Acasă Economie Cîțu zice că deficitele bugetare ”au explodat”, dar e optimist

Cîțu zice că deficitele bugetare ”au explodat”, dar e optimist

DISTRIBUIȚI

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, afirmă că toate deficitele bugetare ”au explodat”, criza economică însemnând cheltuieli mai mari de la buget pentru toate ţările, însă ”România are cea mai mică creştere a deficitului bugetar faţă de estimarea iniţială”. ”Am promis o politică fiscală prudentă, responsabilă și neinflationista pe termen lung. Am reușit până acum. Criza economică a însemnat cheltuieli mai mari de la buget pentru toate țările. Toate deficitele bugetare au explodat. Totuși, Romania are cea mai mica creștere e deficitului bugetar față de estimarea inițială”, a scris ministrul duminică, pe pagina sa de Facebook.

Florin Cîțu susține că beneficiile politicii fiscale prudente sunt pentru toți românii, respectiv cel mai mic necesar al împrumuturilor pentru a acoperi deficitul bugetar. Polonia de exemplu trebuie să împrumute în plus în 2020 9.3% din PIB. Este enorm. Spațiu de manevră mai mare în 2021 daca aceasta criza economica și de sănătate se prelungește. Presiunea mai mica pe dobânzile și veniturile bugetare viitoare (presiune mai mica asupra finanțelor generațiilor viitoare). Da, v-am spus că sunt prudent. Presiune redusă pe creșterea prețurilor în viitor
– efect redus al eliminării sectorului privat prin intervenția prea mare a statului în economie. Economia liberala se dezvolta cu un sector privat puternic si majoritar in economie. Dar cel mai important lucru este să reușim, cu un efort bugetar mult mai mic decât restul țărilor din UE, revenirea economică din trimestrul III și evitarea recesiuniii tehnice. A fost obiectivul meu din primul moment și va spun ca reușim”, încheie Cîțu.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here