Acasă Anchete Contrabanda cu țigarete crește abrupt

Contrabanda cu țigarete crește abrupt

DISTRIBUIȚI

Nord-est menține recordul, dar Sud-vest avansează rapid

Piața neagră a țigaretelor a crescut în ianuarie 2019 la 17,3% din totalul consumului (cu 1,9 p.p. mai mult față de noiembrie 2018). Procentul din ianuarie depășește media anului 2018, care a fost de 16,3%.

”Regiunea nord-est continuă să fie și în ianuarie 2019 cea mai afectată de piața neagră, menținându-se la un nivel constant de 41,1%. Cea mai mare creștere a comerțului ilegal se înregistrează în sud-vest, cu 12,2 p.p. față de noiembrie 2018, până la 28,9%. Singura regiune a țării în care contrabanda scade în ianuarie este nord-vest, cu 3 p.p. până la 13,9%.  Din punct de vedere al provenienței, „cheap whites” (țigarete no-name, produse legal sau ilegal și destinate pieței negre) continuă să fie principala sursă, cu aproape 60%. Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova se află în scădere (cu 8,1 p.p. până la 19,1%), iar a celor din Ucraina în creștere (cu 4,1 p.p. până la 12,9%), Serbia continuând să rămână relativ constantă”, a declarat Marian Marcu, director general al Novel Research.

”După ce, la finalul anului trecut, Guvernul a decis creșterea cu aproape 10% a nivelului accizei aplicate țigaretelor, iată că în ianuarie anul curent nivelul contrabandei a crescut cu aproape 12%. În ciuda unor capturi importante realizate la granițele României, accesul la produse pentru care nu se plătește nicio taxă rămâne facil în absența modernizării punctelor vamale și a unui mai bun control al punctelor de vânzare. Sperăm ca factorii cu putere de decizie să nu uite că aproximativ 80% din prețul unui pachet de țigarete înseamnă taxe și, drept urmare, fiecare pachet de țigări vândut de contrabandiști este în primul rând o pierdere pentru stat și apoi pentru consumatori și companiile private”, a declarat, la rândul său, Ileana Dumitru, director juridic și pentru relații publice, British American Tobacco.

”Anualizat, cele aproape două puncte procentuale în plus la contrabandă înseamnă circa 70 de milioane de euro în minus la bugetul de stat. Prin OUG 114/2018, acciza a crescut mai mult decât era necesar pentru conformarea la cerințele europene. În ultimul deceniu, acciza a mai crescut cu 10 euro într-un an doar în 2010, când contrabanda a sărit la 36,2%. Saltul abrupt al pieței negre, în ianuarie, este îngrijorător. Paradoxal însă, la nivel oficial, energiile nu par a fi canalizate împotriva contrabandei, ci împotriva companiilor legale, activiștii organizând luna aceasta un eveniment anti-tutun, sub patronajul Președintelui României. În prezent, producătorii fac eforturi mari pentru a implementa, la 20 mai 2019, un sistem complex și inutil de trasabilitate, care va monitoriza țigaretele din interiorul UE, deși 90% din contrabandă provine din afara Uniunii. Cu certitudine, este nevoie de realism și echilibru în reglementarea unei industrii care aduce anual la buget peste 3 miliarde de euro”, a spus și Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova și Bulgaria.

”După cum notează ultimele studii Novel, tendința de creștere a pieței negre continuă, iar distanța între media contrabandei din Uniunea Europeană de circa 10% și cea din România devine din ce în ce mai semnificativă. Eforturile companiilor legale, cum este programul PMI Impact, prin care susținem autoritățile competente în combaterea contrabandei, trebuie dublate de acțiuni și măsuri concrete și din partea autorităților de reglementare. Altfel, aplicarea legii va fi din nou îngreunată, iar comerțul ilegal va continua să crească, în detrimentul pieței legale, bugetului de stat, a dezvoltării economice a comunităților de la frontiere, precum și a întregii societăți, dat fiind că fenomenul contrabandei alimentează infracționalitatea și crima organizată”, a declarat Alexandra Olaru, Director External Affairs, Philip Morris România.

”Conform studiului Novel, în ianuarie se înregistrează în sud-vest un avans fără precedent din 2010 încoace, de peste 12 p.p., de fapt o revenire spectaculoasă după ce, în aceeași regiune, în septembrie apărea o scădere semnificativă, de peste 15 p.p. față de iulie. Situația arată că e vorba de refacerea sau apariția unor rețele mari de crimă organizată în zona respectivă. După contrabanda cu TIR-ul, drona, ATV-ul, căruța sau barca, iată că a apărut și contrabanda prin poștă, cantități mari de tutun fiind expediate pe această cale și descoperite  recent de polițiști. Fără colaborare între autorități la nivel național, precum și cu instituțiile similare din țările vecine, contrabanda rămâne un fenomen incontrolabil, care scade sau crește pe fondul unor conjuncturi. Creșterea contrabandei la nivel național are loc în condițiile în care, în această perioadă, au fost anunțate capturi importante. În decembrie, peste 800.000 de ţigarete au fost descoperite de poliţiştii din Galaţi în patru autoutilitare. În ianuarie, aproape în fiecare săptămână Polițiștii de frontieră au confiscat câte 20.000 de pachete cu țigări traficate ilegal. Pentru ca acest tip de acțiuni să-și sporească eficiența, iar contrabanda să nu devină, din nou, o problemă de securitate națională, politica fiscală trebuie să fie coerentă și predictibilă, iar cadrul de reglementare a industriei proporționat”, a declarat Valentin Canura, Sales Development Manager, Imperial Tobacco Romania.

Conform customs.ro, la finele lunii ianuarie 2019, a fost aprobată de Ministerul Finanțelor Publice Strategia națională a autorității vamale pentru prevenirea și combaterea traficului ilicit cu țigarete și produse din tutun 2019-2021. Documentul propune ”implementarea și asumarea unor direcții strategice de acțiune în domeniul prevenirii și combaterii traficului ilicit cu țigarete, în colaborare cu toate autoritățile de aplicare a legii, cu contribuția producătorilor de țigarete și/sau a altor instituții/organisme naționale și/sau internaționale”. Printre principalele direcții strategice de acțiune ale Strategiei se numără „întărirea capacității administrative a Direcției Generale a Vămilor, a direcțiilor regionale vamale și a birourilor vamale, eficientizarea activităților structurilor vamale și asigurarea unor controale eficiente și transparente, dezvoltarea colaborării interinstituționale și cu mediul de afaceri”. În comunicatul Vămii se mai precizează: „Autoritatea vamală va desfăşura acțiuni de amploare intensificând controalele pe întreaga frontieră externă și internă a României, cu scopul de a combate contrabanda. De asemenea, va colabora și organiza acțiuni comune cu autoritățile care au competenţe la trecerea frontierei și în combaterea contrabandei de țigări. Totodată, vor fi continuate demersurile necesare pentru îmbunătaţirea dotărilor tehnice și obtinerea fondurilor necesare pentru modernizarea birourilor vamale de frontieră, reoperaţionalizarea aparaturii de scanare și achiziționarea de scanere fixe la birourile vamale de frontieră, dotarea personalului vamal cu echipamente moderne de control și protecție”.

Potrivit politiadefrontiera.ro, în cursul anului trecut, polițiștii de frontieră au confiscat 4,7 milioane pachete ţigări de contrabandă, cu o valoare aproximativă de 41,5 milioane lei, peste 183,3 kg tutun, precum și 1.223 kg tutun narghilea. De asemenea, au fost identificate şi destructurate 18 grupuri organizate în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări, în care au fost implicate 160 persoane.

Producătorii de țigarete consideră că, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autoritățile de aplicare a legii, le solicită fără succes de mai mulți ani. Astfel, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracțiunii de contrabandă cu țigarete, este necesară intensificarea operațiunilor la punctele de trecere a frontierei interne, cu Bulgaria și Ungaria, locurile de acces pentru produsele „cheap whites” și tutun brut, precum și stabilirea unor atribuții specifice pentru poliția locală și jandarmerie, întrucât comerțul ilegal cu țigarete se desfășoară aproape nestingherit în zona de competență a acestora – piețe, oboare, stații de metrou.

Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here