Acasă Social Consultări privind proiectul Planului de Acțiune în domeniul sănătății mintale

Consultări privind proiectul Planului de Acțiune în domeniul sănătății mintale

DISTRIBUIȚI
foto: gov.ro

 Șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, și consilierul de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, Carmen Orban, au participat astăzi, la Palatul Victoria, la consultări privind proiectul Planului de Acțiune în domeniul sănătății mintale.

Discuțiile au avut loc în cadrul grupului de lucru interinstituțional constituit în cadrul Guvernului, care cuprinde peste 20 de instituții ale puterii executive, judecătorești, autorități autonome, structuri independente, structuri profesionale și societatea civilă, cu reprezentante ale Departamentului pentru Executarea Hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) din cadrul Consiliului Europei.

Au fost purtate discuții substanțiale și constructive cu privire la proiectul Planului de Acțiune pentru perioada 2024 – 2029 pentru executarea hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului în domeniul sănătății mintale. Principalele teme discutate au vizat abordările strategice, consolidarea structurilor statului competente în domeniu, dezvoltarea serviciilor de psihiatrie în comunitate, consolidarea sistemului de sprijin și protecție pentru persoanele cu dizabilități, măsurile legislative necesare, aspectele de infrastructură și condițiile materiale din unele spitale, politicile de resursele umane și consolidarea formării profesionale, colaborarea inter-instituțională, precum și aspecte de buget.

De asemenea, au fost analizate și identificate aspecte concrete de cooperare tehnică între autoritățile române și Consiliul Europei  cu privire la unele măsuri propuse în proiectul de Plan și au fost trecute în revistă posibile surse europene și internaționale de sprijinire a statului român în domeniul sănătății mintale.

Potrivit obligațiilor asumate de România, Planul de Acțiune în domeniul sănătății mintale urmează a fi adoptat în cadrul Guvernului și transmis în perioada imediat următoare Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, în vederea avansării procedurilor privind executarea de către statul român a unor importante hotărâri ale CEDO în domeniul drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor cu dizabilități sau cu probleme de sănătate mintală, cu implicații umanitare privind aceste categorii extrem de vulnerabile, relevante inclusiv din perspectiva respectării statului de drept.

3 COMENTARII

  1. […]  Șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, și consilierul de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, Carmen Orban, au participat astăzi, la Palatul Victoria, la consultări privind proiectul Planului de Acțiune în domeniul sănătății mintale. Discuțiile au avut loc în cadrul grupului de lucru interinstituțional constituit în cadrul Guvernului, care cuprinde peste 20 de instituții ale puterii executive, […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here