Ministrul finanțelor, Florin Cîțu, a declarat marți seara la Digi 24 că cel mai simplu și mai sigur este ca relaxarea restricțiilor în România să se facă în ordine inversă față de cum au fost luate și este de părere că România va face față mult mai bine, din punct de vedere economic, fazei a doua a epidemiei, care presupune repornirea economiei.
”Suntem mult mai pregătiți”, a spus Florin Cîțu, estimând că perioada grea a fost faza întâi a epidemiei, când criza a vizat în primul rând sănătatea oamenilor.
Cîțu susține că peste patru zile va primi rezultatele privind încasările la bugetul de stat, pentru ultima lună, dar că din estimările sale recente rezultă că situația nu este nici pe departe atât de gravă pe cât o preconiza. ”Economia va ieși mult mai bine decât ne așteptam din această criză. Știu că am spus că au scăzut încasările, dar acum companiile au revenit, plătesc la timp și estimez că în aprilie vom încheia mai bine decât credeam. 90% dintre companiile românești sunt IMM-uri, s-au descurcat să-și facă reconversie, au răspuns imediat la apelul nostru, s-au pliat pe situația de față și au început să producă ventilatoare, materiale sanitare și ce a mai fost nevoie. Veți vedea, eu am încredere că după ce ieșim din această criză vom avea o economie mult mai bună”, a comentat Cîțu.
Ministrul Finanțelor a mai adăugat că principalul obiectiv al statului a fost acela de a asigura sănătatea românilor, dar că o dată ce se va depăși vârful epidemiei și se vor relaxa măsurile de izolare socială, vor fi puse în mișcare instrumentele necesare pentru relansarea economiei:
”Să știți că am avut o întâlnire și cu reprezentanții BERD și cam toți cei cu care am discutat sunt optimiști și se arată încrezători că vom avea o revenire economică puternică. După ce va trece vârful acestei crize, ne vom putea concentra pe economie și vă asigur că avem instrumentele necesare pentru a o relansa. Am mai spus-o, principalul obiectiv pentru noi a fost să menținem sănătatea românilor, iar al doilea obiectiv să menținem capacitatea de producție a companiilor. Dacă ne-am îndeplinit aceste două obiective, vom reuși să trecem și de criza economică. Avem instrumentele necesare, știm cum să o facem. Nu este prima oară când economia se confruntă cu o criză, toate țările au mai trecut prin astfel de situații, de aceea spun că avem instrumente și că ne vom descurca să ieșim bine”, a spus Cîțu.
În continuare, România se împrumută din piața internă pentru a putea face față cheltuielilor de stat, a mai explicat ministrul. Alte programe de împrumuturi pentru sprijinrea companiilor sunt negociate cu BERD și cu alte instituții financiare similare. ”Ne uităm și la piața externă, dar deocamdată, în această etapă, ne împrumutăm doar din piața internă”, a comentat ministrul Cîțu. El a adăugat că ministerul său insistă pe precauție, asigurând doar acele cheltuieli pe care bugetul le poate suporta. Acțiunile precaute ale statului devin o garanție că într-o eventuală etapă viitoare – dacă se va impune – se vor putea accesa ușor și împrumuturi din piața externă.
Ministrul Finanțelor a mai spus că în prezent se lucrează și la un program de ”emisiuni de tiluri de stat” (pentru împrumut de la populația care dispune de bani). ”E o procedură internă, suntem în lucru. Vom anunța în cel mai scurt timp mai multe detalii”, a transmis Cîțu.