Administrațiile locale și proprietarii terenurilor private unde apare ambrozia au obligația să combată și să distrugă ambrozia (denumită științific Ambrosia artemisiifolia), pentru evitarea instalării și răspândirii acestei buruieni.
Vicepreședintele CJ Ilfov, Ștefan Rădulescu a anunțat că în perioada următoare Consiliul Județean Ilfov va începe o amplă acțiune de combatere a ambroziei de pe marginea drumurilor județene, în afara localităților și pe terenurile aflate în administrarea instituției. În funcție de specificul fiecărei zone, ambrozia va fi tăiată și se va pulveriza, cu autoutilitare, substanța Clinic Xpert. Având în vedere că produsul este toxic pentru o serie de viețuitoare, se recomandă urmărirea comunicărilor publice ale Consiliului Județean Ilfov cu privire la perioadele în care se vor aplica tratamentele și recomandările privind substanța erbicidă folosită.
Potrivit legii 62/2018 ,,(1) Proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane”.
Ambrozia este cea mai alergenică plantă din România. Potrivit statisticilor, 480.000 de persoane din rândul populației active prezintă alergii la polenul de ambrozie. Datele specialiștilor indică o morbiditate din cauza abroziei comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat. Cel mai întâlnit simptom este rinoconjunctivita, o afectiune care evoluează în timp spre astm.
Sănătatea ilfovenilor este prioritară pentru Consiliul Județean Ilfov! Acțiunea de combatere a ambroziei trebuie făcută atât de autoritățile publice cât și de populație.