Acasă Anchete COMERCIANȚII ARABI DE LEGUME ȘI FRUCTE DIN VOLUNTARI, SPONSORII FUGII LUI HAYSSAM

COMERCIANȚII ARABI DE LEGUME ȘI FRUCTE DIN VOLUNTARI, SPONSORII FUGII LUI HAYSSAM

DISTRIBUIȚI

De la fuga lui Omar Hayssam din România au trecut mai bine de cinci ani, dosarele auajuns în instanță, dar faptele stârnesc în continuare curiozitatea. Investigațiile relevă și un alt aspect, mai puțin vizibil, al afacerilor derulate în Ilfov. Comercianții de origine arabă de legume și fructe din Voluntari au sponsorizat fuga lui Hayssam. Informația apare în rechizitoriul prin care procurorii îi acuză pe frații lui Omar Hayssam și pe Mustafa Tartousi că au pregătit și sprijinit fuga din țară a singurului personaj condamnat pentru terorism în România.

Cercetările arată puternicele legături dintre Omar Hayssam și frații săi – Omar Mahmoud și Omar Mukles care, cu sprijinul armatorului Mustafa Tartousi, ar fi pregătit și sprijinit scoaterea din țară a lui Hayssam. Cu ocazia perchezițiilor făcute la domiciliile fraților lui Hayssam, după fuga acestuia, au fost descoperite mai multe scrisori din care reise că afacerile familiei erau conduse doar la suprafață de Mahmoud și Mukles, creierul tuturor operațiunilor fiind, chiar și din închisoare, tot Hayssam.

”Știu că voi faceți tot ce este necesar, am cea mai mare încredere în acest lucru”, vă rog să găsiți un mod rapid de a ,ă scoate din această situație”, suntem pregătiți să sacrifică orice”, suntem pregătiți cu tot ceea ce este necesar și să renunțăm la orice pentru libertatea mea”, ”sunt atent la tot ceea ce faceți” sunt doar câteva dintre indiciile care apar în corespondența dintre frații Hayssam, premergătoare fugii acestuia.

Procurorii consideră că acestea sunt doar câteva dintre indiciile care susțin premeditarea faptelor și implicarea fiecăruia dintre frați în fuga lui Hayssam.

De-a lungul timpului, în diferitele intervenții la televiziune ale lui Omar Hayssam, acesta susține că a părăsit România ”ca un domn”, mai exact cu avionul, prin Aeroportul Henry Coandă din Otopeni. Anchetatorii exclud însă o asemenea variantă, susținând că au verificat toate înregistrările video din intervalul 28 iunie – 20 iulie 2006, realizate de camerele de supraveghere ”de pe toate aeroporturile civile din România” și că nicăieri nu a fost identificat Omar Hayssam. Deci rămân fermi în varianta părăsirii teritoriului României pe mare, mai ales datorită legăturilor pe care au reușit să le stabilească între diverși cetățeni sirieni care au afaceri în țara noastră.

Un martor sub acoperire audiat cu numele de „Adrian” în dosarul fugii lui Omar Hayssam a declarat procurorilor că plecarea din țară a lui Omar Hayssam a costat câteva zeci de mii de euro, sumă pe care fraţii afaceristului sirian au colectat-o de la de la comercianţii arabi cu legume şi fructe din Voluntari.

”…aproximativ prin luna iunie 2006, mă aflam întâmplător cu Tarek Mustafa (angajatul armatorului Mustafa Tartousi – n.r.) și am auzit o discuție între acesta și un bărbat pe care nu îl cunosc și nu l-am mai văzut de atunci. …. Bărbatul acesta i-a spus lui Tarek că are o problemă și trebuie să îl ajute să plece din țară pe Omar Hayssam. Tarek i-a zis că poate rezolva cu numitul Tartoussi dar costă o anumită sumă de bani în euro, nu știu exact valoarea dar era foarte mult (câteva zeci de mii). Atunci bărbatul necunoscut a zis că poate rezolva suma de bani prin colectare de la arabii care se ocupă cu comerțul de legume-fructe în Voluntari. Am mai auzit atunci că Tarek l-a ajutat la o afacere cu orez pe Tartoussi și acesta îl va ajuta și el, iar Tarek va participa și el cu o sumă”, se arată în rechizitoriu.

”Adrian” mai povestește cum și alte persoane au părăsit România, tot cu ajutorul lui Tartoussi, care are legături în Egipt, în portul Damietta, de unde fugarii sunt preluați din larg, cu ajutorul bărcilor. ”… cei doi băieți au stat ascunși în hambarul navei de lângă marfă și, după control și plecarea vasului din port, au ieșit și au stat în camerele echipajului. Singurul care știe de acest lucru e căpitanul vasului, iar pe cei din echipaj nu îi interesează….”, continuă declarația martorului protejat cu referire la alte cazuri asemănătoare.

Declarația martorului este consemnată în volumul V al dosarului cu materialul probatoriu depus de anchetatori.

La sfârşitul lunii noiembrie 2007, procurorii i-au trimis în judecată pe Mustafa Tartoussi, frații Mukles şi Mahmoud Omar, pentru înlesnirea ieşirii din ţară a unei persoane despre care se cunoştea că este cercetată pentru fapte de terorism, precum şi pe Omar Hayssam, pentru trecerea frauduloasă a frontierei de stat. Anchetatorii au stabilit că, în perioada 23-30 iunie 2006, Mustafa Tartoussi ar fi planificat şi înlesnit, împreună cu inculpaţii Omar Mahmoud şi Omar Mukles, ieşirea frauduloasă din România a lui Omar Hayssam, deşi cunoştea faptul că acesta a fost trimis în judecată pentru acte de terorism prin organizarea şi finanţarea operaţiunii de răpire a trei jurnalişti români în Irak. Cercetările făcute în faza de urmărire penală au relevat faptul că plecarea din ţară a lui Omar Hayssam s-a realizat pe cale maritimă, cu ajutorul inculpaţilor Mustafa Tartoussi, Mukles Omar şi Mahmoud Omar, aport justificat de „considerente de ordin material – în primul caz – şi de ordin familial – în cel de-al doilea caz”. – http://www.promptmedia.ro/, publicat în Viitorul Ilfovean, nr. 195-196, octombrie 2012

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here