Acasă Editorial Circ și panică

Circ și panică

DISTRIBUIȚI

Cătălin DRAGOMIR

Ministerul Finanțelor a cerut instituțiilor bugetare ”să comunice măsurile ce urmează a fi dispuse, astfel încât să se încadreze în cheltuielile de personal aprobate prin buget”, astfel încât să acopere lefurile până la finele anului. Răspunsurile primite, cum altfel, au fost seci: ”Nu am identificat măsuri de reducere a cheltuielilor de personal” și, drept urmare, vom cere bani la rectificarea bugetară, cum s-a întâmplat permanent în ultimii ani.

Ministerul Finanțelor vine din nou și zice că nu poate fi de acord cu majorarea cheltuielilor de personal cu ocazia rectificărilor bugetare deoarece o asemenea creștere a fondului de salarii pentru bugetari ar duce la reducerea cheltuielilor de investiții. Deci…

Adresa Finanțelor vine pe fondul creșterii semnificative a cheltuielilor cu salariile bugetarilor în 2019 din cauza legii salarizării așa-zis unitare.

Și începe circul. Presa care critică Puterea a început să țipe că Guvernul nu mai are bani de lefuri. Ba mai mult, zvonul este alimentat și pe fondul anunțatelor disponibilizări, mai ales din ministere, dar unde deocamdată nu se întâmplă nimic pentru că restructurările par să aștepte plicul de la partid. Așadar, Guvernul nu are ce face și trebuie să recurgă la noi împrumuturi, tot mai dezavantajoase, pentru că nu are curajul să îi dea afară pe cei care mută foi dintr-o parte în alta. Nu știi pe ce fel de bec calci…

Puterea, așa cum e firesc, susține că lucrurile nu stau tocmai așa. Vor fi bani de lefuri indiferent de isteria creată, ba mai mult vor fi și majorări substanțiale pentru unii bugetari mai ales că vin alegerile prezidențiale iar sondajele arată că tot prin populism se aranjează lucrurile.

Una peste alta, trebuie precizat că indiferent ce se scrie sau se aruncă pe la tv, bani pentru lefuri vor fi pentru că Guvernul nu va intra niciodată, la cum arată acum cifrele, în incapacitate de plată. Finanțiștii sunt artiști să ia bani de la investiții sau de la alte capitole care oricum nu îi interesează pe români și să îi pună în coșul pentru salarii. Așa că nu mai aruncați cu ”șocuri” și ”nucleare”! S-ar putea să avem mari surprize!

Mesajul Finanțelor a fost altul: Fiți mai ponderați!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here