Acasă Info Local CJ Ilfov: „Adoptă un câine, schimbă o viață!”

CJ Ilfov: „Adoptă un câine, schimbă o viață!”

DISTRIBUIȚI

La 21 august a.c., Consiliul Județean Ilfov a făcut un pas înainte spre soluționarea problemei animalelor fără stăpân și a anunțat lansarea platformei de adopții www.ilfovadopta.ro.

Inițiativa reprezintă o premieră la nivel de consiliu județean și se derulează sub îndemnul „Adoptă un câine, schimbă o viață!” Obiectivul este acela de a promova adopția câinilor şi de a încuraja sterilizarea animalelor cu și fără stăpân, pentru comunități mai sigure, bazate pe comportamente corecte și pe cooperarea dintre cetățeni și autorități.

Hubert Thuma, președinte al CJ Ilfov: „Situația animalelor fără stăpân este o problemă cu care România se confruntă de mulți ani”

Hubert Thuma, președintele Consiliului Județean Ilfov: „Situația animalelor fără stăpân este o problemă cu care România se confruntă de mulți ani și există o serie de motive pentru care statisticile arată atât de îngrijorător, de la lipsa de informare, la lipsa resurselor. Consiliul Județean Ilfov în parteneriat cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană București lansează www.ilfovadopta.ro, o platformă integrată, unde toți cei interesați pot face cunoștință cu cățeii disponibili pentru adopție din adăposturile din județul Ilfov și, gratuit, simplu și rapid își pot face un prieten pe viață”.

Ștefan Rădulescu, vicepreședinte al CJ Ilfov:  ”Există şi propuneri de modificare a legislaţiei, astfel încât să fie mărite amenzile pentru abandonul animalelor în stradă”

În prezent, există mai multe probleme cu care se confruntă animalele fără stăpân. Rata adopţiei este extrem de scăzută, existând săptămâni în care nu se adoptă nici măcar un singur câine, deşi procedura de adopţie este foarte simplă. Sunt mulţi câini abandonaţi, în puţine adăposturi, astfel că spaţiul în care trăiesc până ajung să fie adoptaţi este foarte mic, iar sterilizarea şi castrarea se fac destul de rar – rezultatul fiind înmulţirea necontrolată a animalelor şi creşterea numărului de câini în stradă, a declarat, la rândul său, Ștefan Rădulescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Ilfov.

Consiliul Judeţean Ilfov are în plan o serie de acţiuni care să schimbe în bine atât viaţa animalelor, cât şi a oamenilor. În septembrie, va lansa o campanie de conştientizare a beneficiilor sterilizării animalelor, prevăzându-se fonduri pentru construirea unui centru de adopţii.

Ștefan Rădulescu a spus că există şi propuneri de modificare a legislaţiei, astfel încât să fie mărite amenzile pentru abandonul animalelor în stradă şi de asemenea pentru ca, în viitor, şi consiliile judeţene să poată organiza campanii de sterilizare gratuite. ”În plus, avem în desfăşurare un proiect-pilot de reducere a fenomenului de abandon. Locul animalelor nu este pe stradă. Ele trebuie crescute şi îngrijite în familie, iar beneficiile pe care ni le oferă nouă, oamenilor, sunt de nepreţuit. Atunci când creştem un câine sau o pisică, avem alături un prieten care ne iubeşte necondiţionat şi-l vom avea acolo şi în momentele fericite, şi atunci când ne este greu. Locul animalelor de companie este în familii, unde sunt iubite şi îngrijite”, a precizat Rădulescu.

În adăposturile de pe raza județului Ilfov sunt sute de câini care așteaptă să plece acasă

Pe platforma www.ilfovadopta.ro se regăsesc fotografii cu toți câinii din adăposturile din Ilfov disponibili pentru adopție. La secțiunea ADOPTĂ, sub fiecare fotografie, sunt prezentate câteva detalii esențiale despre animale: sex, vârstă și informații privind comportamentul. De asemenea, cu ajutorul hărților interactive, adresa adăposturilor poate fi identificată mult mai ușor, pentru ca oamenii să poată ajunge la câinele căruia vor putea să îi schimbe viața în bine.

În adăposturile de pe raza județului Ilfov sunt sute de câini care așteaptă să plece acasă. Pentru a câștiga un prieten pe viață, cetățenii au nevoie de numai trei acte: copie de pe buletin, copie de pe contractul de proprietate ori de pe contractul de închiriere și adeverință de venit. În plus, adopția este gratuită, iar toți câinii din adăposturi sunt dați spre adopție sterilizați, vaccinați, deparazitați și microcipați.

În România, rata de adopție este extrem de scăzută, doar unul din zece căței născuți pe stradă ajungând să fie adoptat. La polul opus, rata abandonului este extrem de ridicată, mai ales în condițiile în care mulți proprietari de animale nu optează pentru sterilizare. Astfel, fenomenul a căpătat o amploare cu mult peste media existentă la nivel european.

Cei mai mulți câini din România sunt adoptați de organizații non-guvernamentale ori de persoane fizice din Marea Britanie, Germania și Olanda. De exemplu, doar în 2018, aproximativ 15.000 de câini din țară și-au găsit familii în Regatul Unit. Deși există o lege care obligă autoritățile locale să promoveze pentru adopție animalele din adăposturi, până acum acest lucru s-a făcut superficial.

Consiliul Județean Ilfov își propune să echilibreze balanța, prin informarea cetățenilor și încurajarea deciziilor de sterilizare și adopție, dovedite a avea un impact pozitiv pe termen lung în gestionarea animalelor fără stăpân. În viziunea instituției, soluția este reprezentată de o abordare bazată pe empatie, în care întreaga comunitate participă la construirea unui viitor mai bun. – CĂLIN MATEI

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here