Acasă Social Cele mai mari amenințări la adresa României: criza economică, corupția, pandemia, incompetența...

Cele mai mari amenințări la adresa României: criza economică, corupția, pandemia, incompetența clasei politice

DISTRIBUIȚI

Barometrul Securității Naționale, Ediția a II-a, octombrie 2021

Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române „Ion I. C. Brătianu” (ISPRI) și LARICS (Laboratorul pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică) au lansat luni, 18 octombrie, Barometrul Securității Naționale, ediția octombrie 2021.

Moderat de acad. Victor Voicu, vicepreședinte al Academiei Române, evenimentul a avut loc în Biblioteca Academiei Române.

Barometrul a fost realizat în cooperare cu Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii și analizează percepțiile românilor în ceea ce privește pandemia și problemele de securitate națională și globală.

Opiniile, constatările şi concluziile prezentate în această lucrare sunt ale autorilor şi nu reflectă neapărat opiniile Departamentului de Stat al S.U.A.

Înregistrarea evenimentului de lansare poate fi urmărită aici.

Rezumatul Barometrului Securității Naționale, ediția octombrie 2021. Partea l.

Pandemia a accentuat decalajul dintre instituțiile care în mod obișnuit se bucură de foarte mare încredere din partea publicului (Armată, Biserică) și instituțiile politice.

Uniunea Europeană și NATO beneficiază în continuare de multă încredere în rândul publicului din România, peste media europeană.

Cele mai mari amenințări la adresa UE: criza economică, pandemia, migrația din afara UE, neînțelegerile dintre unele țări membre.

Cele mai mari amenințări la adresa României: criza economică, corupția, pandemia, incompetența clasei politice.

La Uniunea Europeană românii apreciază în primul rând libertatea de mișcare, investițiile și oportunitățile de locuri de muncă. La Statele Unite se apreciază mai ales investițiile, faptul că sunt cea mai puternică țară din sistemul internațional și că oferă securitate militară aliaților.

Deși părerile privind cum ar trebui să funcționeze pe viitor UE sau despre relația României cu Bruxelles-ul sunt destul de împărțite, românii rămân pro-europeni convinși.

Sondajul a fost realizat de Laboratorul pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS), în parteneriat cu Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI) al Academiei Române.

Datele sondajului de opinie au fost culese în perioada 1 octombrie – 10 octombrie 2021.

Volumul eșantionului a fost de 1002 persoane și este reprezentativ pentru populația României, neinstituționalizată, cu vârsta cuprinsă între 18 ani și +65 ani.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ±3.1%, la un grad de încredere de 95%. Â

Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilistic.

Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat telefonic (CATI).

Chestionarele au fost aplicate în toate județele României și în sectoarele municipiului București.

Eșantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică

Mai multe detalii in documentele anexate acestui e-mail, dar și pe larics.ro și ispri.ro.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here