„Cultul bizar, pro-Trump, cunoscut sub numele de QAnon, câștigă adepți în Statele Unite de luni de zile. Acum, teoria conspirației a început să se răspândească în Germania. Adepții lui cred că coronavirusul este o armă a elitei, în încercarea ei de a înrobi lumea”, notează Der Spiegel.
Calea către lumea paralelă urmează drumuri rurale șerpuind prin dealurile din Baden-Wurttemberg până la o casă situată la marginea unui sat cu o fațadă albă strălucitoare, alei bine măturate și peluze tunse cu atenție. Conspirația a pătruns de mult în peisajul idilic din sudul Germaniei. Un bărbat prietenos deschide ușa; este musculos, aspru, trage mult de fiare.
Întâlnirea nu a fost ușor de aranjat. Are o profundă aversiune față de jurnaliști și de alți membri ai unei presupuse elite despre care crede că a pus la cale, sub acoperire, un complot mondial pentru a oprima umanitatea. La telefon, a spus că speră să-i deschidă ochii reporterului. „Poate te pot trezi.” Bărbatul a cerut ca numele său real să nu fie folosit, așa că îl vom numi Martin Schmidt.
„Scopul elitei este acela de a rămâne puternică, bogată și de a înrobi lumea”, spune el.
Schmidt are 27 de ani, lucrează ca electrician și locuiește iarăși cu părinții săi, de la începutul pandemiei. Ne conduce spre sufrageria cu pardoseala sa strălucitoare și spune că se gândește la marile întrebări de mult timp. Moartea lui John F. Kennedy, atacurile din 11 septembrie, pandemia de coronavirus: el crede că toate au fost falsificate, ca parte a unui plan gigantic.
Tatăl său dă din cap, lângă el. De asemenea, el crede că oamenii sunt înșelați în mod sistematic de către politicieni și membri ai presei. Schmidt spune: „Această elită este formată din diferiți bărbați și femei care lucrează pe Wall Street, cărora le aparțin băncile”. El crede că oamenii de afaceri precum George Soros, Bill Gates și Mark Zuckerberg se numără printre ei, la fel și Rockefeller și Rothschild.
Își scoate smartphone-ul. „Vă voi arăta ce frumoasă și bogată este petrecerea”. Ne arată o fotografie a artistei Marina Abramović cu cântăreața Lady Gaga, la un eveniment caritabil. În imagine, ele stau alături de un corp de femeie goală, acoperit cu un lichid roșu. Pentru Schmidt, fotografia este o dovadă a cât de degenerați moral au devenit liderii societății și a faptului că așa-numita elită nu se teme să omoare oameni – chiar dacă, în acest caz, fotografia este de fapt un act artistic. El spune că situația este alarmantă: „M-am trezit”.
Martin Schmidt face parte dintr-un număr tot mai mare de simpatizanți QAnon, unul dintre zecile de mii din Germania. Adepții acestei teorii a conspirației de dreapta sunt convinși că un grup influent de pedofili sataniști răpește băieți și fete și le folosește sângele pentru a produce un drog. Ei cred că coronavirusul a fost dezvoltat într-un laborator chinez – posibil cu ajutorul lui Barack Obama – pentru a-l lovi pe Donald Trump și a preveni realegerea lui, o afirmație pe cât de absurdă, pe atât de falsă. Și mai cred că Donald Trump este un erou care luptă împotriva „statului profund” și că vrea să protejeze lumea de grupul demonic.
„Încearcă să salveze omenirea”, spune Schmidt. „El va lua puterea elitelor”.
S-ar putea considera QAnon drept o paranoia nebună, precum afirmațiile false că aterizarea pe Lună a fost falsificată sau că atacurile din 11 septembrie au fost planificate de guvernul SUA. Dar ceea ce face mișcarea unică și, mai ales, periculoasă, sunt ideile sale.
Adepții QAnon au răspândit teme tulburător de familiare: o presupusă conspirație a elitelor bogate, inclusiv mulți oameni de afaceri evrei, care vizează restul lumii; un presupus grup de politicieni de stânga, corupți, care se infiltrează în democrații; jurnaliști care răspândesc propaganda, în calitate de complici ai celor puternici. Aceste ficțiuni vechi de secole, de extrema dreaptă, antisemită, au fost răspândite în spațiul public internațional prin mass-media din secolul XXI – parțial „afacerea Dreyfus”, parțial „afacerea Dan Brown”.
„Nu este exagerat să privim QAnon ca pe o potențială amenințare la adresa securității naționale”, spune cercetătoarea Julia Ebner, de la Institutul pentru Dialog Strategic din Londra. Ebner cercetează radicalizarea online de ani de zile și urmărește cu îngrijorare cum versiunea germană a mișcării Q devine mai independentă și încearcă să recruteze noi adepți.
Într-adevăr, QAnon este pe cale să devină cel mai periculos cult din lume – prima ideologie care vine din tărâmul digital și care iese dintr-o nișă online în viața reală, ajutată de susținătorii lui Donald Trump și de demagogi de dreapta. Cultul „Q” este alimentat de unul sau mai mulți utilizatori anonimi care postează în mod regulat pe web și care pretind că au acces la documente guvernamentale secrete din SUA – o afirmație mai mult decât discutabilă.
La fel de deranjant este modul în care QAnon se bazează pe vechile teorii ale conspirației antisemite care, cu secole în urmă, susțineau că evreii beau sângele creștinilor și caută să controleze lumea. În același timp, potențialul violent al mișcării devine și mai clar. În martie 2019, un adept QAnon a împușcat un presupus șef al mafiei în New York, deoarece el credea că bărbatul este membru al „statului profund”. În aprilie, ofițerii de poliție americani au luat în custodie o femeie care o amenințase pe Hillary Clinton, pe Facebook, pentru că ar fi abuzat de un copil. În 2018, un bărbat din Florida a trimis bombe prin poștă către democrați proeminenți despre care credea că sunt membri ai unui „stat profund”.
Atacatorul din centrul orașului german Hanau, care a ucis 10 persoane și apoi și-a curmat viața, în februarie, a făcut aluzie la subiecte care circulă în universul QAnon. Într-un videoclip de pe YouTube, el a susținut că au existat instalații militare subterane în SUA, unde copiii sunt abuzați și uciși și unde este venerat diavolul.
Adepții QAnon au jucat, de asemenea, un rol în asaltul asupra Reichstagului, sediul parlamentului german, la Berlin, la sfârșitul lunii august, de către un grup care protestează împotriva măsurilor de control ale autorităților, impuse în contextul COVID-19. Naturista Tamara Kirschbaum, care le-a cerut oamenilor să urce scările clădirii, până la intrare, se prezintă în mediul online ca „angajată independentă” a Qlobal-Change, un portal al adepților QAnon. Ea se descrie ca „vocea” „X22” Raport”, o emisiune YouTube despre subiecte legate de QAnon, care este tradusă și în germană. Oficiul pentru Protecția Constituției, agenția internă de informații germană, din statul vestic al landului Renania de Nord-Westfalia o clasifică drept membru al Reichsbürger (sau „cetățeni ai Reichului”), un grup care nu crede în legitimitatea statului german modern.
Marile companii de tehnologie din SUA au jucat un rol decisiv în diseminarea ideologiei. QAnon nu s-ar fi putut răspândi la fel de repede și mai departe în întreaga lume fără YouTube, Facebook, Twitter și alte rețele sociale. În timpul pandemiei de coronavirus și în timpul primelor blocaje, din februarie, ideologia s-a răspândit și mai rapid, în special în Germania. QAnon a fost ca un al doilea virus răspândit în întreaga lume, dar acesta este, foarte sigur, creat de om.
Nu întâmplător, echipa de campanie a lui Trump i-a recunoscut pe discipolii QAnon ca fiind o parte importantă a bazei sale și are grijă de ei. Într-adevăr, mai mulți candidați republicani la Congres și-au mărturisit apartenența la mișcare.
Ideologia QAnon, prima care a apărut în secolul XXI, este ca un amestec de jocuri video și vânătoare de comori online și a apărut pe o platformă destul de nocivă, care se adresează în mare parte tinerilor: 4chan, un simplu forum web care a fost fondat în 2003 de un programator de 15 ani din New York.
4chan este, în esență, un spațiu digital uriaș, practic lipsit de supraveghere. Oricine poate scrie și posta aproape orice își dorește, întotdeauna sub anonimat. Doar foarte puține lucruri nu sunt permise și apoi sunt șterse. Ofertele sale includ pornografie hardcore, precum și discurs extremist, jignitor sau extremist de dreapta. A dat naștere atât unor idei bune cât și unora respingătoare, care sunt apoi comentate și discutate – înainte de a fi imediat copleșite de postări și idei noi.
Rădăcinile 4chan se găsesc în scena manga japoneză. Cei care vizitează pentru prima dată platforma se vor chinui să dea un sens sutelor sale de grupuri de discuții, fotografii manga și glume din interior. Există sute de mii de intrări în fiecare zi, și se crede că e vorba de 27 de milioane de vizitatori pe lună. Un limbaj unic a apărut aproape fără nicio supraveghere care, la fel ca glumele, este de neînțeles pentru cei din afară. Până în prezent, au existat 3,5 miliarde de intrări. Utilizatorii sunt uniți în credința că fac parte dintr-unul dintre ultimele bastioane ale libertății de exprimare și opinie.
Pe 28 octombrie 2017, un utilizator anonim de pe 4chan a postat următorul mesaj: „Hillary Clinton va fi arestată între orele 07:45 – 08:30 EST, luni – dimineața zilei de 30 octombrie 2017”. Autorul și-a semnat intrările ulterioare cu litera „Q”. A fost Big Bang-ul mișcării, lansat printr-o predicție falsă. Clinton nu a fost arestată la 30 octombrie și nici nu a fost arestată de atunci, dar curiozitatea utilizatorilor a fost stârnită.
Autorul și cercetător al teoriei conspirației, Timothy Melley, de la Universitatea din Miami, spune că mulți americani sunt familiarizați cu elementele mișcării QAnon. „Este ca un roman polițist, în care întotdeauna te apropii de adevăr.” Q a postat intrări din ce în ce mai complexe din toamna anului 2017, numite „picături” de către adepți. Aceste intrări conțin așa-numitele „pesmet” care trebuie urmate pentru a atinge obiectivul; care se dovedește, în cele din urmă, a fi de neatins.
Pesmetul lui Q este ca niște semințe, din care poveștile despre presupusa conspirație a elitei cresc aproape singure. Q le cere adepților săi (sau ai lor) să își facă propriile cercetări dacă nu cred în mass-media, transformând teoreticienii conspirației în anchetatori. Melley susține că dorința de a fi parte a unei revelații îi menține în mișcare, chiar dacă nu dovedesc niciodată nimic și continuă să găsească noi pesmet.
Natura participativă a ideologiei este ceea ce o face atât de atractivă. Melley susține că QAnon combină două mari teorii ale conspirației: o credință că Illuminati sau altcineva stăpânește lumea și că există un „stat profund” în cadrul guvernului, care ne controlează în secret viața. ”Practic, teoriile conspirației sunt o modalitate de a explica structurile de putere într-un mod liniștitor. Procesele sociale complexe sunt reduse la o conspirație”.
Totuși, o intrare dintr-un colț obscur al internetului nu este suficientă pentru a începe o mișcare. O teorie a conspirației are nevoie de un sol fertil în care să poată crește. Și are nevoie de unul sau mai mulți mari preoți.
Ideea că o clică puternică a politicienilor de stânga abuzează copiii în scopuri proprii a existat înainte de apariția primelor firimituri ale lui Q. În primăvara anului 2016, hackerii ruși au furat mii de e-mailuri, inclusiv pe cele ale lui John Podesta, managerul campaniei lui Hillary Clinton. Wikileaks a publicat e-mailurile, făcând o parte din comunicarea Partidului Democrat accesibilă publicului.
Publicarea e-mailurilor a declanșat o frenezie în rândul oponenților lui Clinton. Bloggerii de dreapta, detectivii amatori și așa-zișii „Clinton-haters”, cu toții au trecut prin febra e-mailurilor democraților, care abordau tot felul de lucruri: politică, Trump, campania în curs de desfășurare și comenzi pentru pizza. Nu a durat mult până când teoreticienii conspirației de dreapta au dezvoltat o suspiciune destul de deranjată: Este posibil ca mesajele care conțin cuvintele „pizza cu brânză” să fie de fapt despre „pornografia infantilă”? La urma urmei, ambii termeni includ inițialele „C, P”. Unii au început să bănuiască că Clinton și oamenii ei conduceau un cerc pedofil în subsolul unei pizzerii din Washington D.C. – o acuzație falsă și periculoasă.
Afacerea, care a devenit ulterior cunoscută sub numele de „Pizzagate”, arată cât de întunecată poate deveni o conspirație emergentă. Nenumărate persoane care au urmat presupusele revelații online s-au convins că trebuie să salveze copiii. În decembrie 2016, un bărbat cu o pușcă de asalt a intrat în pizzeria Comet Ping Pong, din Washington, pentru a elibera copiii care se presupunea că erau închiși în subsol. Dar nu exista subsol și nici copii închiși. Poliția l-a capturat pe bărbatul care se află și acum în închisoare.
Unul dintre cei care au răspândit presupusul scandal „Pizzagate” este o tânără americană care se numește, în online, Tracy Beanz, dar de fapt se numește Tracy Diaz. Diaz este un fan declarat al lui Donald Trump și a ieșit din marele univers al realizatorilor de radio de dreapta. Astăzi, ea întreține un podcast care apare și pe YouTube și se descrie ca jurnalist independent. Fără Diaz și canalul ei de YouTube, QAnon nu ar fi putut să se răspândească la fel de repede. Este posibil ca acest cult chiar să nu fi existat fără ea.
Diaz a lansat videoclipuri pe YouTube de patru ani, la început cu puțin succes. Le-a folosit inițial pentru a vorbi despre WikiLeaks și despre presupuse fraude electorale și a abordat în profunzime e-mailurile Podesta. A fost una dintre primele persoane care s-au arătat interesate de pesmetul lui Q. „Doar în cazul în care aceste lucruri se dovedesc a fi legitime, deoarece sincer pare cam legitime”, spune ea în primul său videoclip QAnon YouTube din 3 noiembrie 2017.
Diaz a povestit mai târziu că a fost contactată, la câteva săptămâni după această postare, de doi bărbați care erau activi ca moderatori pe forumurile Q, sub pseudonimele „BaruchtheScribe” și „Pamphlet Anon”. „BaruchtheScribe” este de fapt Paul Furber, un programator din Africa de Sud, iar „Pamphlet Anon” este un fan Trump din SUA, pe nume Coleman Rogers.
Împreună au decis să creeze un nou forum pe Reddit pentru știrile legate de QAnon, CBTS Stream. Reddit este în esență o versiune mai lustruită și mai accesibilă a 4chan. Conținutul care are succes acolo se răspândește apoi către utilizatorii de pe Facebook, Twitter, YouTube și Instagram. A fost primul pas.
Diaz și cei doi parteneri ai ei au scris, au comentat și au produs videoclipuri. Dar moderatorii de la Reddit au refuzat în repetate rânduri să le tolereze prostia. Când CBTS_Stream a fost interzis, grupul Reddit „greatawakening” – care în final avea 70.000 de utilizatori – a fost interzis după doar câteva luni din cauza încălcării regulilor. Cu toate acestea, audiența a crescut. O comunitate de teoreticieni ai conspirației, fani ai lui Trump, troli de dreapta, provocatori, misogini și o mână de susținători ai lui Bernie Sanders au început să analizeze cele mai recente afirmații ale lui Q.
Q a schimbat și platformele. La doar câteva săptămâni după prima intrare a lui Q pe 4chan, el sau ea s-au mutat la 8chan, unde autorii împușcăturilor în masă de la Christchurch și El Paso și-au publicat broșurile pline de ură. 8chan este varianta și mai extremă a 4chan, un amestec de tacla neo-nazistă, fan clubul lui Trump și întâlnirea profeților sfârșitului lumii. Acum site-ul se numește 8kun.
Administratorul Ron Watkins a declarat pentru DER SPIEGEL că există trei motive pentru care 8kun și alte platforme sunt perfecte pentru QAnon: În primul rând, oricine poate publica lucrurile în mod anonim. În al doilea rând, datele dispar după un timp și, în al treilea rând, nimeni nu este cenzurat vreodată. Watkins promite că dacă Q încalcă regulile site-ului său, atunci va fi cu siguranță dat afară. Dar Q și adepții săi nu au nevoie să facă nimic ilegal pentru ca acest cult să își mențină forța de atracție.
Până în prezent, nimeni nu știe cine se află în spatele Q. Unii adepți spun că este însuși Trump. Alții susțin că ar fi Dumnezeu sau John F. Kennedy Jr., chiar dacă Kennedy Jr. a murit în 1999. Dar mormântul tatălui său arată, cu oarecare imaginație, ca un Q uriaș, în fotografiile aeriene. Ar putea fi, de asemenea, programatorul din America de Sud sau fanul lui Trump care a pus lucrurile în funcțiune cu Tracy Diaz. Ceea ce este clar este că nu a durat mult până când oamenii care doreau să facă bani din asta să se găsească reciproc.
„Cumpără aur, cumpără argint, cumpără acum!”. John Michael Chambers pare să fie în formă. Stă pe o scenă, într-o sală polivalentă din Jacksonville, Florida, în fața câtorva zeci de spectatori, mulți dintre ei bronzați, cu părul gri și îngrijit. Sunt pensionari din Florida, oameni de 50 și 60 de ani, deși mulți sunt mai în vârstă decât atât. Aproape nimeni nu poartă o mască.
Chambers are 61 de ani, un om alert, cu ochelari și barba plină. A fost odată consilier de investiții și a trăit în Asia până acum aproximativ cinci ani. Acum, este unul dintre cei mai mari fani ai lui Trump și moderează Q Con LIVE !, o conferință de o zi pentru fanii QAnon. Chambers este unul dintre mulți influenceri, cu zeci de mii de adepți, care se adună în jurul valorilor QAnon. Pentru o taxă de intrare de 49,99 USD, vizitatorii au acces la șase ore de evenimente pe scenă, o brățară VIP și băuturi răcoritoare – o băutură și fie o felie de pizza sau un hot dog.
Rick Cafiero și soția sa, Tracy, sunt printre participanți, după ce au călătorit aici de la Satellite Beach, situat la două ore și jumătate la sud de Jacksonville. Ei dețin o afacere cu design de bucătărie. Ambii poartă pantaloni scurți și tricouri Q și au cruciulițe agățate la gât.
„Q îi luminează pe oameni și ne încurajează să facem propriile noastre cercetări”, spune Tracy Cafiero. „Publicul nu s-a descurcat să afle adevărul despre această rețea pedofilă”, adaugă soțul ei.
John Michael Chambers, care este pe scenă, vede lumea de astăzi ca un loc al haosului și confuziei. Când nu moderează conferințe, ține o emisiune zilnică pe YouTube, numită „MSOM – Making Sense of the Madness”, unde vorbește despre testele electromagnetice secrete făcute pe oameni și despre întrebarea ce și, mai ales, cine este de vină pentru atacurile din 11 septembrie.
Chambers are aproximativ 15.000 de adepți pe YouTube și Facebook. Ține discuții și înregistrează videoclipuri în care explică de ce se presupune că statul complotează împotriva lui Trump. Într-un interviu, el spune că Clinton, Bush și Obama au distrus America. „Nu am părăsit țara, țara m-a părăsit”, spune el.
Chambers nu își petrece timpul cernând prin colțurile mai întunecate ale lumii Q. De asemenea, el nu așteaptă fără suflare ca Q să posteze încă un mesaj pe 8kun. Când a fost întrebat ce este Q, a răspuns: „Este cea mai mare operațiune de informații militare din vremea noastră. Întrebarea nu este cine sau ce este Q, dar de ce este Q, de ce se întâmplă acest lucru chiar acum?”
Un răspuns ar putea fi pentru că este profitabil. Chambers vinde cărți, colectează taxe pentru prelegerile sale și solicită donații pe site-urile sale web. QAnon îl ajută să crească publicul pentru teoriile sale și, astfel, pentru veniturile sale.
După-amiaza, pe scenă apare un tânăr bărbierit, cu părul negru și vocea profundă. „Sunt convins că președintele Trump va câștiga 50 de state în noiembrie”, spune bărbatul, care își spune Dustin Nemos, dar al cărui adevărat nume de familie este Krieger. Nemos urmărește Q de la început și se concentrează pe realizarea videoclipurilor de pe YouTube din 2018. Are peste 100.000 de abonați pe platforma video și acum își poate câștiga existența din Q. Unul dintre site-urile sale, RedPill Living, care vinde uleiuri, creme și vitamine, este un sponsor al conferinței Q.
O întreagă industrie de profeți ai apocalipsei, tămăduitori și șarlatani de dreapta a crescut în jurul orașului QAnon, atrăgând atenția a sute de sute de mii de adepți. Susținătorii QAnon petrec ore întregi, în fiecare zi, urmărind referințe încrucișate, adunând indicii și căutând dovezi ale unei presupuse conspirații. Oameni precum Dustin Nemos își câștigă astfe existența.
Oamenii descriu uneori obsesiile online ca fiind de tipul căderii într-o vizuină de iepure. Dar cum se întâmplă asta și de ce atât de mulți oameni nu își pot găsi din nou drumul înapoi?
O parte din răspuns se află în algoritmii de recomandare ai rețelelor sociale. Algoritmul YouTube este considerat deosebit de eficient în conectarea utilizatorilor cu ecranele lor și la a le arăta lucruri care ar putea să-i intereseze. Modul în care funcționează algoritmul nu este interesant doar pentru tocilarii pasionați de tehnologie, ci și pentru producătorii de videoclipuri, influenceri, agenții de publicitate și managerii de conținut.
Portalul specializat în tehnologie, The Verge, a început să se întrebe cu ani în urmă de ce sistemul de recomandări al YouTube funcționează atât de insidios, încât oamenii au dorit să-și petreacă o cantitate tot mai mare de timp pe site. Când oamenii intră pe platformă în căutarea răspunsului la o întrebare, site-ul le deschide un univers cu totul nou.
Măsura în care universul respectiv este adaptat unui anumit utilizator depinde de mulți factori, cum ar fi dacă persoana respectivă are un cont și este conectată sau dacă vizitele anterioare pe YouTube sunt stocate în browserul lor. Celor care îi dezvăluie algoritmului preferințele li se va oferi ceea ce vor și ceea ce este mai aproape de aspirații.
Mecanismele de recomandare pentru QAnon funcționează ca și cel pentru fanii de muzică pop care sunt conduși de la un videoclip la altul. Utilizatorii care vizionează videoclipuri QAnon germane sunt la doar câteva clicuri distanță de clipuri despre „Corona mafia” sau „Corona delusion” sau despre presupusele pericole ale vaccinării. Oamenii sunt astfel trași tot mai adânc în gaura iepurelui. Mișcarea crește la fiecare clic – și unii politicieni au observat.
Partea din California unde a crescut Jo Rae Perkins se află aproape la mijlocul distanței dintre Los Angeles și Disneyland. Își amintește că stătea pe acoperișurile Cypress-ului când era tânără, cu prietenii ei, și privea noaptea artificiile explodând peste parcul tematic. Într-un fel, a crescut în paradis – soarele strălucea aproape întotdeauna, țara se descurca bine, mama ei era un democrat pasionat și fiica ei a devenit și ea una. Acum, Perkins locuiește în statul vecin Oregon și ar putea aduce QAnon în Senatul SUA.
Perkins candidează pentru Senat ca republicană. Ea este unul dintre cei zece candidați din partid care și-au declarat public sprijinul pentru mișcarea QAnon și caută funcții politice în noiembrie. Perkins a renunțat la calitatea sa de membru al Partidului Democrat în 1987.
La începutul lunii septembrie, ea stă în fața computerului de birou din Albany, la aproximativ o oră cu mașina la sud de Portland și participă la o conferință Zoom. În spatele ei este un zid de cărți cu două steaguri mici din SUA. Perkins, în vârstă de 64 de ani, poartă un blazer roșu cu o cămașă albastră. Își trage părul după ureche de fiecare dată când îi cade pe față.
Ea spune că își amintește exact când a luat cunoștință de QAnon. În toamna anului 2017, cineva a postat scrisoarea „Q” în comentariile de sub un videoclip pe Facebook pe care îl văzuse. La scurt timp după aceea, o prietenă de-a ei și-a actualizat starea: „Dacă vrei să afli mai multe despre Q, intră în legătură!” Perkins a fost intrigată.
Primii susținători ai QAnon au început să apară la mitingurile din SUA în 2018, inclusiv la evenimentele republicane. Inițial, erau doar câțiva bărbați și femei care susțineau semnele Q. Acum, s-a transformat într-o adevărată forță politică, una pe care Donald Trump nu o poate ignora – și una care pune totul în discuție, inclusiv cauza pandemiei. În sondaje, 34% dintre republicani spun că pandemia a fost creată intenționat.
Președintele a recunoscut potențialul mișcării și, din acest motiv, aparent, el nu s-a distanțat încă de cult. Adepta QAnon, Marjorie Taylor Greene, din Georgia, o promițătoare candidată la Cameră a Reprezentanților pentru republicani, a primit chiar și un tweet de felicitare de la Trump când s-a impus împotriva unui concurent, în primare.
În august, Trump a spus: „Nu știu prea multe despre mișcare, altceva decât înțeleg că mă plac foarte mult, ceea ce apreciez”. Dar, a adăugat el: „Am auzit că sunt oameni care își iubesc țara”. Doar câțiva politicieni republicani o resping fără echivoc. Între timp, Jo Rae Perkins a depus un jurământ de loialitate ca „soldat digital” al mișcării.
La începutul lunii septembrie, ea a apărut în emisiunea de pe YouTube a unui propagandist QAnon care a apărut pe scenă la conferința de la Jacksonville. Perkins a anunțat că va organiza în curând o gală de strângere de fonduri analogică. În videoclip, ea spune că a primit donații de campanie de la adepții QAnon din toată țara, adăugând că este grupul din care a generat cea mai mare sumă de bani.
Mișcarea nu mai depinde de ecosistemul din care a provenit. La aproximativ trei ani de la prima postare a lui Q, QAnon se cristalizează într-o forță politică cu ramuri și sub-grupuri. Grupările au un lucru în comun: ei văd democrația occidentală ca fiind coruptă. Și cel puțin unii dintre ei sunt convinși că nu mai poate fi reformată pașnic.
Companiile de tehnologie au început să înțeleagă că au ajutat la crearea lor. În iulie, TikTok a interzis mai multe hashtag-uri QAnon, în timp ce Facebook a șters recent aproape 800 de grupuri QAnon, inclusiv unul cu aproape 200.000 de utilizatori și a restricționat mii de conturi pe Instagram. Twitter a suspendat anterior peste 7.000 de astfel de conturi.
Dar experții susțin că toate acestea vin prea târziu. Potrivit expertului în extremism, Julia Ebner, încercarea de a interzice QAnon de pe platforme este ineficientă, deoarece mișcarea este prea ramificată. „Mai ales Facebook a reacționat mult prea târziu”, spune ea. „Acum grupurile sunt șterse, dar acest lucru a început doar după ce mișcarea a fost deja foarte mare.” FBI a declarat teoria conspirației o potențială amenințare teroristă încă din 2019.
Există mai multe locuri online în care oamenii care au pierdut un prieten sau un membru al familiei în fața lui Q se pot întoarce. Una dintre cele mai mari se află pe Reddit și se numește „QAnonCasualties”. Mike Raines, moderatorul, se asigură că trolii nu preiau discuțiile dintre victime. „Utilizatorii continuă să vină la noi și ne spun: Hei, de ce ți-e frică de Q, nu ar trebui să putem avea o discuție deschisă și sinceră? Nu, nu ar trebui”. El spune că forumul există pentru ca oamenii să își împărtășească experiențele și să-și exprime simpatia. Are peste 24.000 de utilizatori înregistrați.
Mulți dintre ei au povești similare de spus – despre părinții din generația Baby Boomer, care au pătruns în lumea digitală a conspirației și care, crescând citind ziare, nu sunt întotdeauna capabili să recunoască imediat ce surse online sunt de încredere și care nu. Există mame care cred că George Soros este „noul Hitler” sau își numesc copiii sataniști pentru că poartă o mască. Există, de asemenea, prieteni care s-au înstrăinat pentru că unul dintre ei crede că vedetele de la Hollywood sacrifică copii și frați care sunt în luptă pentru că unul dintre ei consideră că pandemia este o invenție.
Și există femei ca Lauren. Lauren spune că nu mai știe exact când a intrat Q în viața ei. Numai că iubitul ei Tom a pronunțat într-o zi propoziția: „Unde merge unul, mergem toți”. Este sloganul mișcării.
Pentru Lauren, propoziția a ieșit din senin și nu avea sens. Cine era „noi”? „A fost înfricoșător”, spune tânăra de 28 de ani. Era îngrijorată de Tom. Păruse recent bătut și petrecuse mult timp în fața computerului. Lauren a scris fraza în Google și a găsit o lume paralelă întunecată.
Plânge atunci când își descrie experiența, pe Zoom. Cuvântul pe care îl folosește cel mai des în conversație este „disperare”. Este convinsă că l-a pierdut pe Tom din cauza a ceea ce ea consideră a fi un cult. Au fost împreună cinci ani și acum sunt aproape de separare. „QAnon mi-a luat bărbatul cu care credeam că mă voi căsători într-o zi”, spune ea.
Tom și Lauren sunt din Midwest și s-au întâlnit prin prieteni. Când Lauren a decis să studieze dreptul după liceu, s-au înscris la aceeași universitate.
Apoi Tom s-a schimbat. A purtat o conversație cu un consilier academic și, pentru prima dată, a înțeles cât de mare era datoria sa studențească: 100.000 de dolari. Un astfel de nivel al datoriei studenților nu este neobișnuit în SUA, dar pe Tom asta l-a împins la disperare.
A început să părăsească mai rar apartamentul și abia a mai mers la cursuri. În schimb, stătea acasă jucând jocuri video și urmărind YouTube. Ore în șir. Când Lauren venea acasă, auzea vocea lui Donald Trump răzbătând din camera lui. Tom, care nu fusese niciodată interesat de politică, brusc urmărea aparițiile și tiradele campaniei președintelui. La un moment dat, Tom a început să facă predicții. El a spus că economia se va prăbuși, iar alimentare cu electricitate va fi întreruptă.
Este greu de spus când ideologia se transformă într-o amăgire și când poate deveni cu adevărat periculoasă. În curând, Tom vorbea doar despre Q, despre indicii secrete și despre o revoluție care avea să vină în curând. „Era obsedat”, spune Lauren. „Era înfricoșător”.
De ceva timp, QAnon nu se mai limitează doar la America de Nord. Aici, în Germania, grupurile QAnon câștigă rapid noi membri, iar cel mai mare canal de Telegram în limba germană al mișcării are acum peste 120.000 de abonați – un număr șocant de mare. De când guvernul german a impus primele măsuri împotriva pandemiei, în primăvară, cei care se ocupă de conspirație s-au alăturat mișcării, inclusiv extremiștii de dreapta, anti-vaxxers și membri ai platformei Reichsbürger, precum și oameni care cred că 5G a răspândit virusul.
Video-bloggerul de dreapta, Oliver Janich, care neagă schimbările climatice și face publicitate protestelor „Querdenker” sau „gânditor neconvențional”, care au avut loc în orașele germane împotriva măsurilor de control anti-coronavirus, a postat primul său videoclip despre QAnon în 2017. Intitulat „Cine este Q? Agentul secret al lui Trump?”, a avut peste 90.000 de vizualizări. Janich este considerat unul dintre cei mai proeminenți propagandiști QAnon din Germania. În 2018, el a spus într-un videoclip: „Mulți dintre oamenii care sunt în prezent la putere merită de fapt să fie spânzurați”.
Alți activiști de pe platfoma „Querdenker” au răspândit, de asemenea, cel puțin fragmente ale acestei ideologii, inclusiv cunoscutul bucătar vegan Attila Hildmann și fosta realizatoare de emisiuni, Eva Herman. În aprilie, muzicianul Xavier Naidoo a postat un videoclip în care a vorbit, în lacrimi, despre eliberarea „copiilor din mâinile rețelelor pedofile”, preluând una dintre temele centrale ale QAnon. Dar nu doar membrii proeminenți ai scenei alternative de dreapta împing cultul în față, ci și oameni precum Ellen Kalwait-Borck.
Kalwait-Borck începe prin a-l întreba pe reporter dacă o poate îmbrățișa – de parcă nu ar exista pandemie și nu ar exista reguli de distanță socială. Casa ei se află într-un orășel lângă Hamburg, iar aceasta, în vârstă de 58 de ani, poartă o rochie lungă până la podea și ochelari cu rame roșii. Conduce în drum spre terasă și începe să vorbească despre cum a devenit adepta QAnon. Povestea ei arată cum câștigă mișcarea susținători în Germania și, mai ales, în ce mediu.
DER SPIEGEL a întâlnit-o pentru prima dată la un protest „Querdenker”, în Hamburg, în august. Ea a vrut să vorbească cu reporterul pentru a argumenta că măsurile anti-coronavirus au mers prea departe și a spus că ar putea fi descrisă cu precizie ca fiind un adept al QAnon.
Acum, așezată în grădina ei cu lapte de migdale și curmale, spune: „Nu sunt cu adevărat un expert”. Ea spune că este mai strâns legată de mișcarea „Querdenker” decât de QAnon, dar că, chiar dacă nu este un entuziasm total, ar putea fi descrisă ca „Anon” și ar putea fi considerată un adept al mișcării – dacă, asta este, o astfel de persoană poate fi definită drept cineva care „face cercetări, gândește cu mintea sa și ține cont de bunul simț sănătos”.
Kalwait-Borch este un practicant alternativ în psihoterapie. Ea explică faptul că în biroul ei încearcă să ajute pacienții să „integreze sentimentele și elementele din umbră” și spune că afacerile mergeau excelent până la pandemie. „Asta m-a doborât”. Venitul ei a scăzut, la fel și fericirea ei. Ca atare, s-a întrebat: „De ce creează oamenii astfel de teroare în întreaga lume? Din cauza unui virus care s-a dovedit că nu face ceea ce oamenii au susținut că face?”
Kalwait-Borck spune că, de îndată ce ceva i se pare ciudat începe imediat să sape.
Nu mai vrea să permită unei presupuse elite, îndrumată de Organizația Mondială a Sănătății, să-i distrugă viața. Ea crede că această elită vrea să stabilească o „nouă ordine mondială” și să asuprească cetățenii. ”La început, au încercat-o prin intermediul climei. Acum, ei încearcă prin corona”. Ea crede că un grup mic se îmbogățește din pandemie. „Și apoi ajungem în starea profundă”. Ea crede că este posibil să se creeze un elixir tineresc din sângele copiilor, așa cum susține QAnon.
Mai spune că transformarea ei s-a produs „puțin câte puțin”. La început, a existat scepticismul ei cu privire la medicina convențională și spune că a întâlnit oameni de la centrul budist care „gândeau altfel”. A intrat profund în medicina naturistă, a încercat terapia cu urină și a devenit sceptică față de vaccinuri. Zice că este îngrijorată de faptul că un vaccin genetic împotriva COVID-19 ar putea transforma oamenii în cyborgi.
Sare brusc și dispare în casă. Când se întoarce în curte, are în mână o bucată de dimensiunile unei nuci de sulf anorganic, din care și mușcă. „Ajută la vindecarea intestinului”, spune ea.
În opinia sa, QAnon este despre a fi o „ființă umană suverană”. Ea susține că organizația teroristă cu adevărat periculoasă este Antifa – ceva ce a auzit în „Raportul X22”. Și, spune ea, altcineva din mișcare i-a explicat că corona se va opri odată ce Trump va fi reales.
Mișcarea Q implică un amestec înfricoșător de nebunie, frică și paranoia. Serviciile de informații interne urmăresc cu o îngrijorare din ce în ce mai mare modul în care scepticii anti-vaccin, neo-naziștii, Reichsbürger și misticii își găsesc drumul unul către celălalt în această mișcare. Felix Klein, comisarul federal pentru viața evreiască din Germania și lupta împotriva antisemitismului, este alarmat. El susține că mișcarea QAnon se distinge prin „capacitatea sa de a se conecta la diferite ramuri ale miturilor conspirației” și spune că antisemitismul acționează „ca un agent de legătură nefastă între aceste curente”. El spune că multe se răspândesc prin intermediul serviciilor de mesagerie, „care, după părerea mea, ar trebui să fie supuse acelorași reguli ca, de exemplu, Twitter sau Facebook”. Klein crede, de asemenea, că oficialii germani de informații interne ar trebui să privească mai atent mișcarea decât au făcut-o până acum.
Benjamin Strasser, parlamentar din partea democraților liberi și purtătorul de cuvânt al partidului, pe probleme religioase, spune: „E nevoie ca autoritățile de securitate să aibă o mai bună capacitate analitică pentru astfel de fenomene, iar culegerea de informații prin internet trebuie îmbunătățită”. În cele din urmă, susține el, trebuie luate măsuri legale pentru a contracara eficient antisemitismul și incitarea. Konstantin von Notz, șeful adjunct al grupului al Partidului Verde, solicită, de asemenea, acțiuni decisive. El susține că autoritățile de securitate trebuie să adune informații despre cei „care au răspândit în mod deliberat aceste ideologii conspirative și le folosesc pentru a pune sub semnul întrebării în mod deschis ordinea noastră liberal-democratică”. El spune că guvernul federal trebuie să se ocupe de QAnon într-un mod adecvat. „Până acum nu a făcut acest lucru.”
Martin Schmidt, susținătorul QAnon din sudul Germaniei, spune că în curând va fi și trebuie să existe o revoluție, ideal una pașnică. Și dacă asta nu funcționează? Schmidt răspunde fără ezitare: „Atunci va izbucni al treilea război mondial. Și acesta va fi ultimul.”