Acasă Cultura Colțul de Cultură

Colțul de Cultură

DISTRIBUIȚI

RECITAL ROMÂNESC PE SCENA BERLINULUI

Cu ocazia Unirii Principatelor Române, Institutul Cultural Român din Berlin a prezentat, la 29 ianuarie curent, un concert de muzică clasică cu violoncelistul român Andrei Ioniță și pianista Naoko Sonoda. Unirea în sensul istoric și național a unui popor își găsește în actualitate un corolar în confluența și influența reciprocă dintre culturi aparținând unor popoare diferite. O dovadă în acest sens o reprezintă faptul că însăși melodia Horei Unirii, devenită imn românesc la 1859, a fost compusă de un om aparținător în egală măsură a două culturi, Alexandru Flechtenmacher. De aceea în aceste zile, când românii sărbătoresc 156 de ani de la Unirea Principatelor, ne bucurăm ca sub această egidă să putem prezenta un concert care se regăsește de asemenea sub semnul unirii întru cultură: un violoncelist român și un pianist japonez interpretează piese ale unor compozitori cehi și maghiari.

Coltul de CulturaAndrei Ioniţă (violoncel) este student la Universität der Künste Berlin la clasa Prof. Jens Peter Maintz. A obținut numeroase premii importante: Premiul I la Concursul Internațional ”Aram Khatschaturian“ din Armenia, Premiul I la Concursul Internațional ”David Popper“ din Ungaria, la ”J.J. Dotzauer“ din Dresda și la ”Vatelot Rampal“ din Paris, și în noiembrie 2014 prestigiosul Premiu al II-lea la concursul ”Emanuel Feuermann” din Berlin. A urmat masterclass-uri internaționale cu personalități importante, precum Steven Isserlis, Gary Hoffman, David Cohen și a fost invitat să cânte ca solist la instituții muzicale de vârf, precum Konzerthaus Berlin sau Opera de Stat din Berlin (2014).

Naoko Sonoda (pian) a studiat la Universität der Künste Berlin la clasa Prof. Rainer Becker. În prezent predă la Universität der Künste Berlin și la Școala de Muzică Hanns-Eisler. Naoko Sonada este câștigătoare a nenumărate distincții internaționale la competiții importante din Argento, Trieste (Italien) sau Lodz (Polen). Concertează ca solistă sau împreună cu diverse ansambluri camerale în nenumărate țări din Europa și Asia. – sursa: www.timpromanesc.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here