Acasă Politic Competitorii au contribuit cu sume semnificative la campania electorală – peste 185...

Competitorii au contribuit cu sume semnificative la campania electorală – peste 185 de milioane de lei

DISTRIBUIȚI

Expert Forum a publicat raportul privind monitorizarea finanțării campaniei electorale pentru alegerile locale din 2020, conform datelor conținând contribuțiile candidaților și partidelor politice publicate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) la data de 1 octombrie.

Raportul și principalele statistici pot fi consultate pe pagina web EFOR – https://expertforum.ro/finantarea-campaniei-octombrie/

Competitorii au contribuit cu sume semnificative la campania electorală – peste 185 de milioane de lei – deși 2020 se anunța a fi un an dificil din punct de vedere economic, iar limitările legate de desfășurarea campaniei electorală prin evenimente sau acțiuni stradale ar fi trebuit să conducă și la limitarea sumelor cheltuite de partidele politice în campanie.

Cele mai multe contribuții ale candidaților au fost declarate de PNL (30%), urmat de PSD (25%). PNL a mai adăugat 1,75 milioane din subvenții, iar PSD 3,6 milioane din veniturile proprii. Cei mai puțini bani i-au declarat candidații PSRO – 282 de lei

Cea mai mare parte a fondurilor declarate de candidați provine din venituri proprii (82%), iar cei mai puțini bani vin din donații (1,3%), restul fiind împrumuturi. Sumele cele mai mari pentru donații au mers către Nicușor Dan – 326.800 lei

PNL a apelat cel mai mult la împrumuturi (115), la o distanță semnificativă de celelalte partide. Aproape un sfert din contribuțiile declarate de candidații USR reprezintă împrumuturi

Unii dintre candidați, printre care și fostul primar general al Capitalei, Gabriela Firea, au declarat contribuțiile cu foarte puțin timp înainte de finalizarea campaniei electorale, ceea ce este greu de înțeles având în vedere faptul că banii care nu sunt declarați (în trei zile de la încasarea în contul declarat la AEP) nu pot fi cheltuiți și recuperați prin rambursări.

Peste 1.000 de intrări sunt datate 25 septembrie, iar ultima zi în care se puteau declara contribuții a fost 26 septembrie, astfel că modul în care aceștia mai puteau cheltui banii este limitat. 25 candidați  (majoritatea de la Pro Romania) au declarat sumele chiar pe 26 septembrie.

Cei mai mulți bani au fost declarați în București (la nivelul candidaților PMB/CGMB), urmat de Constanța, Bacău, Iași, Argeș și Timiș. Harghita și Covasna rămân județele cu cele mai puține contribuții.

O analiză comparativă a datelor din 11 septembrie (aproape jumătatea campaniei) și 1 octombrie arată cum competitorii din București au contribuit cu mai mulți bani în a doua jumătate a campaniei, ceea ce ne poate arăta faptul că există o creștere vizibilă a mizei alegerilor și deci a competiției (3 milioane vs peste 8 milioane)

Contribuțiile partidelor din subvenții sau fonduri proprii rămân relativ mici și anume 22,268,154.98 lei (aproximativ 8% din totalul fondurilor declarate). Partidele au cheltuit mai mult din fonduri proprii (aproape 16 milioane) decât din subvenții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here