Acasă Interne Chiar nu învață nimic șoferii români?!

Chiar nu învață nimic șoferii români?!

DISTRIBUIȚI

Purtarea centurii de siguranță salvează vieți. Acesta este si motivul pentru care Poliția Română, prin structurile rutiere, a derulat,  timp de o saptămână, la nivel național, acțiunea Seatbelt. Polițiștii rutieri au aplicat aproape 45.000 de sancțiuni contravenționale.

Săptămâna 11-17 martie a fost dedicată controalelor T.I.S.P.O.L. Seatbelt.  Polițiștii din toată țara au desfășurat activități pentru verificarea și impunerea folosirii centurii de siguranță și a dispozitivelor de fixare omologate, precum și pentru combaterea nefolosirii căștilor de protecție și folosirea telefoanelor mobile fără dispozitiv sau accesorii tip ,,mâini libere”.

Astfel, în cadrul acțiunii coordonate de Direcția Rutieră, au acționat peste 1.800 de polițiști rutieri, fiind aplicate 44.897 de sancțiuni contravenționale. Dintre acestea, aproape 20.600 de sancțiuni au fost pentru nefolosirea centurii de siguranță de către adulți, 164 pentru nefolosirea centurii de siguranță pentru copii (lipsa dispozitivelor de fixare în scaune) și 41 pentru nefolosirea căștilor de protecție.

De asemenea, polițiștii au mai aplicat 2.835 de sancțiuni contravenționale pentru folosirea telefoanelor mobile fără dispozitiv sau accesorii tip ”mâini libere”.

Pe parcursul activităților, au fost constatate 23 de infracțiuni la regimul rutier și o infracțiune de fals în declarații.

Controalele s-au efectuat simultan în toate statele membre ale Uniunii Europene.

Centura constituie cel mai eficient mijloc de protecţie împotriva vătămării în caz de accident. Aceasta are rolul de a proteja toți ocupanții autoturismului, sistemul centurii fiind construit să funcționeze în concordanță cu airbag-urile mașinii. O altă funcție esențială a centurii de siguranță este aceea că reduce riscul accidentării la coloana vertebrală, întrucât la momentul impactului vă va ține nemișcat, în scaunul mașinii, cu spatele drept.

E bine de ştiut că în timpul unui impact, la viteza de 50 km/h, asupra unui adult de 80 de kg. acţionează o forţă de cca. 2 tone. Un copil de 25 kg. este proiectat în faţă cu o asemenea forţă încât este imposibil ca forţa musculară a braţelor unui adult să-l ţină în siguranţă.

Un impact la 40 km/h supune corpul uman la presiuni similare cu o cădere de la etajul al treilea al unei clădiri. Persoanele din spate care nu poartă centura pot fi aruncate în afara automobilului cu o forţă de 30 de ori mai mare decât greutatea proprie.

Utilizarea centurii de siguranţă reduce riscul vătămărilor mortale cu până la 50% în cazul ocupanţilor locurilor din faţă, respectiv cu până la 75% pentru pasagerii aflaţi pe locurile din spate.

Sancțiunea contravențională prevăzută de lege pentru conducătorii auto surprinși că nu poartă centura de siguranță este amenda, cuprinsă între 145 și 290 de lei și două puncte de penalizare, iar în cazul pasagerilor se aplică amenda cuprinsă între 145 și 290 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here