccin? Cum ar trebui să se ocupe în continuare de risc?

Dr. Leana Wen: „Părinții ar trebui să ia o decizie cu privire la nivelul de risc pe care sunt dispuși să îl tolereze. Mulți ar putea continua să ia măsuri de precauție suplimentare, dar știind că copiii lor vaccinați sunt mai bine protejați, ar putea decide să permită revenirea unor activități extracurriculare și reluarea unor activități în interior, mai ales dacă copiii lor vaccinați se asociază doar cu alții care sunt și ei complet vaccinați”.

Mesajul medicului pentru părinții sceptici

CNN: Ce le-ați spune părinților care încă ezită să le administreze copiilor lor vaccinul?

Dr. Leana Wen: „Noi, ca părinți, ne dorim cu toții ce este mai bun pentru copiii noștri. Cred că este important să subliniem faptul că copiii se pot îmbolnăvi și se îmbolnăvesc foarte tare din cauza Covid-19. Potrivit datelor prezentate la reuniunea FDA din 26 octombrie, au existat 1,8 milioane de cazuri de Covid-19 în grupa de vârstă cuprinsă între 5 și 11 ani. Mai mult de 8.000 de copii din această grupă de vârstă au fost spitalizați și, în mod tragic, 143 au murit. Deși mulți au avut afecțiuni de bază, aproximativ o treime dintre acești copii cu boli grave erau în general sănătoși”.

„Tot ceea ce facem pentru copiii noștri înseamnă să cântărim riscurile și beneficiile. Luați în considerare riscurile cunoscute ale Covid-19 împreună cu beneficiile vaccinurilor. În cazul familiei mele, suntem foarte nerăbdători să ne vaccinăm copiii mici atunci când este autorizat pentru ei, astfel încât să putem relua multe activități pe care le-am pus în așteptare din cauza grijii pentru copiii noștri. Pentru multe alte familii, va fi atât de multă ușurare odată ce copiii lor vor putea fi vaccinați și vor primi acest nivel excelent de protecție împotriva unei boli potențial mortale. Dacă nu sunteți siguri, este întotdeauna o idee bună să vorbiți cu pediatrul dumneavoastră – și, între timp, să ne asigurăm că toți adulții și copiii mai mari care sunt eligibili pentru a fi vaccinați o fac și ei”, a conchis dr. Leana Wen, analist medical la CNN. – Surse: CNN, Stirileprotv

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here