Christian van Nieuwerburgh, profesor de coaching și psihologie pozitivă la Universitatea de Medicină și Științe ale Sănătății RCSI
În vremuri de criză și incertitudine, unii dintre noi acordă mai multă atenție știrilor, căutând răspunsuri și certitudine. Și acest lucru s-ar putea să nu vă surprindă, dar trebuie să o spunem: multe știri sunt proaste. Și totuși continuăm să derulăm, să citim articol după articol, incapabili să ne depărtăm de informațiile care ne deprimă.
Există un termen pentru acel sentiment atunci când nu te poți opri din derularea pe rețelele sociale sau să citești știri despre care știi că te vor face trist, anxios sau supărat doomsurfing. Poate din cauza faptului că mulți dintre noi sunt mai predispuși să citească astfel de știri pe telefon sau prin intermediul rețelelor de socializare, a apărut un alt termen pentru a concura cu doomsurfing: doomscrolling (conform lui Merriam-Webster). Pentru mulți acest obicei s-a accentuat în pandemie și probabil va continua mult timp.
Unii experți în sănătate recomandă limitarea accesului la rețelele sociale pentru a reduce efectele negative ale doomscrolling-ului și există analize care evidențiază riscurile dependenței de rețelele sociale. Potrivit BBC, efectele negative ale doomscrolling-ului i-au făcut pe unii oameni să renunțe complet la telefoanele inteligente.
Deși cercetările care arată efectele negative ale doomscrolling-ului sunt convingătoare, iar recomandările clare, puțini dintre noi par să conștientizeze acest efect negativ și să și ia măsuri.
Există câteva motive pentru aceasta.
Renunțarea totală la știri în perioadele de criză ar putea să nu fie cea mai inspirată decizie. Pe de altă parte, mulți dintre noi adoptă un comportament opus atunci când ni se spune ce putem și ce nu putem face, chiar dacă ni se cere să nu facem ceva poate înrăutăți lucrurile, ne poate induce o stare de spirit negativă, ori ne poate face mai predipuși să ne schimbăm comportamentul.
Dar ce s-ar întâmpla dacă am învăța să gestionăm mai bine lucrurile fără să renunțăm la doomscrolling?
În acest moment, există multe amenințări cu care ne confruntăm: un război în Europa care ar putea escalada până la un conflict nuclear, o pandemie care a ucis deja milioane de oameni și previziunile unei catastrofe climatice, alături de multe alte dezastre naturale și conflicte umane din întreaga lume.
În acest context, nu este de mirare că vrem să fim atenți la pericole, să aflăm mai multe despre ceea ce se întâmplă și să să fim la curent cu cele mai noi informații este perfect rezonabil.
În loc să evităm cu totul știrile, este mai bine să ne asigurăm ca din interacțiunea cu știrile obținem ceea ce ne trebuie.
Iată cinci sugestii pentru a realiza acest lucru.
- Alege cât timp vei investi în consumarea știrilor