Acasă Info Local Consiliul Județean Ilfov lansează platforma de adopții pentru animale www.ilfovadopta.ro

Consiliul Județean Ilfov lansează platforma de adopții pentru animale www.ilfovadopta.ro

DISTRIBUIȚI

Consiliul Județean Ilfov face un pas înainte spre soluționarea problemei animalelor fără stăpân și anunță lansarea platformei de adopții www.ilfovadopta.ro. Inițiativa reprezintă o premieră la nivel de consiliu județean și se derulează sub îndemnul „Adoptă un câine, schimbă o viață!” Obiectivul este acela de a promova adopția câinilor şi de a încuraja sterilizarea animalelor cu și fără stăpân, pentru comunități mai sigure, bazate pe comportamente corecte și pe cooperarea dintre cetățeni și autorități.

Hubert Thuma, președintele Consiliului Județean Ilfov: ”Situația animalelor fără stăpân este o problemă cu care România se confruntă de mulți ani și există o serie de motive pentru care statisticile arată atât de îngrijorător, de la lipsa de informare, la lipsa resurselor. Consiliul Județean Ilfov în parteneriat cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană București lansează www.ilfovadopta.ro, o platformă integrată, unde toți cei interesați pot face cunoștință cu cățeii disponibili pentru adopție din adăposturile din județul Ilfov și, gratuit, simplu și rapid  își pot face un prieten pe viață”.

Pe platforma se regăsesc fotografii cu toți câinii din adăposturile din Ilfov disponibili pentru adopție. La secțiunea ”Adoptă”, sub fiecare fotografie, sunt prezentate câteva detalii esențiale despre animale: sex, vârstă și informații privind comportamentul. De asemenea, cu ajutorul hărților interactive, adresa adăposturilor poate fi identificată mult mai ușor, pentru ca oamenii să poată ajunge la câinele căruia vor putea să îi schimbe viața în bine.

În adăposturile de pe raza județului Ilfov sunt sute de câini care așteaptă să plece acasă. Pentru a câștiga un prieten pe viață, cetățenii au nevoie de copie de pe buletin, copie de pe contractul de proprietate ori de pe contractul de închiriere și adeverință de venit. În plus, adopția este gratuită, iar toți câinii din adăposturi sunt dați spre adopție sterilizați, vaccinați, deparazitați și microcipați.

În România, rata de adopție este extrem de scăzută, doar unul din zece căței născuți pe stradă ajungând să fie adoptat. La polul opus, rata abandonului este extrem de ridicată, mai ales în condițiile în care mulți proprietari de animale nu optează pentru sterilizare. Astfel, fenomenul a căpătat o amploare cu mult peste media existentă la nivel european.

Cei mai mulți câini din România sunt adoptați de organizații non-guvernamentale ori de persoane fizice din Marea Britanie, Germania și Olanda. De exemplu, doar în 2018, aproximativ 15.000 de câini din țară și-au găsit familii în Regatul Unit. Deși există o lege care obligă autoritățile locale să promoveze pentru adopție animalele din adăposturi, până acum acest lucru s-a făcut superficial.

Consiliul Județean Ilfov își propune să echilibreze balanța, prin informarea cetățenilor și încurajarea deciziilor de sterilizare și adopție, dovedite a avea un impact pozitiv pe termen lung în gestionarea animalelor fără stăpân. În viziunea instituției, soluția este reprezentată de o abordare bazată pe empatie, în care întreaga comunitate participă la construirea unui viitor mai bun.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here