Acasă Economie Cîțu: Ar putea fi nevoie de mai multe legi care să resolve...

Cîțu: Ar putea fi nevoie de mai multe legi care să resolve probelmele legate de pensii

DISTRIBUIȚI

Premierul Florin Cîțu a afirmat luni seara la Digi24 că, în 15 ani, dacă nu vor fi adoptate reforme care să împiedice acest lucru, fondul de pensii va deveni un dezastru. Potrivit acestuia, viitoarea lege a pensiilor trebuie să rezolve mai multe probleme, nu doar cea legată de sustenabilitate, astfel că, spune prim-ministrul, ar putea fi nevoie de mai multe legi. Alături de o lege a pensiilor sustenabilă, România are nevoie și de o reformă care să interzică creșterile ad-hoc la care partidele politice, precum PSD, recurg înainte de alegeri, susține Cîțu.

Întrebat despre sistemul actual de pensii din țara noastră, Florin Cîțu a răspuns că în 15 ani acesta nu va mai putea plăti pensiile românilor „pentru că vom avea un număr mare de oameni care vor ieși la pensie în același an, iar cei care îi vor susține vor fi din ce în ce mai puțini”.

Premierul a afirmat că legea pensiilor este în prezent discutată de experți, în cadrul unui grup de lucru în Coaliție iar obiectivul ei este de a elimina nesustenabilitatea cu care sistemul de pensii actual se confruntă.

„Vom avea o lege a pensiilor care să adreseze toate problemele, sustenabilitatea este una dintre ele. Această lege o să fie în dezbatere publică și apoi o să fie aprobată de Guvern. După va merge în Parlamentul României unde va fi din nou dezbătută public și vom vedea care va fi varianta finală. Obiectivul este acela de a elimina riscul de nesustenabilitate a sistemului de pensii peste 15 ani”, a explicat Cîțu.

Potrivit acestuia, este posibil ca o singură lege să nu rezolve problemele cu care se luptă sistemul de pensii din prezent, astfel că ar putea fi nevoie de mai multe legi.

„S-ar putea să fie nevoie de mai multe legi, nu doar de una singură, pentru a îndrepta aceste probleme. Este o situație mai complexă, nu are sens să vorbim acum despre un singur indicator, cum este vârsta de pensionare, avem multe lucruri pe care le analizăm. Nu știm exact care va fi forma finală a legii pensiilor care să rezolve această problemă de sustenabilitate. Nicio decizie nu a fost luată în acest moment și nici în discuția cu Comisia Europeană nu s-a pus condiția vârstei de pensionare. Ceea ce discutăm cu Comisia și este o recomandare de țară, este să avem o lege a pensiilor sustenabilă”, a mai adăugat premierul.

Alături de problema sustenabilității, România discută cu Comisia Europeană și nevoia unei reforme care să interzică creșterile ad-hoc ale pensiilor, „ca atunci când un partid politic, aproape de alegeri, crește pensiile cu 40%”. ”Astea sunt măsuri care destabilizează sistemul de pensii iar eu nu voi face așa ceva, nu pentru că îmi spune Comisia Europeană, ci pentru că nu este sustenabil pentru sistemul nostru de pensii și nu este un mod predictibil de a guverna o țară. Oamenii trebuie să știe foarte clar cum și cu cât vor crește pensiile în perioada următoare, fără decizii politice care să modifice și care să creeze probleme în altă parte”, a continuat premierul, criticând PSD că tăia de la ”investiții și de la învățământ, din când în când”, pentru a crește pensiile.

Reforma pensiilor, în PNRR

Întrebat care e garanția că dacă se schimbă puterea, nu va exista o majorare de 40%, Florin Cîțu a răspuns: „Garanția este că am pus aceste reforme în PNRR, pentru un sistem de pensii sustenabil, fără creșteri ad-hoc. Dacă vine o putere politică care va crește pensiile ad-hoc și va arunca țara în aer, nu va mai putea să ia banii din PNRR, e foarte simplu. Vreau să văd acea putere politică care vine și spune că nu mai vreau să iau cele 30 de miliarde de la UE pentru investiții în spitale, în școli, pentru că am eu un proiect politic, vreau să arunc țara în aer”.

Cîțu: Nu vom naționaliza pilonul doi de pensii

Întrebat dacă i-a cerut Comisia Europeană acest lucru, Cîţu a arătat că din partea Comisiei Europene s-a arătat preocupare faţă de sustenabilitatea sistemului de pensii din România, însă nu acesta este motivul cu privire la poziţionarea privind pilonul doi, ci pentru că este vorba de o opţiune a coaliţiei de guvernare.

„Nu. Nu pentru că cere cineva aşa ceva. Pentru că în asta cred şi în asta credem noi, toată coaliţia de guvernare. Nu naţionalizăm pilonul doi de pensii! Şi ca să nu existe niciun risc ca cineva să facă asta, eu vreau să mă angajez că nu vom face aşa ceva (…). Repet, riscul ca în această guvernare liberală, în următorii opt ani de zile, ca pilonul doi de pensii să fie naţionalizat este zero. Nu există aşa ceva, nu vom face aşa ceva niciodată”, a precizat premierul Florin Cîţu. El s-a referit la perioada anterioară a guvernării PSD, când s-a dat ordonanţa 14 care viza şi pilonul doi de pensii.

Întrebat dacă le recomandă oamenilor să îşi facă pensii private, premierul a spus că sunt deja pensii private şi sunt şi oportunităţi pentru pensiile facultative, iar el le recomandă oamenilor să îşi facă şi astfel de pensii pentru că fiecare cetăţean îşi administrează mult mai bine banii decât o poate face statul. „Au deja pensii private. Dacă vor să investească mai mult, bineînţeles sunt oportunităţi. Dar există o strategie în legea pensiilor, ne vom uita la ea, dacă va creşte sau nu contributivitatea din ceea ce avem”, a afirmat Cîţu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here