Acasă Politic Comisia Europeană publică o consultare deschisă privind Spațiul european al datelor medicale

Comisia Europeană publică o consultare deschisă privind Spațiul european al datelor medicale

DISTRIBUIȚI

Comisia Europeană a publicat o consultare publică deschisă privind Spațiul european al datelor medicale (EHDS) – o componentă importantă a Uniunii Europene a sănătății. EHDS urmărește să utilizeze integral sănătatea digitală pentru a oferi asistență medicală de înaltă calitate și pentru a reduce inegalitățile. Spațiul va promova accesul la date medicale pentru prevenire, diagnosticare și tratament, cercetare și inovare, precum și pentru elaborare de politici și legislație. EHDS va plasa în centrul său drepturile persoanelor de a-și controla propriile date medicale cu caracter personal. Consultarea va rămâne deschisă pentru răspunsuri până la 26 iulie 2021.

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară: ”Spațiul european al datelor privind sănătatea va fi o componentă esențială a unei puternice Uniuni Europene a sănătății. El va permite colaborarea la nivelul UE pentru o asistență medicală mai bună, o cercetare mai bună și o mai bună elaborare a politicilor în domeniul sănătății. Invit toți cetățenii și toate părțile interesate să participe la consultare pentru a ne ajuta să profităm de forța pe care o reprezintă datele, în beneficiul sănătății noastre. Acest lucru va trebui să se bazeze pe o bază de drepturi ale cetățenilor solidă, care nu sunt negociabile, inclusiv protecția vieții private și a datelor”.

Soluțiile inovatoare și tehnologiile digitale, inclusiv inteligența artificială (IA), pot transforma sistemele de sănătate. Ele le pot face mai sustenabile și pot îmbunătăți sănătatea oamenilor. Dezvoltarea acestor tehnologii presupune accesul securizat al cercetătorilor și al inovatorilor la volume mari de date medicale.

Această consultare publică se axează pe accesul la datele medicale și utilizarea acestora pentru furnizarea de asistență medicală, cercetare și inovare, elaborarea de politici și luarea deciziilor în materie de reglementare și promovarea unei veritabile piețe unice a serviciilor și produselor digitale de sănătate, inclusiv a celor inovatoare.

Crearea unui Spațiu european al datelor medice este una dintre prioritățile-cheie în domeniul sănătății ale actualei Comisii. Scopul EHDS este de a promova schimbul de date medicale și de a sprijini cercetarea cu privire la noile strategii de prevenție, precum și cu privire la tratamente, medicamente, dispozitive medicale și rezultate.

În Comunicarea privind strategia europeană privind datele, Comisia Europeană și-a anunțat obiectivul de a obține rezultate concrete în domeniul datelor privind sănătatea și de a înțelege potențialul generat de evoluțiile din domeniul tehnologiilor digitale. Colectarea, accesarea, stocarea, utilizarea și reutilizarea datelor în domeniul asistenței medicale prezintă provocări specifice care trebuie abordate. Acest lucru necesită un cadru de reglementare care să servească cel mai bine interesele și drepturile persoanelor, în special în ceea ce privește prelucrarea datelor medicale personale sensibile. În acest context, Comisia a adoptat propunerea sa referitoare la Legea privind guvernanța datelor (2020), cu condiții privind accesul la date și dispoziții pentru a promova încrederea în schimbul voluntar de date.

Facilitarea unui acces mai bun la datele medicale și a schimbului de astfel de date este esențială pentru a asigura o mai mare accesibilitate, disponibilitate și accesibilitate din punct de vedere financiar a asistenței medicale. Aceasta va stimula inovarea în domeniul sănătății și al îngrijirii pentru un tratament și rezultate mai bune și va încuraja soluțiile inovatoare care utilizează tehnologiile digitale, inclusiv IA.

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × 5 =