Acasă Politic Combaterea turismului electoral/ Pot vota într-o localitate doar cei care au reședința...

Combaterea turismului electoral/ Pot vota într-o localitate doar cei care au reședința acolo de cel puțin trei luni

DISTRIBUIȚI

Guvernul a introdus în proiectul pentru alegerea primarilor în două tururi un alineat care prevede că pot vota într-o localitate doar cei care și-au stabilit reședința acolo de cel puțin trei luni, măsura fiind luată pentru ”limitarea situațiilor de turism electoral”.

”Persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 90 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reședința sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. În acest caz, cetățenii vor vota pe lista suplimentară”. Măsura vine ”în scopul prevenirii distorsionării rezultatului alegerilor la nivelul comunităților locale”. Se propun o serie de modificări asupra Legii nr. 115/2015 care vizează eficientizarea desfășurării procesului electoral, stimularea depunerii candidaturilor, în special în localitățile mici, precum și limitarea situațiilor de ”turism electoral”.

Guvernul a trimis Parlamentului documentul prin care își angajează răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. Conducerea Legislativului urmează să decidă, în ședință reunită, calendarul asumării răspunderii Cabinetului Orban pe acest proiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here