Acasă Politic Conferința Internațională privind Securitatea Nucleară. România și-a anunțat asocierea la Declarația co-Președinților...

Conferința Internațională privind Securitatea Nucleară. România și-a anunțat asocierea la Declarația co-Președinților ICONS 2024

DISTRIBUIȚI
foto: mae.ro

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Ana Tinca a participat, la Viena, la segmentul ministerial al Conferinței Internaționale privind Securitatea Nucleară (ICONS 2024), organizat de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).

În deschiderea Conferinței pentru a evidenția provocările internaționale, precum și evoluțiile relevante în plan național, de la ediția precedentă din 2020 (când România a fost co-Președinte al ICONS), oficialul român a subliniat nevoia respectării angajamentelor privind protejarea securității nucleare la nivel internațional, menționând relevanța acestui subiect în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. De asemenea, a amintit de pericolul generat de situația centralei nucleare de la Zaporojie și a subliniat necesitatea adoptării tuturor măsurilor pentru evitarea unor accidente cu potențiale consecințe grave pentru Ucraina și pentru întreaga regiune. A afirmat, în acest context, importanța cooperării internaționale, în special prin colaborarea cu AIEA.

Reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe a anunțat asocierea României la Declarația co-Președinților ICONS 2024 și la cele comune referitoare la Ucraina, la combaterea amenințărilor la adresa securității nucleare și rolul acesteia în dezvoltarea proiectelor de utilizare a energiei nucleare în scopuri pașnice și a noilor tehnologii.

În marja participării la ICONS 2024, secretarul de stat român a avut o serie de întâlniri bilaterale cu subsecretarul de stat al SUA pentru controlul armamentelor și securitate internațională, Bonnie Jenkins, cu secretarul general al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Helga Schmid, și cu directorul general al AIEA, Rafael Grossi.

În cadrul discuțiilor cu oficialul american a fost trecută în revistă cooperarea bilaterală și în cadrul NATO în domeniul dezarmării, neproliferării și controlului armamentelor, bazate pe obiectivul comun de a contracara eroziunea tratatelor internaționale și a ordinii bazate pe reguli. Schimbul de opinii a vizat explorarea unor noi proiecte de cooperare, dezvoltate în spiritul Parteneriatului strategic dintre cele două țări.

Discuția cu Helga Schmid, secretarul general al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), s-a axat pe rolul organizației în regiunea extinsă a Mării Negre, cu accent asupra sprijinului acordat Ucrainei și a proiectelor dezvoltate în cooperare cu Republica Moldova. Au fost menționate prioritățile OSCE, având în vedere funcționarea organizației de la Viena în condiții excepționale, în acord cu principiul no bussiness as usual, din cauza războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

În cadrul întrevederii cu directorul general al AIEA, Rafael Grossi, temele de discuție au vizat activitatea Agenției pentru asigurarea siguranței nucleare la centrala de la Zaporojie și continuarea proiectelor de colaborare stabilite cu prilejul vizitei recente a directorului general al AIEA în România, respectiv, dezvoltarea inițiativei AIEA de combatere a cancerului, intitulată Rays of Hope, și utilizarea în siguranță a noilor tehnologii în domeniul nuclear (reactoarele modulare de mici dimensiuni – SMR).

În ultimii ani, Conferința Internațională privind Securitatea Nucleară a AIEA (ICONS) a devenit un eveniment cheie pentru comunitatea securității nucleare din întreaga lume. Luând act de importanța ICONOS-urilor pentru securitatea nucleară, rezoluția GC(66)/RES/7 adoptată la cea de-a 66-a Conferință Generală din septembrie 2022, a cerut continuarea organizării ICONS-urilor la fiecare patru ani.

ICONS 2024 este al patrulea ICONS, după cele organizate în 2013, 2016 și 2020. Actuala conferință pregătește următorul Plan de securitate nucleară al AIEA pentru perioada 2026–2029. În general, conferința acoperă domenii care sunt atribuibile securității materialelor nucleare și a altor materiale radioactive, aflate sub și în afara controlului reglementar.

Conferința din acest an urmărește  creșterea gradului de conștientizare cu privire la o gamă largă de subiecte de securitate nucleară pentru a menține și a consolida în continuare regimurile naționale de securitate nucleară pentru materiale nucleare și alte materiale radioactive și instalațiile asociate utilizate în scopuri pașnice, precum și cooperarea internațională pentru consolidarea securității nucleare la nivel global, analiza experiențelor și realizărilor în materie de securitate nucleară, abordările și tendințele actuale și evidențierea domeniilor care ar putea necesita o atenție mai concentrată, inclusiv dimensiunile tehnologice, promovarea orientărilor AIEA în materie de securitate nucleară și a experienței statelor în aplicarea acestora, inclusiv prin evaluări inter pares, servicii de consiliere și consolidare a capacităților, promovarea schimbului de informații și a bunelor practici în domeniul securității nucleare, protejând în același timp informațiile sensibile, reafirmarea rolului AIEA în consolidarea securității nucleare la nivel global și în conducerea coordonării activităților internaționale în domeniul securității nucleare, promovarea aderării la instrumentele internaționale relevante din punct de vedere juridic obligatoriu și angajamentul față de instrumentele neobligatorii din punct de vedere juridic și îmbunătățirea activităților de securitate nucleară ale AIEA și durabilitatea acestora.

La eveniment participă peste 2.000 de delegați din 130 de state. AIEA a lansat Fișa informativă pentru 2024 pentru Baza de date privind incidentele și traficul (ITDB), citând 168 de incidente raportate de 31 de state în 2023.

Din 1993, au fost raportate 4.243 de incidente de activități ilegale sau neautorizate care implică materiale nucleare și alte materiale radioactive.

1 COMENTARIU

  1. […] Secretarul de stat pentru afaceri strategice Ana Tinca a participat, la Viena, la segmentul ministerial al Conferinței Internaționale privind Securitatea Nucleară (ICONS 2024), organizat de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA). În deschiderea Conferinței pentru a evidenția provocările internaționale, precum și evoluțiile relevante în plan național, de la ediția precedentă din 2020 (când România a […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here