Șapte ilfoveni care au împlinit venerabila vârstă de 100 de ani au fost premiate în cadrul evenimentului “O viață cât un centenar”, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, care a avut loc în comuna ilfoveană Moara Vlăsiei, la 25 octombrie 2019.
În semn de prețuire pentru contribuția adusă la dezvoltarea comunității, seniorii județului au primit fiecare câte 2.000 de lei, plachete aniversare și flori. Premiile au fost înmânate de președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache.
“E o vorbă la români: Cine nu are bătrâni, să își cumpere! Dumneavoastră aveți un secol de viață. O viață care știu că nu a fost deloc ușoară. Ați supraviețuit războiului și ororilor și unii dintre dumneavoastră au aflat pe pielea lor ce înseamnă cruzimea celor care ne-au călcat țara. Ați trecut prin multe greutăți și de fiecare dată ați găsit puterea să le depășiți. Ați acumulat experiență și înțelepciune. Aveți tot respectul meu și toată bunăvoința”, a spus Marian Petrache, cu acest prilej.
Cei șapte ilfoveni care au împlinit 100 de ani sunt Rada Nicolae, Floarea Ștefan, Florica Botezatu, Francisc Grigore, Ioana Spânu, Teodora Nițescu și Rada Ion.
Rada Nicolae are un secol de viață împlinit în această vară. A muncit de la 12 ani până la 90 de ani. Se descrie ”micuță, micuță și vrednică, vrednică”. Locuiește împreună cu familia în Chitila, acolo unde a avut pe vremuri grădini, sere și cai de care își amintește și acum cu nostalgie.
Floarea Ștefan este, probabil, cel mai în vârstă locuitor al Ilfovului. Merge pe 103 ani, iar la 102 ani încă mai lucra la igliță. Locuiește în Cornetu. În tinerețe mergea aproape în fiecare zi pe jos la București, cu sticle de lapte pentru ”boieri”.
Florica Botezatu stă în Domnești, împreună cu fiul ei și cu cățelușa Lessie. Are 100 de ani împliniți în martie anul acesta. În timpul războiului nu a vrut să îi lase pe ruși să-i calce bătătura, având mult de suferit din această cauză. A trecut rapid și azi îi sărbătorim longevitatea.
Francisc Grigore locuiește de când s-a născut în Popești-Leordeni, deci de un secol. Este mândru că strada pe care își are adresa a fost pavată de el. La fel de mândru ar trebui să fie și de faptul că a salvat multe vieți în război, atunci când i-a spus celui de la mitralieră să tragă întotdeauna la picioare, să nu omoare.
Ioana Spânu are aproape 100 de ani și, la această vârstă, citește fără ochelari, Cititul a fost toată viața pasiunea ei. A lucrat ca bibliotecară la Politehnică și spune că secretul longevității este cumpătarea: nu a muncit nici mult, nici puțin, a mâncat cât i-a trebuit. Doar cu lectura a exagerat.
Și Teodora Nițescu are 100 de ani. Familia ei spune că a ajuns la această vârstă pentru că a făcut mult bine și pentru că a muncit, bineînțeles!
La finalul evenimentului, primarul comunei Moara Vlăsiei, Andrei Filip, a premiat, la rândul său, 12 cupluri din localitate care au împlinit 50 de ani de căsnicie.