Acasă Social Cine sunt persoanele testate și cum se raportează datele

Cine sunt persoanele testate și cum se raportează datele

DISTRIBUIȚI

Cine sunt persoanele testate pentru noul coronavirus? Întrebarea apare mai ales în rândul celor care sunt influenţaţi de mesajele care spun că testarea e făcută în funcţie de interesele autorităţilor şi că nu ar fi corectă. Astfel de mesaje vin chiar din partea unor persoane publice şi reuşesc să producă multă neîncredere. Este şi unul dintre motivele pentru care unii români nu mai respectă regulile de distanțare spun autorităţile.

O echipă Digi24 a aflat răspunsul la această intrebare chiar de la cei care gestionează platforma in care sunt introduse toate datele despre COVID-19. Prima întrebare este: cine sunt persoanele care sunt testate în România? Acestea sunt pacienţii care merg în spitale pentru a-şi tratata diferite afecțiuni, persoanele care au simptomele infecţiei şi sună la 112, cei care fac parte din anchetele epidemiologice în momentul în care este depistat un caz pozitiv sau un focar de infecţie, pacienţii cu simptome depistaţi de medicii de familie. În fiecare caz în parte, traseul pacientului este deja stabilit prin reguli bine puse la punct.

Adriana Pistol, director CNSCBT: Un cabinet de medicină de familie sau alte cabinete medicale, în situația în care depistează un caz suspect pe baza definiției de caz cu simptomatologia aferentă, aceștia au câteva lucruri de făcut: să izoleze pacientul imediat, să-i pună mască, să sune la 112 și să raporteze imediat un set minim de date la DSP. Totodată, pacientul va fi preluat cu ambulanța la spital, fiind pacient suspect.

Știm cu toții că și DSP recoltează probe, evident că intră în același sistem, DSP care recoltează probe în anumite focare, de exemplu, sau serviciile județene de ambulanță, și acolo se pot recolta probe pentru persoanele izolate la domiciliu, pentru persoanele care sună efectiv că au simptome, serviciul de ambulanță face și recoltare de probe, automat DSP județean va dirija aceste este probe către unul dintre laboratoarele pe care le are.

Dacă spitalul a primit un caz pozitiv, are și el obligația să introducă în platformă faptul că acest pacient a rămas spitalizat aici și evoluția pe care o are până la externare.

Platforma în care sunt raportate datele despre COVID este administrată de STS, tocmai pentru siguranţa informațiilor.

Cătălin Chirca, purtător de cuvânt al STS: Sistemul informatic este conexat cu baza de date de la Evidența Populației ca să fie asigurată corectiudinea datelor. Spre exemplu, dacă există o persoană introdusă în sistem, care deja a fost băgată pe baza CNP-ului, când se încearca reintroducerea acesteia, aplicația semnalează ca deja există persoana și astfel avem date corecte.

Nu toată lumea crede în corectitudinea lor, motiv pentru care au apărut acuzaţii de măsluire a cifrelor în funcţie de interes. Un lucru imposibil, ne explică şi specialiştii de la INSP.

Adriana Pistol, director CNSCBT: Cum poți să faci testul unei persoane când vrei tu și cum vrei tu? Aceia sunt oameni, sunt persoane care au sau nu niște simptome, care sunt incluse în categorii care trebuie testate și orice testare nu se poate face alergând cu poliția după unul, stai să-ți bag bățul în nas că azi trebuie să iasă mai multe teste. Este un scenariu mai mult decât științitifico-fantastic. Sau: ție nu-ți fac teste azi, poți să mori, poți să crăpi, că așa e regula. Este o inepție, mă scuzați. Oricine are un dram de rațiune – și sunt convinsă că poporul român e un popor rațional – nu cred că poate să creadă așa ceva.

Pentru a se asigura că datele sunt raportate corect de Direcţiile de sănătate publică şi spitale, INSP are 24 de ore din 24 o persoană care le supraveghează.

Adriana Pistol, director CNSCBT: INSP monitorizează câte cazuri ar trebui să fie introduse și discută non-stop cu fiecare DSP, vezi că mai are 3 cazuri de introdus, mai ai 5 cazuri, de ce s-a făcut târziu și nu le-ai introds? În momentul în care ajunge proba în laborator, vedeți că trebuie să fie însoțită de formular, după care odată ce avem un rezultat validat de laborator, acesta se trimite pe mail în format pdf, parolat, către DSP și către noi în același mail.

În aplicaţia STS raportează date despre COVID laboratoarele de testare, Direcţiile de sănătate publică, spitalele si Poliţia de Frontieră.

În România au fost făcute până acum peste 720.000 de teste. Ţara noastră are o capacitate de peste 12.000 de teste pe zi în cele 115 laboratoare. – sursa: Digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here