Acasă Politic Colegiul Electoral a aprobat luni victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale...

Colegiul Electoral a aprobat luni victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale din SUA

DISTRIBUIȚI

Colegiul Electoral a aprobat luni victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, informează marţi AFP, citată de Agerpres.

În intervenţia sa de celebrare a rezultatului, Joe Biden urmează să îndemne America să „întoarcă pagina” în pofida refuzului încăpăţânat al lui Donald Trump de a-şi recunoaşte înfrângerea.

Fără a produce surprize, marii electori, care s-au întâlnit în fiecare stat al federaţiei americane, au confirmat consacrarea victoriei lui Joe Biden, care va deveni pe 20 ianuarie cel de-al 46-lea preşedinte din istoria Statelor Unite.

Dacă etapa votului marilor electori reprezintă în mod tradiţional o formalitate, Donald Trump i-a conferit anul acesta o importanţă deosebită refuzând să accepte verdictul urnelor şi s-a făcut ecoul teoriilor conspiraţiei despre posibile fraude electorale.

Limita de 270 de mari electori, sinonimă cu victoria, a fost depăşită în favoarea lui Joe Biden în finalul după-amiezei de luni, când statul California, unde candidatul Partidului Democrat a câştigat detaşat, şi-a adăugat voturile la totalul celor exprimate.

„Integritatea alegerilor noastre a fost păstrată. Acum este timpul să întoarcem foaia. Pentru a ne strânge împreună”, i-a îndemnat pe americani viitorul preşedinte al SUA, care va prelua oficial această funcţie pe 20 ianuarie.

„Flacăra democraţiei a fost aprinsă cu mult timp în urmă în această ţară. Şi acum ştim că nimic, nici măcar o pandemie sau un abuz de putere, nu poate stinge această flacără”, a spus Joe Biden în discursul susținut luni.

„Încă o dată statul de drept, Constituția noastră și voința oamenilor au prevalat. Democrația noastră – forțată, testată și amenințată – s-a dovedit a fi rezistentă, adevărată și puternică”, a scris Biden pe Facebook.

Rezultatele scrutinului din 3 noiembrie au fost deja certificate de fiecare dintre cele 50 de state: Joe Biden a câştigat un număr record de voturi – 81.28 milioane adică 51.3% din sufragii, faţă de 74.22 milioane (46.8 %) cât a obţinut Donald Trump.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here