Acasă Economie CONSILIUL JUDEȚEAN ILFOV PUNE UMĂRUL LA ÎNFIINȚAREA STRUCTURILOR DE ECONOMIE SOCIALĂ

CONSILIUL JUDEȚEAN ILFOV PUNE UMĂRUL LA ÎNFIINȚAREA STRUCTURILOR DE ECONOMIE SOCIALĂ

DISTRIBUIȚI

Se încearcă, în special, ajutorarea persoanelor din grupurile vulnerabile

 

Consiliul Județean Ilfov a lansat proiectul ”Întreprinderi sociale responsabile”, la care are ca parteneri o asociație din București și o fundație din Târgu Mureș. Finanțat din fonduri europene, proiectul are ca scop promovarea economiei sociale ca instrument flexibil pentru dezvoltarea economică, crearea de locuri de muncă și încurajarea marilor companii, IMM-urilor, ONG-urilor și administrației publice, precum și realizarea de investiții în domeniul economiei sociale.

Printre rezultatele concrete ale proiectului, care are un buget total de 9,53 milioane lei, se vor număra dezvoltarea competențelor, cunoștințelor și stimei de sine pentru un număr de 400 de persoane vulnerabile din regiunile București – Ilfov și Centru, 100 dintre acestea urmând să participe la un program de formare în domeniul antreprenoriatului social, dezvoltarea a 11 structuri de economie socială în cele două regiuni și crearea a 72 de locuri de muncă (atât în mediul urban, cât și în mediul rural), 48 dintre acestea urmând a fi ocupate de persoane aparținând grupurilor vulnerabile.

foto 1 CJProiectul își propune, așadar, promovarea economiei sociale ca un instrument flexibil și durabil pentru dezvoltarea economică și crearea de locuri de muncă prin derularea unei campanii de promovare cu scopul conștientizării și implicării IMM-urilor, ONG-urilor și administrației publice în realizarea de investiții în domeniul economiei sociale și generarea de idei de afaceri fezabile.

Grupul țintă îl reprezintă 400 de persoane aparținând grupurilor vulnerabile vizate prin intermediul proiectului, care fac parte din următoarele categorii: familii cu peste doi copii (35 persoane), familii monoparentale (15 persoane), femei (90 de persoane), manageri ai întreprinderilor sociale (11 persoane), 76 de persoane care locuiesc în comunităţi izolate, 40 de persoane care trăiesc din venitul minim garantat, 25 de persoane cu dizabilităţi, 75 de persoane de etnie romă, 13 specialişti implicaţi în economia socială și 20 de tineri cu vârsta mai mare de peste 18 ani care părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului.

Principalele activități ale proiectului sunt realizarea campaniei de promovare a economiei sociale, realizarea unui program de dezvoltare a capacităților antreprenoriale și de consolidare a capacităților, competențelor, cunoștințelor în domeniul antreprenorialului social și a stimei de sine pentru persoanele vulnerabile, înființarea a 11 structuri de economie socială (SES) – constituire juridică, crearea unor locuri de muncă permanente pentru persoanele dezavantajate pe piața muncii, acordarea de consultanță și asistență pentru dezvoltarea și implementarea planului de afaceri și derularea activității SES și promovarea produselor.

Durata proiectului este de 12 luni de la semnarea contractului de finanțare, rezultatele preconizate fiind implementarea a 11 structuri de economie socială, înființarea și menținerea a 72 de locuri de muncă și angajarea a 48 de persoane aparținând grupurilor vulnerabile. Partenerii vor mai realiza un Ghid de bune practici în economia socială la nivel european, 12 sesiuni de dezvoltare a capacităților de antreprenoriat social și două caravane de promovare a economiei sociale – una în regiunea București – Ilfov și una în județul Mureș.

Vor fi informate cu privire la economia socială ca instrument de integrare pe piața muncii 400 de persoane identificate cu vulnerabilitate.

Atelier de mobilă la Tunari și fabrici de panificație la Periș și Domnești

În județul Ilfov, în urma implementării acestui proiect, vor fi înființate o curățătorie ecologică, la Dragomirești, unde vor fi angajate șapte persoane, un service auto în comuna Afumați unde vor munci șapte persoane, un atelier de mobilă la Găneasa unde vor avea șansa să lucreze șase persoane, un alt atelier de mobilă în comuna Tunari, unde vor fi angajate tot șase persoane, un atelier de mobilă pentru copii la Moara Vlăsiei unde vor munci șase persoane, o fabrică de panificație la Domnești și una la Periș, unde vor munci câte șase persoane, și o patiserie în comuna Berceni unde vor fi angajate șapte persoane.

Tot în regiunea noastră, la București, va fi organizată o sală de fitness și relaxare unde vor fi angajate opt persoane. În regiunea Centru, în județul Mureș, vor fi angajate 14 persoane în două service-uri auto care vor lua ființă în mediul rural. Cel mai greu va fi menținerea mai mult de doia ani a acestor mici afaceri, o rată de succes de 30 la sută fiind considerată de specialiști una realistă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here