Acasă Politic Certificatul verde provoacă încă dispute

Certificatul verde provoacă încă dispute

DISTRIBUIȚI

Deputații PNL din Comisia de Sănătate se vor abține la vot la amendamentul PSD depus la legea Certificatului verde, prin care timp de 60 de zile nevaccinații se vor putea testa cu bani de la buget, a anunțat luni Nelu Tătaru.

Tătaru, care e șeful Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, a anunțat că liberalii au luat decizia la ședința de grup parlamentar, după ce președintele PNL, Florin Cîțu, anunțase vineri că nu e de acord cu plata de la buget a testelor.

În paralel, Tătaru a spus că ”cu cât întârziem aprobarea Certificatului verde, cu atât va scădea campania de vaccinare”, adăugând că cel mai probabil abia săptămâna viitoare va fi o ședință de plen la care să fie votată legea ce impune certificatul verde pentru angajați

Proiectul de lege introduce obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, atât la stat cât şi la privat. Angajații care vor refuza să prezinte certificatul verde la intrarea în instituția în care lucrează ar putea avea contractul de munca suspendat fără plata drepturilor salariale pentru o perioadă de până la 30 de zile.

Dacă cei nevaccinați până acum decid să se vaccineze cu prima doză, atunci instituția de stat la care lucrează va deconta testele de depistarea a infectării cu coronavirus până la emiterea Certificatului Verde. În cazul privaților, decontarea este la decizia angajatorului.

Angajații care aleg să nu se vaccineze vor trebui să-și facă teste anti-COVID periodic, fie test PCR la fiecare 72 de ore, fie antigen la 48 de ore, iar costurile destul de mari vor trebui suportate de angajați.

În situația în care angajații refuză să se vaccineze și refuză să se testeze, atunci angajatorul poate decide suspendarea lor fără drept de plată pentru 30 de zile, atât la privat cât și la stat. Dacă nici după 30 de zile angajații nu prezintă certificatul verde, atunci vor fi concediați la stat, iar la privat angajatorul poate decide dacă le prelungește suspendarea sau îi concediază.

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a declarat că situația în care un angajat dintr-un restaurant sau alt spațiu care furnizează servicii este nevaccinat, iar clientul are certificat verde este „evident ilogică”.

”Statul român a omis, doarme, folosiți ce calificativ doriți, pentru că nu a adoptat în timp real și util instrumentele legislative prin care putem să atenuăm, să prevenim și chiar să ridicăm restricțiile. Nu am pus la dispoziția oamenilor, cetățenilor, instituțiilor și firmelor. Oamenii trebuie să înțeleagă că aceste măsuri nu sunt împotriva unuia sau altuia ci sunt pentru protecția vieții lor, pentru a putea ridica aceste măsuri în timp. Altfel, noi tot ne vom rostogoli în valul cinci, în valul șase, iar problema e că avem pierderi de vieți omenești foarte mari”, a spus Csaba Asztalos.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here